Thajsko má nové meno už 67 rokov. Prečo sa premenovalo?

0
5132

Jedenásty máj 1949 bol pre Thajsko významný deň. Táto turistami obľúbená krajina zmenila svoj názov do svojej dnešnej podoby, tak ako ho všetci poznáme – jednoducho Thajsko. Návrh na zmenu mena zo Siam na Thajsko bol akceptovaný už v máji, no dlho mnohí túto zmenu nerešpektovali. Dôvodom boli najmä historické udalosti a čiastočná vypočítavosť Thajska.

11.5.1949 Úplné korene premenovania Thajska siahajú až do 20.júla.1948, kedy Siamské ústavodarné zhromaždenie hlasovalo za premenovanie, ktoré malo nadobudnúť platnosť v nasledujúcom roku. Čo znamená nový názov – Thajsko? „Krajina slobodných“ a úzko súvisí s Čínskou okupáciou. Mnohí však toto premenovanie nerešpektovali, nakoľko bol pôvodný názov krajiny, Siam úzko spätý s Japonskom, ktoré vyhlásilo v roku 1942 vojnu s USA. Problém bol aj v tom, že keď Japonci v roku 1941 požiadali bývalý Siamp o povolenie prechodu cez krajinu, aby mohli zaútočiť na Singapur, Siamp im to povolil.

Keď sa však vojna skončila a ukázalo sa, že Thajsko sa (vtedy stále Siam) pridalo k zlej strane, ktorá prehrala, diplomati sa rozhodli uzavrieť mier s okolitými krajinami tak, aby neurazili Japonsko. Avšak, ešte dávno pred týmito udalosťami bolo pôvodným dôvodom na premenovanie Siamu na Thajsko aj zamorenie Číňanmi, ktorí Thajsko okupovali.

So sloganom „Thajsko pre Thajcov!“ prišiel armádny dôstojník Phibun, ktorý chcel obyvateľov Siamu priviesť do dôstojného života. V rámci týchto krokov boli postupne Číňania vytlačení zo Siamu, radikánle sa obmedzila výučba mandarínčiny v školách, bol prijatý západný kalendár a Phibun takatiež požadoval, aby sa Thajci začali obliekať „západnejšie“ a aby začali nosiť klobúky.

siam-thajsko

thajsko_siam_premenovalo

Ako vyzerá Thajsko dnes?

Thajsko má naozaj bohatú históriu a vidíme, že nie vždy to bola vychýrená dovolenková destinácia nemeckých a britských turistov. Populárne destinácie ako Patong na ostrove Phuket neminie snáď nikto, kto si chce užiť nespútanú zábavu a lacný alkohol. Thajsko sa neslávne vo svete prezentuje aj ako obľúbená sex destinácia, čo je veľmi veľká škoda. Aby sme však Thajsku, bývalému Siamu s bohatou históriou nekrivdili, stále tu nájdeme nádherné kúsky prírody a tradičný život Thajcov. Ide najmä o miesta, vzdialené krásnym plážam, ktoré okupujú turisti. Chcete zažiť skutočné Thajsko? Pozrite sa na okolie Chiang Mai.

ZDROJ: historytoday.com