Spoznajte s nami Sydney, mesto sushi, pavúkov, homosexuálov…

0
2922

Austrália. Už to, že je na opačnej strane zemegule, je svojim spôsobom zaujímavé. Slnko tam chodí po oblohe inak, ako sme zvyknutí, na severe je teplejšie, ako na juhu, čo tiež človeku chvíľu trvá, kým to začne brať ako samozrejmosť. Papagáje po stromoch v centre Sydney, to je pre miestnych úplne normálne. Dokonca vám povedia, že žralokov sa netreba báť, oni sú vlastne takmer neškodní a musíte mať fakt poriadnu smolu, aby sa do vás nejaký zahryzol. Ostatné zvieratá sú tiež veľmi neobyčajné a preto ak na nejaké natrafíte, bude s najväčšou pravdepodobnosťou jedovaté.Pavúky veľkosti dlane, milé stvorenia, čo vy na to? Strach by ste mali mať skôr z tých maličkých, pretože ich uštipnutie by mohlo byť to posledné, čo by ste vo vašom živote cítili.A napriek tomu sa kľudne môže stať, že ak v byte ignorantsky papučou pristúpite pavúka, bude to práve ten.Dokonca aj na oko príjemné schladenie v oceáne dá človeku celkom zabrať, ale po počiatočnom prekonaní mylného pocitu, že bez záchrannej vesty budete len stavať hrady z piesku, si naozaj môžte vychutnať všadeprítomnú silu gigantických vĺn. Ak vás ani prečítanie predchádzajúcich riadkov neodradilo, potom stačí už len veselo nasadnúť na lietadlo, užiť si zhruba 22 hodinový let, 15926 kilometrov (z Bratislavy), vo výške, kde je asi tak -50°C a vystúpiť napríklad v Sydney, v mrazivo exotickej Austrálii, rozlohou skoro 158 krát väčšej od Slovenska.

Po prvotnom šoku, kedy sa naozaj neviete zbaviť pocitu, že všetko je naopak, by ste sa tam mali začať cítiť príjemne. Sydney je kúzelné mesto, kde pri troche šťastia natrafíte na nejakých slovenských a českých študentov, ktorých je tam až prekvapivo veľa. Nezľaknite sa miestnej časti Surry Hills, nachádzajúcej sa priamo v centre. Je to niečo ako Mekka pre homosexuálov, ktorí sa za svoju orientáciu ale ani náhodou nehambia. Hlbokú citovú náklonnosť si vyznávajú počas dňa len držaním sa za ruky, prípadne tí romantickejší držaním okolo pása, v noci však môžte natrafiť aj na inú formu dokazovania si vzájomnej lásky… Asi to bude znieť poburujúco, ale odporúčam Vám zájsť na miestnu travesty show, keď nie pre nič iné, tak to berte ako istý druh recesie. Zaručene sa pobavíte a možno to bude jeden z tých zážitkov, na ktorý budete s úsmevom na tvári ešte dlho spomínať. Dámy nech sa pripravia aj na to, že nemusia to byť práve ony, kto bude v hľadáčiku pánov popíjajúcich drink pri bare, ale nech si radšej strážia svoje polovičky. A ešte jedna malá pripomienka, čo sa Surry Hills týka, nie každá žena je naozaj žena…

Austrália a Sydney

Ľudia sú tam veľmi tolerantní a nikdy nemajú s ničím problém. Je to nákazlivé a po niekoľkých dňoch už ani pre vás nebude nič také zlé, ako sa vám to zdalo ešte nedávno, a fráza NO PROBLEM sa stane vašou najobľúbenejšou odpoveďou pri narazení na akékoľvek komplikácie.
Pri návšteve Sydney určite nevynechajte Opera house, krásny pohľad na ňu je z lode, pri západe slnka. Lode…Tie tam premávajú ako u nás MHD (Mestská hromadná doprava). S takouto ferry sa dostanete napríklad na Manly pomerne rýchlo, príjemne a bez potreby obchádzať celé mesto naokolo. Manly je veľmi obľúbená časť dovolenkárov, kde je veľa pláží, surferskych škôl a kaviarní. Už to nieje to obchodné centrum plné nadnárodných spoločností, výškových budov a businessmanov. Vychutnáte si tam barbecue na pláži a krásny pohľad na rušné centrum, potom kvalitné pivo v Bavarian beer cafe, také je Manly.

Austrália a Sydney

Celosvetovo známa a návštevníkmi Sydney veľmi vyhľadávaná je pláž Bondi Beach. To je asi všetko, čo k tomu môžem povedať, lebo slová chvály a ódy na to, aká je táto pláž nádherná a jedinečná, by vôbec neboli na mieste. Nebuďte preto sklamaní, ak pohľad na Bondi Beach nesplní vaše očakávania.

Austrália a Sydney

Ak sa chystáte do Sydney, mali by ste vedieť jesť s paličkami, alebo ovládať aspoň nejaké tie základy tohto druhu stolovania. Sushi bary tu nájdete na každom kroku. A také dobre pripravené čerstvé Sushi – ak ste doteraz neboli jeho veľkým fanúšikom, určite sa ním stanete. A aby sa nezabudlo, práve Sydney sa môže popýšiť kinom s najväčšou obrazovkou na svete. Nemali by ste preto zmeškať aspoň jeden film!

Austrália a Sydney

Sydney je mesto, do ktorého sa proste zamilujete a vlastne ani nebudete vedieť prečo. Nieje to nebezpečné, tisíce kilometrov vzdialené miesto plné žralokov, sushi a homosexuálov, ale o povinnej jazde klasickými pamiatkami a dominantami mesta sa dočítate veľmi ľahko kdekoľvek na internete. Cieľom tohto článku bolo skôr upozorniť na to, čo nenájdete len tak na cestovateľských portáloch, musíte to proste zažiť!