Nezávislé „Oscary“ Spirit Awards ovládla dráma Moonlight

0
1915

2017-02-26_101015(TASR) – Americká dráma Moonlight od režiséra Barryho Jenkinsa triumfovala v sobotu na 32. ročníku udeľovania cien pre nezávislé filmy Spirit Awards. Drsný príbeh dospievania mladého černocha na chudobnom predmestí Miami zvíťazil v šiestich kategóriách vrátane najlepšieho filmu.


Tip redakcie: Konečne sme sa dočkali nominácií na Oscara. Kto je na tom najlepšie


Moonlight vyhral v šiestich kategóriách

Ocenenia Spirit Awards sa tradične odovzdávali v predvečer udeľovania Oscarov vo veľkom stane postavenom na pláži v kalifornskej Santa Monice. Ceny Spirit Awards, ktoré sa zvyknú označovať aj ako nezávislé Oscary, sú najvyšším hollywoodskym ocenením pre nezávislý film a artové filmy, ktorých výrobné náklady sú nižšie ako 20 miliónov dolárov.

Rozpočet tohtoročného víťazného filmu Moonlight nepresiahol 1,5 milióna dolárov. Finančne ho podporil aj známy hollywoodsky herec Brad Pitt. Ceny za najlepšie herecké výkony v hlavnej úlohe si zo Santa Monicy odniesli Casey Affleck za účinkovanie v americkom filme Miesto pri mori (Manchester by the Sea) a Isabelle Huppertová za úlohu vo francúzsko-belgicko-nemeckej snímke Elle.

V kategórii najlepší medzinárodný film zvíťazila nemecko-rakúska komediálna dráma Toni Erdmann rozprávajúca o komplikovanom vzťahu starnúceho otca a dcéry.   

Ceny Spirit Awards sa udeľujú od roku 1984 filmom vznikajúcich mimo systému hlavných hollywoodskych štúdii. Sponzoruje ich neziskové združenie Nezávislý film, ktorého členovia rozhodujú o laureátoch hlasovaním.

Čítaj tiež:

Francúzskeho Césara za najlepší film získal thriller Elle

Šialené predstavy architektov odhaľujú ako bude vyzerať “Mesto Budúcnosti”

Aké vlajkové lode predstavia výrobcovia smartfónov tento rok v Barcelone?