Povesť o Topoľčianskom hrade

0
8309

Topoľčiansky hrad a pjeho príbeh:

Topoľčiansky hrad bol kráľovským majetkom a často menil svojich majiteľov. Dnes ho však poznáme už len ako zrúcaninu.

Nešťastná láska

Na hrade vládol starý ale dobrý pán. Keď ovdovel, zostala mu už iba dcéra Mária, ktorá mu robila radosť.

Mária bola krásna a mala množstvo ponúk na sobáš, no ona sa zamilovala do chudobného Jana. Otec ich láske nebránil a dovolil jej, aby si sama vybrala svojho ženícha.

V tom čase však do krajiny vtrhli Turci a každý schopný muž musel ísť bojovať za svoju vlasť. Jano sľúbil Márií, že sa z vojny vráti. Bude jej posielať listy ako dôkaz, že je stále nažive.


Tip redakcie: Najstrašidelnejšie cesty na svete. Po tomto si cestu autom rozmyslíte.


Keď sa pán zo susedského hradu dozvedel o tom, že sa Jano vybral na vojnu, okamžite využil príležitosť. Mária sa mu už dlhšie páčila, no ona ho odmietla. Svojim sluhom prikázal, aby poslov, ktorý nosia listy zbili a list od Jana mu priniesli.

Keďže dievčine nechodili nijaké správy od Jana, susedný pán ju začal presviedčať, že Jano v boji zomrel. Dievčina mu však neverila a sobáš opäť odmietla. Pán sa preto rozhodol napísať Márií list v ktorom stálo, že Jano zomrel v boji.

Mária plakala celé dni, týždne, mesiace. Jej otec bol zúfalý a nevedel, čo má spraviť.

Mária aj napriek smrti svojho milého sobáš stále odmietala. Chcela zostať verná Janovej pamiatke. Keď sa Jano vracal z vojny domov, ľudia na neho neveriacky pozerali. Museli mu oznámiť smutnú správu. Mária zomrela v žiali za svojim milým a on sa vrátil domov.

Čítajte tiež:

Povesť o Devíne

Adele je najbohatšou britskou celebritou do 30 rokov