Prečítajte si všetko, čo potrebujete vedieť o Olympiáde v Riu na jednom mieste

0
2035

Zaujímavosti o Olympiáde

  • Tento atlét si objednal kopu jedla z McDonaldu

Austrálsky bedmintonista Sawan Serasinghe si po prehre svojho tímu s Čínou doprial poriadnu dávku dlho odopieraného jedla. Fotku so štyrmi balíčkami kuracích nugetiek, šiestimi hamburgermi, šiestimi porciami hranolčekov a šiestimi koláčmi zverejnil na svojom Facebooku s komentárom, že si to po mesiacoch tvrdého tréningu zaslúži.

  • Ovenčili prvú Egypťanku

Egyptská vzpieračka Sara Ahmed získala vo svojej kategórii bronz. Stala sa tak prvou ženou zo svojej krajiny, ktorá na olympiáde získala medailu, a to napriek dlhej 104-ročnej reprezentačnej histórii afrického štátu. „Dúfam, že to inšpiruje aj ďalšie dievčatá a dajú sa na šport,“ vyjadrila sa osemnásťročná Sara. Prvá bola aj Indiánka Dipa Karmakar, ktorá sa dostala do finále.

  • Matthew McConaughey sa zabával ako kráľ

Herec je známy veľmi kladným vzťahom k športu, no to, ako veľmi si užíval sledovanie olympijských hier, prekvapilo asi každého. Fotografia zachytáva Matthewa, ako vo finále povzbudzuje americký plavecký tím, s ktorým prežíval radosť aj napätie tak intenzívne, ako keby ho nikto nepoznal.

zaujimavosti o olympiade
zaujimavosti o olympiade
  • Katherine Grainger má najviac olympijských medailí spomedzi britských športovkýň

Strieborná medaila v dvojskife bola pre Katherine Grainger o čosi viac výnimočnejšia, ako obvykle. Veslárka sa ňou dostala na počet 5 olympijských medailí. Štyri striebra a jedno zlato „nazbierala“ v priebehu piatich olympiád. Úspech Katherine a jej veslárskej partnerky Vicky Thornley je o to pôsobivejší, že  pôvodne vôbec nemali reprezentovať. „Boli dni, keď som si myslela, že to nevyjde. Nestrácala som však nádej a verila som, že sa do Ria dostanem,“ povedala Katherine. A veru že sa aj dostala.

Ktosi určite nacikal do bazéna

Obrázok zo zelenou vodou v olympijskom plaveckom bazéne obletel celý svet. Vysvetlenia (a výhovorky) sa rôznili: od „nečakanej zmeny alkality“ až po „rozmnoženie rias“. Organizátorov napokon obvinili z nedostatočného množstva čistiacich chemikálií. Neoficiálne vysvetlenie však znie jasne: niekto doňho určite nacikal.

Jack Laugher a Chris Mears sa zapísali do histórie

Reprezentanti v skokoch do vody dvojíc získali vôbec prvú zlatú medailu Veľkej Británie v tejto kategórii. Duo najlepších kamarátov si do finále vybralo skok s najvyššou možnou obťažnosťou 3,9. Pred siedmimi rokmi pritom Chrisovi Mearsovi osud neprial. Po roztrhnutí sleziny mu lekári dávali iba 5% šancu na prežitie.

Je ten lukostrelec Leonardo DiCaprio?

To sa pýtali ľudia v hľadisku, keď v súťaži nastúpil Američan Brady Ellison. So svojím tímom získal pre USA striebro, no sociálne siete sa namiesto úspechu zaoberali jeho podobou so známym hercom. Chudák.

Michael Phelps získal na olympiádach už 23 zlatých medailí

Celkovo je držiteľom 28 vzácnych olympijských kovov, čo z neho robí najúspešnejšieho olympionika všetkých čias. Úspešný je aj v Riu, a to aj napriek búrlivému predchádzajúcemu obdobiu. Po ukončení kariéry po Londýne 2012 sa opäť vrátil z „dôchodku“, zatkli ho za šoférovanie pod vplyvom alkoholu, bol na liečení, narodil sa mu syn a zmieril sa s odcudzeným otcom.

Británia vyhrala historicky prvé zlato v plávaní

Postaral sa oň dvadsaťjeden ročný Adam Peaty, ktorý svojich súperov porazil v prsiach na 100 m. Časom 57.13 vytvoril aj nový svetový rekord.

Najväčšie fanúšičky sú babičky

Potvrdila to aj 74-ročná babička spomínaného Adama Peatyho, ktorá sa o svoju radosť podelila na twitteri. Okrem obdivuhodného počtu emoji pobavila čitateľov aj verejným poďakovaním sa umývačovi okien, ktorý jej na dom nainštaloval britskú vlajku. Jej milé tweety si vyslúžili aj vlastný hashtag: #OlympicNan.

Najlepší tenisti skončili skoro

Novak Djokovič sa so slzami v očiach lúčil už v prvom kole po tom, ako podľahol Argentínčanovi Juanovi Martinovi del Potrovi. Vo štvorhre sa nedarilo Francúzom Mahutovi s Herbertom, ktorí sa tiež porúčali po prvom kole. Rovnako skončili aj sestry Williamsové. Serena o pár dní na to vypadla v treťom kole aj v dvojhre. Olympiáda najlepším akosi nepraje…

Plavkyňa Hannah Miley zmiatla Američanov

Britská reprezentantka v plávaní bola pre istú skupinu ľudí sklamaním. Zmiatla totiž fanúšikov Miley Cyrus, ktorí si mysleli, že hahtag s jej menom značí návrat televíznej šou Hannah Montana, v ktorom hrala speváčka hlavnú úlohu. Ich sklamanie bolo po uvedomení si omylu citeľné.

Najzbytočnejšia práca na svete?Máte pocit, že vaša práca je zlý vtip? To ste asi ešte nezachytili, že pri plaveckom bazéne v Riu musia byť prítomní plavčíci. Podľa brazílskych zákonov totiž musia byť pri každom bazéne – aj olympijskom. Fotky znudených plavčíkov teraz zabávajú internet.

http://www.marieclaire.co.uk/news/world/554043/the-best-bits-of-rio-2016-olympics-so-far.html