Zrejme najmenšie slovenské divadlo Disk v Trnave pozýva na Opulentnú sviňu

0
1589

Solitudo

Trnavské divadlo Disk, ktoré je možno najmenším divadlom na Slovensku, čoskoro uvedie novú divadelnú hru pod názvom Opulentná sviňa. Samotní herci ešte možno teraz presne nevedia, o čom celá divadelná hra bude. Divadlo Disk sa totiž od iných odlišuje polytématickou dekompozíciou. Možno málo známy pojem pomenúva uvoľnené fungovanie hercov na javisku, ktorí sa nemusia držať vopred pripraveného scenára a podoba hry sa vyvíja priebežne. Príbeh tvoria herci a režisér ich dáva do myšlienkového celku. Až po tejto spolupráci možno hovoriť o hotovom scenári.

Fotografia z inscenácie SOLITUDO. Autor: Ctibor Bachratý

Zrejme najmenšie divadlo na Slovensku
Trnavské divadlo Disk vzniklo už v novembri 1955 na trnavskej Kopánke a už vtedy sa venovalo inscenovaniu divadelných hier nielen slovenských dramatikov. V roku 1986 jeho fungovanie výrazne ovplyvnila nová krv v podobe režiséra a umeleckého vedúceho Blaha Uhlára. Práve v tomto období sa začína realizovať spomínaný nový divadelný smer, ktorý priniesol práve Uhlár, ktorý v divadle funguje s prestávkou dodnes. V roku 2006 sa začala napĺňať myšlienka vlastného divadla a už v júli 2007 vítali návštevníkov na premiéru inscenácie Výhľad v nových priestoroch v pôvodnej pivnici Kultúrneho domu na trnavskej Kopánke. Vzhľadom na len pár desiatok miest tak ide o zrejme najmenšie divadlo ba Slovensku. Najmenšie však v tomto prípade neznamená malé významom. Z komornej atmosféry predstavení pre hŕstku návštevníkov totiž ťaží ako herec, tak aj divák samotný.

Zaujímavosťou je, že divadelný súbor si sám všetky hry vymýšľa aj režíruje. Fungujú ako ochotnícke divadlo, no medzi hercami nájdeme aj absolventov herectva, študentov VŠMU a ďalších umeleckých škôl, alebo seniorov. Za viac ako 50 rokov svojej existencie uviedli 66 premiér a 1000 repríz slovenskej a svetovej klasiky a v súčasnej dobe prevažne vlastnú tvorbu. Súbor sa však môže pochváliť aj mnohými oceneniami a vynikajúcimi umiestneniami na súťažiach a festivaloch.

Predstavenie Opulentná sviňa má premiéru naplánovanú na 30. novembra 2013. Podrobný program, ako aj ďalšie informácie nájdete kedykoľvek aj na oficiálnych stránkach divadla na http://www.divadlodisk.sk

Kde divadlo nájdete:
Ulica Rudolfa Dilonga, zadná časť Kultúrneho domu A. Kubáňa v Trnave na Kopánke