Apple a Netflix vyhrali boj proti internetovému pirátstvu

0
3528

apple-music

S rozšírením internetu sa rozšírilo aj internetové pirátstvo. Nelegálne sťahovanie hudby, online mp3 pesničky zadarmo, filmy zadarmo, filmy na stiahnutie a podobné výrazy zaplavili fóra a celý internet. Čo teraz? Umelci si vešali hlavy, nakoľko sa ich tvorba šírila internetom zadarmo a každý, kto mal WiFi, si mohol ťažkú prácu niekoho iného jednoducho ukradnúť a počúvať bez platenia. Dlho sme nevedeli prísť na to, ako zastaviť internetové pirátstvo, nakoľko bolo tak rozšírené, že by to bolo ako chytať ryby vo veľkom mori. Samozrejme, že padli žaloby, no v konečnom dôsledku pirátstvo pretrvávalo. Avšak v roku 2016 prichádzajú na vzostup nové formy zdieľania obsahu a ľudia konečne platia. Ako sme to dokázali?

Zaujímavosti o Apple a Netflix

Netflix – pozerajte filmy online a neobmedzene

Za naozaj smiešny poplatok si môžete pozrieť množstvo filmov a seriálov online. Netflix ponúka taktiež rodinné členstvo, ktoré môžu využívať až štyria členovia domácnosti (alebo kamaráti, ktorí ani nemusia bývať spolu). Nevýhodou sťahovania filmov bolo aj to, že to dlho trvalo, čakalo sa, kto bude „seedovať“ torrenty a podobne. Pri Netflixke toto vôbec nemusíme riešiť. Zapnite sa, nájdite si film, ktorý chcete vidieť, a stlačte play. Nevýhodou je, že musíte vedieť po anglicky. Slovenské filmy na Netflixe nenájdete.

Výhody Netflixu

  • veľká ponuka filmov a seriálov
  • rodinné členstvo, ktoré vychádza naozaj lacno
  • HD vysielanie
  • neobmedzené pozeranie filmov
  • vlastný profil, ktorý vám ponúka filmy na základe vašich obľúbených žánrov

Nevýhody Netflixu

  • absencia slovenských filmov
  • všetko je v angličtine
  • ak máte pomalé pripojenie, nepochodíte

hudba-zdarma

Apple music konkuruje Spotify

Ak si radi sťahujete mp3 pesničky zdarma, už nemusíte. Apple music prišiel s niečím, čo Spotify vymyslel už dávno. Hudbu si môžete prenajímať a neobmedzene počúvať. Za mesačný poplatok, ktorý je nižší než 10 eur, si teda môžete v pohode, legálne a bez obmedzení sťahovať hudbu do svojho mobilu. Aký to má však háčik? Túto hudbu nemôžete ďalej šíriť. Je to jednoduchý obchod – vy si pesničku prenajmete, máte ju vo svojom mobile, no neviete ju nikomu poslať. Pirátstvu sa zabránilo a vy môžete počúvať. Časy, keď sme si kupovali CD v obchodoch sú dávno preč a hudba veľmi zlacnela.

Ako umelec však máte právo odmietnuť, aby boli vaše skladby napríklad na Apple music či Spotify. Podobne to spravila Taylor Swift, ktorej sa nepáčilo, že jej fanúšikov mohli počúvať najnovšie hity zdarma. Spotify totiž funguje aj vtedy, keď neplatíte. Stačí sa zaregistrovať a môžete počúvať, no pesničky budú striedať reklamné oznámenia.

Budúcnosť hudby a filmu je jednoznačne na internete a biznis model prenajímania bez možnosti šírenia je ideálny kompromis ako pre umelca, tak aj koncového poslucháča.