Nemecko-slovenský film Sloboda

0
1823

Film Sloboda (r. Jan Speckenbach), ktorý vznikol v nemecko-slovenskej koprodukcii, má za sebou mimoriadne úspešné premiérové uvedenie v súťaži významného Locarnského festivalu. Snímku o štyridsiatničke, ktorá opustí rodinu a odchádza z Berlína do Bratislavy, na festivale reprezentoval aj slovenský koproducent Peter Badač a herečka Andrea Sabová. Vďaka mimoriadnemu záujmu publika ju dokonca na festivale čaká pridaná projekcia.

Medzinárodný filmový festival vo švajčiarskom Locarne tento rok oslavuje sedemdesiate narodeniny a právom patrí medzi najvýznamnejšie svetové filmové podujatia. Každoročne ponúka 11 dní naplnených autorskými filmami a stretnutiami s ich tvorcami. Tento rok začal 2. augusta a potrvá až do soboty 12. augusta, kedy budú vyhlásení jeho víťazi. Súťažiacu drámu Sloboda (Freiheit) predstavili tvorcovia švajčiarskemu publiku celkom trikrát a hneď na prvom premietaní ju videlo vyše 2000 divákov.

„Musím povedať, že také pozitívne prijatie ma zaskočilo. Na festivaloch, ako je ten v Locarne, majú diváci možnosť vidieť desiatky kvalitných filmov a nám sa podarilo nielen vypredať všetky tri premietania, ale organizátori nás dokonca požiadali, či nemôžu film pre veľký záujem premietnuť ešte raz,“ hovorí Peter Badač z produkčnej spoločnosti BFILM, slovenský koproducent filmu, ktorý produkoval napríklad aj úspešnú drámu Špina, ktorá ešte stále beží v slovenskej kinodistribúcii.

Film Sloboda sa zameriava na štyridsaťročnú Noru, ktorá sa rozhodne bez slova opustiť svojho muža a dve deti, a vedená nevysvetliteľnou silou opúšťa Berlín. Vo Viedni vďaka kultúrnej blízkosti nenachádza dostatočnú slobodu, odíde preto do Bratislavy. Tam zmení svoju vizáž, zamestná sa ako chyžná, spozná striptérku Etelu a jej manžela Tamása, a začne nový život.

Snímku nakrútil ako svoj druhý celovečerný film režisér Jan Speckenbach a obsadená je známymi nemeckými hercami – hlavnú postavu si zahrala uznávaná divadelná herečka Johanna Wokalek a jej manžela Hans-Jochen Wagner, ktorého môžu aj slovenskí diváci poznať z kriminálnej série Miesto činu. Zo slovenských hercov sa vo filme objavil okrem Andrey Sabovej napríklad aj Ondrej Kovaľ a jeho realizáciu podporil slovenský Audiovizuálny fond. Do našich kín by mala byť Sloboda podľa producenta uvedená začiatkom roku 2018, dovtedy ju ešte čaká účasť na viacerých svetových festivaloch.

Viac informácií o filmewww.bfilm.sk/sk/filmy/p:zmiznutie

Facebooková fanúšikovská stránka filmuwww.facebook.com/freiheitfilm

Réžia: Jan Speckenbach / Scenár: Jan Speckenbach, Andreas Deinert / Producenti: Sol Bondy, Jamila Wenske – One Two Films (DE), Peter Badač – BFILM (SK), Jelena Goldbach – ZAK Film Production (DE) / Výkonný producent: Milena Klemke / Kamera: Tilo Hauke / Výprava: Juliane Friedrich / Kostýmy: Stephanie Riess, Zuzana Hudáková, Anna Wuebber / Strih: Jan Speckenbach, Wiebke Grundler / Zvuk: Ján Hetmer, Tobias Ruether, Andreas Samland  / Hrajú: Johanna Wokalek, Hans-Jochen Wagner, Ondrej Kovaľ, Andrea Sabová

Realizáciu filmu podporil Medienboard Berlin-Brandenburg, FFA, Kuratorium mladého nemeckého filmu a Audiovizuálny fond.

Čítajte tiež:

Prekrásne miesta, ktoré „zničil“ Instagram

6 vecí, ktoré by mali vedieť všetky brunetky

Návod, ako zabojovať o srdce bývalej