Sme to čo jeme. Kvantita potravín na úkor kvality.

0
3402

Sme to, čo jeme. Pre niekoho to je otrepaný mediálny slogan, no iní to považujú za jeden zo zákonov života. Nech je to akokoľvek, kvalita potravín zaujíma každého z nas. Kúpou istých potravín si škodíme a navyše podporujeme nehumánne praktiky v potravinárskom priemysle.

Každý z nás si rád dopraje pôžitok z dobrého jedla, ktoré ulahodí našim chuťovým bunkám. Konzumácia pestrej a vyváženej stravy je predsa jeden zo základných princípov pestovania zdravej životosprávy. Vzhľadom na súčasnú ponuku predávaných potravín však vidíme, že kvalitné stravovanie sa stáva skôr raritou. Na celej tejto situácií je paradoxné, že často ani netušíme koho kúpou niektorých produktov podporujeme.


Čítajte tiež : Pred otravou jedlom vás zachráni aplikácia

meat-1555341_1920

Kvalita potravín klesá na úkor kvantity

V súčasnom potravinárskom priemysle pôsobí kvantum firiem, ktorých cieľom je zásobovať predajne širokou ponukou produktov. S nárastom konzumu stúpa produkcia spoločností, ktoré v snahe uspokojiť dopyt zákazníkov uprednostňujú kvantitu pred kvalitou. Teda kvalita potravín klesá. Práve takto vzniká problém. Výroba sa zmenila na preteky a výživová hodnota potravín sa začala strácať. Okrem toho sa odhalili aj brutálne výrobné procesy, ktoré by v prípade medializácie odradili od konzumácie niektorých jedál mnohých.

Vieme vôbec čo konzumujeme?

Vábivé vône, príťažlivé farby a pútavé obaly sú každodennou súčasťou zaplnených regálov. Predajcovia nás nelákajú jedlom v prirodzenom stave, ale jeho vzhľadom, ktorý sa s cieľom upútať našu pozornosť upravuje rôznymi farbivami a konzervačnými látkami. To je však len jedna záporná stránka vybraných produktov, ktoré sa vyrábajú nehumánnymi procesmi. Reč je o nelegálnych farmách či geneticky modifikovanej zelenine. Tie nemajú s prirodzeným spôsobom výroby jedla spoločné takmer nič a na pulty prinášajú škodlivé potraviny.


Čítajte tiež: Mačací ostrov v Japonsku: Prosím, už nám jedlo neposielajte!

syringe-1501001_1920

Podpora nekvalitných potravín má viacero negatív

Hrozba pre naše zdravieK správnej výžive tela potrebujeme neustály prísun istých zložiek obohatených o vitamíny, minerály a stopové prvky. Neprirodzená výroba potravín zabúda na tento aspekt, na základe čoho je telo zasýtené, no neprijíma potrebné živiny. To má logicky súvis so slabšou vitalitou a vzniku rôznych ochorení.

Podpora zlého zaobchádzania s prírodou – Ak ste sa dostali k nejakým nezávislým zdrojom poukazujúcim na niektoré potravinárske procesy, potom poznáte správanie niektorých firiem. Zlé zaobchádzanie so zvieratami či hormonálna úprava zeleniny sa stali celkom bežné a len výnimočne sa takéto brutálne spôsoby zastavia zo strany hygieny alebo ochranárov.

Financovanie reťazcov ničí domácich výrobcovCeny v obchodných reťazcoch sú podstatne nižšie, takže spotrebitelia nakupujú potraviny hlavne v nich. To však prináša do chladničiek menej kvalitné potraviny. Ich kúpa ničí producentov z domácich fariem a podporuje tak biznis zahraničných reťazcov.

Vraví sa, že pred pravdou netreba zatvárať oči, no v prípade kontroverznej výroby potravín to nejako neplatí. Je jedno, či si uvedomujeme dopad kúpy niektorých výrobkov na ekonomiku, biológiu a zdravie alebo o tom počujeme prvýkrát. Kúpou týchto potravín podporujeme tento priemysel. Zastaviť to môžeme práve my spotrebitelia. Stačí si vyberať kvalitnejšie potraviny, pri ktorých výrobe sa myslí na zdravie a morálku. Naši dávni predkovia sa dokázali stravovať zdravo. Pomocou moderných technológií a ekologického prístupu to dokážeme to my.

Čítajte tiež:

Fotka so živým tigrom, vieme kde

Futuristický fast food, hranolčeky zdarma

Rozchod najlepšie platenej celebrity Taylor Swift a Toma Hiddlestona