Záhada menom Lochness

0
5607

70733684 - urquhart castle along loch ness lake in scotland in a beautiful summer day, united kingdom

Keď sa povie Škótsko, okrem typických gájd, kiltov a kvalitnej škótskej whiskey sa vám pravdepodobne vybaví aj tajomstvami opradená Lochnesská príšera. Po tomto mýtickom stvorení už desiatky rokov neprestajne pátrajú nielen milovníci záhad, ale aj vedci. 

Jazero plné záhad

Jazero Loch Ness, s ktorým sa príbeh o Lochneskej príšere neodmysliteľne spája, je tridsaťsedem kilometrov dlhé a viac ako dvesto metrov hlboké sladkovodné jazero nachádzajúce sa v Škótskej vysočine. Vďaka legende o Lochnesskej príšere sa už niekoľko rokov zaraďuje medzi najväčšie turistické atrakcie Škótska.

Prvá legenda o Nessie, ako ju miestni obyvatelia s obľubou prezývajú, siaha až do stredovekého Škótska. O tejto príšere v roku 565 nášho letopočtu po prvýkrát napísal írsky mních, ktorý tvrdil, že videl obrovské monštrum, ktoré sa vynorilo z hlbín vôd a zaútočilo na človeka kúpajúceho sa v jazere.

Legenda opätovne ožila až v roku 1933 po výstavbe novej cesty tiahnucej sa popri jazere Loch Ness. Miestny pár si vraj počas prechádzky na hladine jazera všimol obrovské monštrum. Celý príbeh bol následne uverejnený v miestnych novinách The Inverness Courier a okolo Lochnesskej príšery sa tak strhol záujem verejnosti. Príbeh o Lochnesske vyvrcholil ešte viac o rok neskôr, v roku 1934, kedy sa v médiách objavila fotografia londýnskeho chirurga Roberta Wilsona, ktorá mala údajne zachytávať toto mýtické stvorenie. Neskôr sa však ukázalo, že išlo o podvod.

Záujem o Lochnesskú príšeru však ani napriek faktom neutíchol, a na verejnosti sa pravidelne objavovali desiatky fotografií, ktoré však boli nepresvedčivé a sporné. Príšeru odvtedy hľadali ponorky, potápači, vedci i rôzni dobrodruhovia.

Jazero Lochness skúmali aj vedci

55062872 - drumnadrochit, scotland - may 9, 2011: nessie, loch ness monster statue in loch ness in scotland. loch ness is a city in the highlands in scotland in the united kingdom.

Začiatkom roku 1958 sa dokonca tím vedcov z prestížnych britských univerzít pod záštitou BBC pokúsil po Nessie pátrať za pomoci sonarových meraní a satelitnej navigácie. Príšeru sa im nájsť nepodarilo, avšak potvrdili, že technika zachytila veľké nevysvetliteľné objekty pohybujúce sa pod vodou.

V roku 1970 zasa jeden z najviac rešpektovaných britských prírodovedcov, Peter Scott, vyhlásil, že Lochnesská príšera môže byť v skutočnosti plesiosaurus, starobylý plaz, ktorý žil v období pred 200 až 65 miliónmi rokov. Aj keď tomuto tvrdeniu zoológovia neveria, mnohí ľudia s týmto tvrdením doposiaľ súhlasia. Každopádne, Scottova kresba, na ktorej zobrazuje Nessie ako plesiosaura s dlhým krokom a špicatými plutvami, sa stala najikonickejšou snímkou vyobrazujúcou tohto záhadného tvora.

Aj keď vedci považujú Lochneskú príšeru iba za vymyslený mýtus, ktorý pravdepodobne vznikol v dôsledku nesprávnych identifikácií svetských objektov, stále existuje množstvo ľudí, ktorí v jej existenciu veria. V prípade, že sa chcete presvedčiť na vlastné oči, za Lochnesskou príšerou už nemusíte vycestovať do ďalekého Škótska. Aktuálne zábery z jazera Loch Ness, ktoré je snímané nepretržite 24 hodín denne, si môžete pozrieť aj na internete.