Viac ako štvrtina detí v Spojenom kráľovstve žije v biede

0
2099

Podľa medzinárodnej mimovládnej organizácie Oxfam je Spojené kráľovstvo jedna z krajín, kde vládnu najväčšie majetkové rozdiely, a Theresa Mayová má pred sebou neľahkú úlohu. Podľa článku z 13. septembra 2016 má 1% najbohatších občanov väčší majetok než 20% najchudobnejších. Organizácia pritom vychádza z údajov firmy Credit Suisse a vlastných analýz.

london-530055_1920

Majetkové rozdiely v Spojenom kráľovstve

Vedúca programu Oxfam v Spojenom kráľovstve Rachel Orrová tvrdí: „Nerovnosť spôsobuje obrovskú bariéru pri riešení problému chudoby a jej výsledkom je ekonomická situácia, ktorá je výhodná iba pre niektoré vrstvy. Spojené kráľovstvo patrí medzi najbohatšie krajiny sveta, no jeho národ sa delí na majetných a nemajetných. Kým platy vedúcich činiteľov dosahujú závratné výšky, každý piaty obyvateľ žije pod hranicou chudoby a len s ťažkosťami platí účty či uživí svoju rodinu.“

Správa okrem toho varuje, že do roku 2030 by sa mohlo pod hranicu chudoby dostať ďalších 400 000 ľudí, ak sa nepodniknú nijaké opatrenia. Oxfam tvrdí, že na zníženie chudoby treba urobiť niečo s koncentráciou bohatstva. Podľa organizácie prispela táto zvyšujúca sa majetková nerovnosť v Spojenom kráľovstve aj k výsledku Brexitu. Vo svojich tvrdeniach sa Oxfam opiera o výskum Nadácie Josepha Rowntreeho. Podľa výskumu mali ľudia s nízkymi príjmami, slabými zručnosťami a nedostatkom príležitostí väčšiu tendenciu podporovať Brexit než ostatní.


Prečítajte si: Novú britskú bankovku môžete žuť, prať no nie kopírovať

Podľa správy existuje nebezpečenstvo, že rozdiel medzi bohatými a chudobnými sa stáva aj generačným problémom.

„Vytvára sa generačná priepasť. Mladí ľudia zápasia s čoraz väčšími problémami pri nadobúdaní majetku. Po úspechoch s úspornými opatreniami a šetrením sa situácia s chudobou dôchodcov nezopakovala medzi deťmi a obyvateľmi v produktívnom veku. Chudoba u detí sa však od konca deväťdesiatych rokov minulého storočia po úspešnom období znižovania znovu zvyšuje. Dnes žije v Spojenom kráľovstve v biede viac ako štvrtina (28%) z nich.“

london-1018629_1920

Zjavné je to predovšetkým na kontraste medzi majetkami dôchodcov a takzvaných prvonákupcov. Tí sa usilujú prepracovať od lacnejšieho bývania k lepšiemu. Dôchodcovia sa tešia na „pozlátené“ penzie, čo podľa niektorých ohrozuje ekonomický rast. Zatiaľ čo prvonákupcovia čelia čoraz vyšším nákladom, ktoré im komplikujú snahu zvyšovať kvalitu svojho bývania.

Oxfam verí, že je potrebné riešiť priamo koncentráciu príjmov a majetku, pretože zvyšovanie nerovnosti je obrovská prekážka pri znižovaní chudoby.

Čítajtie tiež:

Podpora, ktorá umelo znižuje nezamestnanosť

Politik sa v oblasti po tajfúne nechal preniesť na chrbte. Kritika ho neminula.


Zdroj: http://www.businessinsider.com/oxfam-say-richest-1-own-more-than-poorest-20-2016-9