Diela Ericha von Dänikena – fakty, ktoré vás ohromia aj dnes

0
2587

Erich von Däniken je švajčiarsky spisovateľ, ktorý sa preslávil svojou teóriou, že vývoj celého ľudstva ovplyvnili mimozemšťania, ktorí našu planétu navštívili už v dávnej minulosti.


Tip redakcie: 10 vecí, ktoré treba vyskúšať pred 40-tkou


Däniken a jeho začiatky

Däniken, ktorý bol už od detstva fascinovaný knihami o filozofií, teológií či archeológií, sa začal s touto myšlienkou prvýkrát pohrávať až po návšteve Egypta. Fascinovaný pyramídami premýšľal nad tým, že mohli byť postavené za použitia cudzích mimozemských technológií.

44368891 - temple of kukulkan, pyramid in chichen itza, yucatan, mexico

Däniken verí – a snaží sa o tom presvedčiť aj svojich čitateľov – že vzhľadom na veľkosť vesmíru je viac než pravdepodobné, že tu nie sme sami, a tam niekde v ďalekom vesmíre existuje inteligentný život. Taktiež verí, že niektorá z mimozemských civilizácií už našu planétu v minulosti navštívila.

Erich von Däniken ako populárny spisovateľ

Erich von Däniken svoju teóriu uviedol do sveta prvýkrát v roku 1968, kedy bola publikovaná jeho kniha s názvom Spomienky na budúcnosť, ktorá bola o rok neskôr aj sfilmovaná, a z ktorej sa doposiaľ predalo viac ako 20 miliónov kópií. Däniken v tejto knihe vyjadril svoje presvedčenie, že našich predkov v minulosti navštívili mimozemské civilizácie. Däniken tvrdí, že mimozemské bytosti prispeli ku stavbe pamiatok, sú zapletené v evolúcií ľudstva, a stoja za zrodom všetkých náboženských mýtov.

46059810 - aliens 3d illustration

Pyramídy v Gíze, Machu Picchu v Peru, sochy Moai na Veľkonočnom ostrove, Stonehenge v Anglicku a mnohé ďalšie, to všetko sú pamiatky, na stavbe ktorých sa podľa Dänikena podieľala mimozemská civilizácia. Däniken vo svojej knihe tvrdí, že kedysi ľudia nemali technológie alebo know-how na stavbu tak obrovských monumentov, preto je ťažké uveriť, že tieto pamiatky dokázal postaviť sám človek.

Záhadológ Däniken vo svojej kontroverznej knihe ponúka aj množstvo konkrétnejších dôkazov – rôzne tajomné nálezy z dávnych civilizácií, na ktoré poukazuje. Verí, že mimozemské bytosti kedysi s primitívnymi ľuďmi zdieľali svoje znalosti, pričom tieto interakcie slúžili ako katalyzátory pre rozvoj technológií, vedy, kultúry a náboženstva. Däniken je presvedčený, že práve mimozemšťania stoja za pokrokom celého ľudstva, a aj preto boli v minulosti považovaní za bohov. V súvislosti s touto teóriou poukazuje na neľudské bytosti vyobrazené v mnohých antických dielach a na jaskynných maľbách, ktoré by podľa neho mohli byť mimozemšťania, ktorí kedysi navštívili Zem.

Nech už je pravda akákoľvek, tieto Dänikenove hypotézy pretrvávajú dodnes. Spisovateľ doposiaľ publikoval viac ako 30 kníh, ktoré boli preložené do všetkých svetových jazykov, a svojimi dielami výrazne ovplyvnil aj filmovú a televíznu tvorbu.