V Banskej Štiavnici v sobotu živý šach, templári aj husiti

0
3435

Hľadáte zaujímavý program na sobotu 14. júla a ešte k tomu je vám blízky šach? Mesto Banská Štiavnica pozýva každého milovníka šachu, kultúry a zábavy na už v poradí ôsmy ročník podujatia Štiavnický živý šach. Tento ročník bude lákať na tématiku stredoveku, pokus o prekonanie slovenského rekordu, známe herecké tváre ale aj dvaja veľmajstri v šachu proti sebe a na slepo. Hrať sa bude ako inak so živými figúrkami.

Šachové partičky proti výborným šachistom
Osem rokov Banská Štiavnica hostí toto zaujímavé podujatie, o ktoré je čoraz väčší záujem medzi Slovákmi aj zahraničnými turistami. Rastie aj záujem médií, keďže aj tie si všimli zaujímavosť a výnimočnosť tohto podujatia. Vlani mali návštevníci možnosť vidieť Lajosa Portischa z Maďarska proti Vladimirovi Kavalekovi z USA a tento rok sa ako reprezentant Arménska objaví Sergej Movsesian a Zoltán Almási z Maďarska. Na Námestí sv. Trojice sa najskôr postavia každý proti desiatim šachistom naraz a po zvládnutí zahrievacích partičiek začne ten pravý boj na živom šachovom poli. Ak má byť šach živý, nemôžu chýbať aj herecky zvládnuté scénky, vyradzovanie figúrok protihráča a aj stret zbraní jednotlivých figúrok.

Živých Šach Banská Štiavnica

Na spestrenie programu je pripravená okrem šachu aj Dáma. Táto novinka zapojí dve herecké tváre do úlohy hráčov a figúrkami budú samotní návštevníci podujatia.

Celý deň v znamení zábavy
Počas dňa je pre návštevníkov pripravený historický šerm, jarmok, hudba, pouličné stredoveké umenie, sokoliari, stredoveké hry pre deti a rôzne ďalšie vystúpenia. Zaujímavosťou bude aj replika Gutenbergovho tlačiarenského prístroja s ktorou začal éru kníhtlače. Tu na podujatie prinesie slovinský majster Janež Rozman. Spomínaná príprava prekonania slovenského rekordu sa týka počtu osôb tancujúcich historické tance na jednom mieste. Cieľ organizátorov je tento slovenský rekord prekonať. Či sa to podarí sa dozvieme po 19 hodine.

Živých Šach Banská Štiavnica

Program podujatia máte možnosť nájsť na stránkach http://www.banskastiavnica.sk
A viac o podujatí a Majstrovstvách SR v šachu na stránkach www.livechess.sk.

Živých Šach Banská Štiavnica

Partnermi podujatia sú:
Šachový klub Banská Štiavnica, Medziárodný višegrádsky fond, Spectrum SK, a.s., BBSK, ESET, Rádio Expres, CORA geo, ECHO, Slovenský šachový zväz, TASR, KamDoMesta, Pivovar Steiger, NADress, Zaujimavosti.net, Magic Computers, Slovenská autobusová doprava Zvolen, a.s. a Šachový klub Opevenenie Banská Štiavnica.

Živých Šach Banská Štiavnica

foto: livechess.sk, MGPHOTO.sk