Saudi padajú na kolená, Rusi sú najväčším producentom ropy

0
2364

Producenti ropyPorušujú ľudské práva a ich politický režim je postavený na autokratickom modeli, no aj tak sú strategickým partnerom západného sveta. Dlhé roky totiž patria k najväčším producentom ropy, aj keď nedávno začali padať na kolená a ich vedúcu pozíciu obsadili Rusi. 


Tip redakcie: Sprievodca festivalovou sezónou – Pohoda, Topfest, Grape, Uprising


Nebyť ropy, vyhli by sme sa vojnám, pádom na burzách aj poškodeniu životného prostredia. Avšak nevyužívali by sme dopravné prostriedky, plasty a ďalšie produkty, bez ktorých si už život nevieme predstaviť. Práve za hojnosť materiálnych statkov vyrábaných z ropy môžeme ďakovať najväčším svetovým producentom, medzi ktorými nechýba Saudská Arábia a Rusko. 

Saudská Arábia padá na kolenáProducenti ropy 2Zásoby ropy nie sú večné a skôr či neskôr sa s ich vyčerpaním budú musieť zmieriť všetci producenti. Najviac to zabolí Saudov, ktorí boli dlhé roky krajinou s najväčšou produkciou vzácnej komodity, no ich čas na vrchole sa pomaly kráti. Prvým signálom blížiaceho sa pádu je strata vedúcej svetovej pozície v celkovom objeme vyprodukovanej ropy.

Novým lídrom v produkcii ropy sú Rusi

Striedanie rolí v zozname najväčších ropných producentov nastalo v decembri, aspoň tak to vyplýva zo správy Joint Organisations Data Initiative. Podľa jej obsahu sa na prvú pozíciu prepracovalo Rusko, ktoré tak z trónu zosadilo dlhoročného lídra. Pre Saudov to však nie je žiadna tragédia, nakoľko ich vplyv vo svete ťažobného priemyslu a energetiky nijak neutrpí. 

Najväčší svetoví producenti ropy ku koncu roku 2016:  

Poradie Krajina Denný objem ťažby
1. Rusko 10,49 mil. barelov
2. Saudská Arábia 10,46 mil. barelov
3. USA 8,8 mil. barelov
4. Irak 4,5 mil. barelov

 

Ťažba ropy výrazne klesáŤažba ropy 3

Pokles objemu vyťaženej ropy sa netýka len Saudskej Arábie a Ruska. Do mínusových čísiel sa dostali takmer všetci poprední producenti, nakoľko pred koncom minulého roka sa dohodli na postupnom znižovaní ťažby. Dôvodom tohto kroku je dostať do rovnováhy ceny komodity a zároveň sa pričiniť o menšie plytvanie celosvetových zásob. 

– podľa dohody OPEC má v prvej polovici roka klesnúť ťažba o 1,8 mil. barelov denne

– Rusko sľúbilo, že do konca júna zníži celkovú ťažbu ropy až o 300 000 barelov denne

– podľa agentúry Reuters plnia Saudi sľub o nižšej ťažbe na 94%, kým Rusi len na 33%

Udržať sa na vrchole nedá naveky a na konci minulého roka to zistili aj v Saudskej Arábii. Chtiac-nechtiac museli skloniť hlavu pred húževnatými ruskými rafinériami, ktoré ako nový svetový líder prevzali kontrolu nad ťažbou ropy. Saudi tak začali padať na kolená a ich vízia o večnej neporaziteľnosti sa predsa len rozpadá, čomu sa tešia najmä Rusi.