Kura, ktoré žilo 18 mesiacov …bez hlavy!

0
9059
zdroj: miketheheadlesschicken.org
zdroj: miketheheadlesschicken.org

Pred sedemdesiatimi rokmi farmár odsekol hlavu kuraťu v americkom Colorade. Na tom by nebolo nič zvláštne, až na to, že kura žilo ďalej. Mike, ako neskôr zviera prezývali, prežil 18 mesiacov a stal sa nesmierne populárnym. Ale ako sa to mohlo stať?

Lloyd Olsen a jeho žena Clara žili na farme Fruita v Colorade. Boli to obyčajní farmári, no 10. septembra 1945 sa stalo niečo, čo im zmenilo celý život. Medzi asi päťdesiatimi sliepkami, ktoré manžel Lloyd zabil bola jedna, ktorá skončila inak.

„Skončili s poslednou a tá jedna bola stále nažive“, hovorí pravnuk manželov Troy Waters, ktorý je takisto farmárom. Kura kopalo okolo seba a uketako na všetky strany.

Nasledujúce ráno sa na kura znovu pozreli. Na ich počudovanie bolo stále nažive.

„Je to naša čudná rodinná historka,“ hovorí Christina Waters, Troyova manželka.

Mladý Troy prvýkrát počul túto historku od svojho pradedka.

„Zobral kura spolu s ostatnými na trh,“ vraví Troy.

autor: archvív rodiny Watersových
autor: archvív Watersovcov

Zázračné kura na ceste po USA

Správa o zázračnom bezhlavom kurati sa širila naozaj rýchlo. Miestne noviny vyslali reportéra na farmu, a takisto sa tam ukázal Hope Wade zo Sal Lake City, ktorý navrhol farmárovi Olsenovi, aby sa vybrali s kuraťom po štáte a ukazovali ho ako atrakciu. Vidina úspechu a chudoba na farme presvedčili Olsenovcov a vydali sa na cestu naprieč USA.

Najprv navštívili Salt Lake City a Univerzitu v Utah, kde kura testovali. Povráva sa, že vedci z univerzity sa pokúsili zopakovať tento úkaz na iných sliepkach, ale nepodarilo sa im to. Ani jedna odťatie hlavy neprežila.

Pokračovali ďalej do Kalifornie, Arizony a na juhovýchod USA. Vtedy sa Olsenovci museli vrátiť na farmu, aby zozbierali úrodu. Clara Olsenová podrobne dokumentovala ich cesty a jej denník je u Watersovcov doteraz. Ľudia mali na tento neobyčajný úkaz pozitívne aj negatívne ohlasy. Podpísané aj anonymné listy chodili na farmu pravidelne.

Olsenovci zobrali kura Mikea ešte na jednu cestu do Phoenixu v roku 1947. Práve tam sa stala tragédia alebo práve to, čo sa malo stať už dávno. „To bolo miesto, kde kura zdochlo,“ hovorí Waters.

zdroj: archív Watersovcov
zdroj: archív Watersovcov

Ako kura vydržalo 18 mesiacov? 

Lloyd Olsen našiel spôsob ako Mikea nakŕmiť. Kŕmili ho tekutou stravou a vodou, ktorú mu vstrekovali priamo do hltana. Striekačkou mu čistili hrdlo. No po jednom predstavení nešťastnou (alebo práve naopak šťastnou) náhodou zabudli zobrať striekačku na hotalovú izbu a Mike sa udusil.

„Pradedko dlho hovoril, že kura predal. Až niekoľko rokov pred smrťou priznal, že to bola jeho chyba,“ vraví pravnuk Waters.

 

Ako je však možné, že kura prežilo?

Vec, ktorá prekvapuje Dr. Toma Smuldersa, experta na tému, korý pracuje v centre pre správanie a evolúciu Univerzity v Newcastle je, že kura nevykrvácalo. Fakt, že bolo schopné prežiť bez hlavy tak dlhú dobu je ľahšie vysvetliteľná. Strata hlavy pre človeka znamená stratu celého mozgu, pre kura je to iné. „Boli by ste prekvapení, koľko málo mozgu sa nachádza v prednej časti hlavy kuraťa,“ hovorí Smulders, „väčšina sa nachádza v zadnej časti.“

Mikeove oči, uši, a tvár boli odseknuté sekerou, ale okolo 80% jeho mozgu, vrátane časti, ktorá je zodpovedná za fungovanie tela kuraťa, dýchanie a trávenie mu zostala.

Olsen však potreboval veľkú dávku šťastia na to, aby trafil presne na milimeter a tak, aby kura nevykrvácalo. Viacerí sa o to odvtedy pokúšali, ale nikomu sa to nepodarilo.

Dnes sa vo Fruite každý rok  koná „festival bezhlavého kuraťa“.

600_436684924

Zdroj: bbc.com , autor: Chris Stokel-Walker