V americkom Marylande armáda rozširuje potápajúci ostrov Poplar

0
1289

Ostrov Poplar, Google MapsOstrov Poplar v zálive Chesapeake na východnom pobreží USA v štáte Maryland sa pred niekoľkými desaťročiami začal potápať. Len pred niekoľkými rokmi sa však americká armáda podujala na obnove ostrova, začala so záchranou ostrova, vyťahovaním pôdy z okolitého morského dna a spevnila okraje ostrova. Vytvorili tak v priebehu niekoľkých rokov opäť ostrov v pôvodnej veľkosti a pokračujú ďalej s jeho rozširovaním.

Na ostrove skôr pokoj
Na ostrov je tiež dovážaný kamenný materiál, ktorým sa spevňujú betónové okraje. Vo vnútri niektorých ohraničených plôch na rozširovanom ostrove sa nachádzajú plochy s vodou, kde sa zrejme očakáva s jej vyparovaním a postupným vysušovaním pôdy. Viacero častí ostrova sa však vysušujú uzatvorením prístupu novej vody a hromadením zeminy do pásov, aby voda bola v menších lepšie vyparovateľných alebo zasypateľných kanáloch. V širšom okolí mali v minulosti problémy plaviace lode, pretože dno tu bolo vyššie. Ostrov sa teda rozširuje po tej ploche, kde to podložie dovolí, čím sa dajú aj hranice ostatným plavidlám. Na juhovýchode sa nachádza najvyššie položená plocha celého potopeného ostrova, les, ktorý bol zrejme v minulosti vrcholom miestnej hory. V minulosti tu žili Indiáni, podobne ako aj na celom okolitom území. V súčasnosti v okolí ostrova žijú vzácne korytnačky a niektoré druhy vtákov. Práve plazy sú však jedným z dôvodov záchrany tohto územia.


Zväčšiť mapu

Konšpirácie na seba nenechali dlho čakať
Konšpirácie, ako vždy, obviňujú armádu z toho, že tam buduje tajnú základňu, alebo tajné vojenské centrum. Hoci to poloha a podložie ani nedovoľuje, autori rôznych konšpirácií a milovníci záhad majú jasno. Armáda vraj niečo chystá a už sa objavujú prvé možné vysvetlenia. Pravdou určite je, že armáda je zapojená do zásadných projektov, aj do záchrany územia, hoci ide zväčša o administratívny krok. Rozširovanie ostrova však skôr zrejme súvisí so snahou zachrániť plochu, vytvoriť pôdu a pozemky, prípadne vybudovať pevné podložie pre budúce priemyselné využívanie miesta. Oblasť je totiž v tesnej blízkosti ostrova využívaná lodnou dopravou.

Na videu nižšie je možnosť si pozrieť rýchlosť rastu ostrova v rozmedzí niekoľkých rokov. Na druh stavby a nápomoc faktu, že vodu vyparuje príroda, však príliš o veľkú rýchlosť nejde.

obrázok: Google Maps