Podvodné ponuky práce nám lezú krkom: dnes je to nabidka-prace-rychle.cz

0
3271

Na internete je dnes neuveriteľné množstvo podvodov. Ani nás neprekvapilo, keď sme narazili na tento dnešný. Poslali ste nám ho do redakcie ako novinku, hoci pre nás už nie až takú novinku. Osloví vás najskôr spam od neznámeho pána, ktorý nám píše, že nemusíme už hľadať prácu, pretože on vám ju cez revolučný systém nájde sám. S takouto hlúposťou môže prísť naozaj dnes len pochybná firma. Vzhľadom na obsah si to pritom dovolíme tvrdiť. Stránky http://nabidka-prace-rychle.cz/ totiž nepripadajú reálne ani špecialistovi, ktorému sme poslali odkaz s otázkou, či je počítadlo „odoslaných ponúk“ reálne a obsah tiež. Sám sa vyjadril, že pri posielaní ponúk emailom je nemožné „cronovať“ ich počet do počítadla. Zároveň by bolo vhodné nepliesť si spamovanie s posielaním ponúk. Ide teda s najväčšou pravdepodobnosťou len o efekt.

Nie len, že dizajn a celé spracovanie je typické pre sto ďalších webov, ktoré vám buď ponúkajú pôžičky, alebo prácu, ale aj obsah je podozrivý, až nechutný. Že ide o podvod pritom zistíte pri dlhšom pátraní hneď dole v údajných referenciách. Spoločnosť sa chváli niekoľkými menami a reálnymi zamestnávateľmi, či dá sa povedať klientmi tejto spoločnosti s ponukami práce. V skutočnosti však nejde o nikoho reálneho, ale o vymyslené mená, a obrázky ľudí stiahnuté z internetu. Neveríte?

Podvodný web ponúka prácu

Kde berieme tú istotu?
Pokiaľ ste na daných stránkach niečomu verili, ťažko môžete veriť uvedeným chválam a osobným skúsenostiam Čechov s týmto systémom. Azda ani jedna referencia nie je pravá.

  1. Takže prvý pán na holenie sa nevolá Lukáš Pohl a nepracuje ako HR specialista. Volá sa určite inak a pracuje ako príležitostný model pre fotobanku. Obrázok sa dá stiahnuť tu: http://www.123rf.com
  2. Druhý pán nie je pán Miroslav Čiřický, majiteľ firmy, ale v skutočnosti ide o muža menom Richard Bond, ktorý je golfovým manažérom, ba dokonca aj fotografia je z golfového ihriska. Originálnu fotografiu nájdete na stránkach: http://apg.armylive.dodlive.mil
  3. Tretí pán vychvaľujúci systém WorkFinder o ktorom sa nedozviete absolútne nikde nič, pretože ste na stránkach Nabidka-prace-rychle.cz, sa vôbec nevolá Jan Fralt, a určite nepracuje ako šéf oddělení. Stačilo len hľadať a v skutočnosti ide o obchodníka menom Ed Edward. http://qa.linkedin.com/
  4. Štvrtá fotografia mladíka, ktorý sa podľa stránok volá Ondřej Patonický a má byť IT specialista, je nakoniec opäť len model pre fotobanku. Okrem iných fotil aj fotografiu použitú na stránkach http://www.fahrschule-vorhelm.de/ ako tretia ikona smerom na pravú stranu.

Nakoniec aj spôsob, akým sa stránky prezentujú, je ukážkový príklad „ako to nerobiť“. Spamom? Akú potom asi prácu nájdu vám, ak nedokážu fungovať sami legálne a čestne?

Do spamfiltra odporúčame pridať email odosielateľa tohto spamu  info@chci-novou-praci.cz, ako aj email cieľového webu info@nabidka-prace-rychle.cz, prípadne vzhľadom pre obsah odporúčame obrátiť sa na české úrady.