Chcete sa sťažovať na MHD? Musíte uviesť osobné údaje a podpis

3
3657

Ozval sa nám známy, ktorý mal zážitok s bratislavskou hromadnou dopravou a pri pokuse sa sťažovať zistil, že neexistuje možnosť podať sťažnosť cez internet a už vôbec nie anonymne, alebo len pod menom. Musíte totiž uviesť kontaktné údaje a samozrejme sťažnosť vlastnoručne podpísať. Vďaka Lukášovi za názor:

Všetko podľa zákonov našej novej vlády. Na dopravnom podniku sú predsa ľudia ako ja, a práve toho sa bojím. Svoje meno, ani adresu im posielať nebudem. Ešte sa to obráti proti mne, človek nikdy nevie. Na Slovensku si ma dajú niekde bokom a raz ma to dostihne. Už sa mi to stalo niekde inde a tak si dávam pozor. Písal som sťažnosť na dopravný podnik Bratislavy, nechcel som nič, nežiadal som žiadne odškodné. Zaujímalo ma, ako bude podnik riešiť takýto podnet a postih voči vodičovi. Nedošiel som veľmi ďaleko. Zaseklo sa to práve na zákonoch našej milej vlády. Takto vyzerala komunikácia:

Dobrý deň, rád by som sa dozvedel stanovisko spoločnosti DPB k problému, ktorý nastal dnes na zastávke Astronomická. Keďže sa budem snažiť získať Váš názor a postup riešenia čestne, nepotrebujem vec upravovať, meniť alebo prikrášľovať. Uvedené sa stalo presne tak ako je napísané.

O hodine 18:16 až 18:17 presne som vystupoval na zastávke Astronomická z električky 14. Mieril som na zastávku, kde mala byť 67, 78 alebo 87. Žiaden autobus tam nestál, ale čo je horšie, práve prichádzal. Viacerí ľudia zrýchlili po električkovom ostrovčeku, keď sa stihla dotknúť noha prechodu vedúceho k chodníku ku zastávke, už sa autobus dostal k zastávke. Vodič stopercentne videl, že električka priviezla ľudí a tí utekali na zastávku. Autobus zastal, nastúpil asi len jediný človek a okamžite zatváral dvere. Napriek veľmi rýchlemu behu a mávaniu na vodiča do spätného zrkadla na strane vodiča (toto predsa musí sledovať aby videl, či nenastupuje ešte niekto, alebo netrčí palica, nejaké decko vo dverách a môže bezpečne zatvoriť) okamžite zatváral dvere a ešte sa nám zdalo že s nezatvorenými dverami poriadne autobus upaľoval rýchlo preč. Absolútne vodičovi nevadilo, že slečna predomnou rýchlejšia v behu bola takmer pri dverách. Moje preháňané mávanie musel vidieť každý. Samozrejme, že som si nahlas zahrešil a viacerí čo dobehli sme sa zhodli na tom, že toto bolo maximálne drzé a moje nadávky boli primerané. Podľa slov dvoch starších dám v zastávke je toto bežné a nemá cenu písať akúkoľvek sťažnosť. Pýtam sa teda, do akej miery je to bezcenné? Počas čakania si na zastávke zapálili dvaja chlapi cigaretku a vôbec im nevadilo, že sú okolo ľudia. Takže večer úplne ideálny.

Ide o starší autobus spoj 78 o hodine 18:16 až 18:17 pričom na tabuli je odchod 18:19, čo je naozaj zarážaujúce. Autobus by mal niesť číselné označenie: 2638 alebo 2038. Druhá číslica bola nezreteľná, respektíve sa podivne leskla. O to viac ma to hnevalo, že som sa osobne v tejto chvíli potreboval čo najskôr niekam dopraviť a nešlo to. Počkal som na ďalší spoj o viac ako okolo 15 minút, ktorý šiel podľa tabule a nie skôr.

Lukáš

Na tento email som dostal správu od právnika pána Lazorišáka, vedúceho oddelenia kontroly, ktorý samozrejme len plní to, čo má príkazom a zákonom už dané, ale i tak to považujem za správne správu uviesť, v znení:

Dobrý deň,
dovoľujeme si Vás touto cestou upovedomiť o tom, že s účinnosťou od 1.februára 2010 nadobudol platnosť nový zákon o sťažnostiach (Zákon NR SR číslo 9/2010 Z.z.). V zmysle citovaného zákona každá sťažnosť musí obsahovať identifikačné údaje
sťažovateľa (meno, priezvisko, bydlisko) a musí byť sťažovateľom aj podpísaná (bližšie k obsahu a predmetu sťažností podávaných na DPB, a.s. viď www.dpb.sk (vybavovanie sťažností). Keďže Vaša sťažnosť zo dňa 8.2.2011 vyššie uvedené základné zákonné
náležitosti neobsahuje, žiadame Vás o ich doplnenie v lehote do desať
pracovných dní od tohto doručenia, inak sa Vaša sťažnosť odloží.
Po doplnení požadovaných náležitostí Vašu sťažnosť vybavíme v zákonnej
lehote do 60 pracovných dní.

S pozdravom
vedúci oddelenia kontroly

Samozrejme, email bol podpísaný. Nechcem len zbytočne uvádzať opakovane meno odosielateľa. A prečo vlastne o tom píšem až na webe? Ide o to, že ak sa ktokoľvek bude chcieť sťažovať na hromadnú dopravu, nesmie použiť email ale musí sa obracať na podnik osobne, doručiť podpísanú sťažnosť so svojimi osobnými údajmi alebo dokonca ak nie aj vyplniť nejaký formulár sťažnosti. Pochybujem, že sa vodičovi neukáže meno toho, čo si na neho otvoril ústa. Pochybujem tiež aj o tom, že sa vystrihne zo sťažnosti len obsah a údaje sa nechajú bokom, keby sa niečo tvrdo riešilo. Naozaj nepotrebujem, aby mi nejaký ujo čakal pod oknom, kým zhasnem nech mi ho príde rozbiť.

Ďakujeme Lukášovi za zaujímavý článok, ktorý sme si len v minimálnej miere dovolili upraviť v troche gramatických chýb, inak obe správy sú pôvodné a prvá z nich opisuje reálnu situáciu. Zažili ste aj vy nejaké zaujímavé situácie s mestskou hromadnou dopravou? Napíšte ju do komentárov, veď určite nebude Lukáš sám, čo niečo takéto v posledných dňoch zažil.

Comments are closed.