Jesenné ovocie, vitamínová bomba do sychravých dní

0
7170

Existuje nejaký deň, týždeň alebo mesiac, počas ktorého nie je vhodný čas na konzumáciu čerstvého ovocia? Ak aj áno, jeseň tým obdobím nebude, pretože práve počas jej priebehu by sme mali po zdravých doplnkoch výživy siahať ešte viac. Jesenné ovocie je najlepšia vitamínová bomba, ktorá vás pripraví na zimu.

Aj keď teplé dni nám už postupne mávajú na rozlúčku, o chuť na šťavnaté plody zeme by sme nemali prísť ani počas jesene. Ako ľahký a osviežujúci letný pokrm potrebný pre udržiavanie energie v prehriatom organizme ich síce veľmi nevyužijeme, no svoju úlohu pri našej zdravej životospráve budú mať aj v nasledujúcom období. Takže šup-šup do záhradky, na farmu alebo do nejakej kvalitnej predajne, nech si pochutíme na voňavom sezónnom ovocí.

32425506 - vineyards at sunset in autumn. ripe bunches of wine grapes in fall

Hrozno vám osladí každý deň

Jeho vôňu cítiť na niekoľko desiatok metrov a výrazné sfarbenie si nemôžeme nevšimnúť bez ohľadu na kvalitu zraku. Reč je o sladkom hrozne, ktorému už tradične patrí začiatok jesene. Tejto delikatesy sa síce nedá zjesť veľa, no určite sa oplatí vychutnať si aspoň strapec denne. Aj preto patrí medzi najvyhladávanejšie jesenné ovocie.

Vitamíny a minerály – vitamín E, glukóza                                                                   Podpora zdravia – antioxidačný účinok, lepší krvný obeh, náhrada za sladkosti


Bojujete s chuťou na sladké ? Prečítajte si ako sa jej zbaviť.

Vrcholí zber jabĺk a hrušiek

S príchodom jesennej sezóny vrcholí aj zber jabĺk a hrušiek, ktorých sa na Slovensku rodí každoročne dosť. Možností ako zužitkovať tieto dary je hojne, napríklad môžete piecť koláče, zavárať kompóty alebo si pripravovať výživné šťavy.

Vitamíny a minerály – vitamíny B a C, fosfor a draslík                                                 Podpora zdravia – obehová a nervová sústava, rast vlasov, svalová hmota

9978324 - homemade blackberry jelly and fresh blackberries

Neskoré černice ako zdroj vitamínov

Popri vyššie uvedených lahôdkach si v prvých jesenných týždňoch dokážeme pochutiť aj na černiciach. V prípade priaznivého počasia sa dokážu udržať na kríkoch aj v septembri, takže chutnú dávku obľúbených vitamínov nevynecháme ani po skončení leta.

Vitamíny a minerály – vitamín C, horčík, železo                                                         Podpora zdravia – obnova tkanivá, termoregulácia, trávenie


Prečítajte si: Ako zastaviť priberanie? Liek máte v chladničke.


Topické plody ako alternatíva

Vitamíny a minerály – vitamíny A, C a D, draslík, železo, karotén                               Podpora zdravia – imunita, zrak, protizápalové účinky, zrážanie krvi

S priebehom jesene sa začne naše domáce ovocie rýchlo míňať, takže budeme musieť hľadať nejakú dobrú náhradu. Alternatívou môžu byť tropické plody, ktoré zoženieme v obchode bez ohľadu na ročné obdobie. Pomaranče, banány, avokádo, mango či kaki sú len zlomkom toho, aké dobroty sa rodia na stromoch vo vzdialených exotických krajinách.

Približné nutričné a energetické hodnoty vybraných druhov ovocia :

Ovocie kJ kcal Cukry (na 100g) Tuky (na 100g)
Hrozno 293 70 18 0,5
Jablko 254 62 14 0,4
Hrušky 270 65 16 0,5
Černice 230 56 10 0,1
Banány 390 95 22 0,3
Pomaranče 200 24 11 0,6

Zásoby ovocia si dopĺňajme ešte orieškami

Pre tých čo neobľubujú jesenné ovocie, okrem neho samotného prichádza v jeseni čas aj na konzumáciu orechov, ktoré sú totálnou výživovou bombou. Podporujú myslenie, majú antioxidačné účinky a sú zdrojom mnohých nutričných látok. Navyše, v obchodoch nájdeme rôzne druhy orechov z rôznych kútov sveta, takže každý si vyberie podľa vlastnej chuti. Hlavne nech je jedálny lístok pestrý a bohatý na všetky stopové prvky potrebné pre zdravý a vitálny organizmus.


Prečítajte si: Ktoré potraviny zachraňujú zdravie