Wallis Blacknose, milé švajčiarske plemeno ovce, vyzerá ako plyšová hračka

1
16791

Zdajú sa vám tieto fotografie ako obrázky plyšových hračiek? Sú skutočné. Ovce druhu Wallis Blacknose (Walliser Schwarznasenschaf), tiež uvádzané ako „Valais blacknose“, majú svoju domovinu v oblasti Valais vo Švajčiarsku. Sú výnimočné hneď z dvoch dôvodov. Jeden je, že majú výbornú schopnosť prežiť v najextrémnejších podmienkach čo sa počasia, aj nadmorskej výšky týka. Dokážu sa pásť na strmých kamenistých svahoch obratne a s istotou. Druhým dôvodom ich výnimočnosti je vzhľad, ktorý naozaj pripomína plyšáka. Hustá biela vlna je v kontraste s ich čiernou tvárou, prednými kolenami, zadným okolím kopýtok a charakteristickými zakrútenými rohami.

Valais blacknose ovečka

Hospodársky význam
Prvá písomná zmienka o plemene siaha do 15. storočia. Hoci patrí medzi najstaršie plemená vo Švajčiarsku a nejde tak o akúsi nedávnu hračku šľachtiteľov, nie je dnes hlavným plemenom v rámci chovu oviec, ale skôr sa chová v malých chovoch, v rámci agroturistiky, alebo malých chovov a fariem. Význam má pre hospodárstvo hneď pre dva dôvody. Ročne z jednej ovce chovateľ získa až 4,5 kilogramu vlny, ktoré je veľmi jemná, s dlhým vlasom. Krúti sa až ku koncu, inak je stále rovný. Využitie má aj v potravinárstve pre výnosné mlieko a mäso.

Valais Blacnose ovečka

Valais Blacnose ovečka

Dospelý jedinec váži od 80 do 100 kilogramov, samica od 70 do 80 kilogramov živej váhy. Ide o veľmi nenáročnú, skromnú a veľmi vernú ovcu. Podľa niektorých zdrojov neoplýva veľkou inteligenciou, iní ju stavajú nad ostatné plemená. Svojim priateľstvom a vernosťou pánovi, prípadne ovládateľnosťou dobrým psom, si však môžu získať aj chovateľov v našich končinách. Nájsť na Slovensku toto plemeno môže byť problém. Samých nás zaujíma, či sa na Slovensku nachádzajú chovatelia týchto oviec. Vítame takúto informáciu.

Valais Blacnose ovečka

foto: odditycentral.com; foto v poradí č. 2: ghornuti.ch, Ericka Olsen Stefano a wovember.com;

Comments are closed.