Uškriekaný hit One day v našich rádiách stále píli uši a núti prelaďovať

0
1511

Asaf Avidan a One DayNedávno sme sa v článku pozastavovali nad skladbou One day izraelského hudobníka Asafa Avidana. V nasledovných dňoch po vydaní nám pod článok nepísal nikto otvorený komentár, za to priamo do emailu ste nám poslali dve štyri výrazné a podobné reakcie. Pravdou je, že za posledné dva mesiace sa k nám dostali informácie už o piatich reštauráciách a baroch, ktoré celkom preladili rádio pre One day. Dokonca asi 4x to bolo jedno a to isté „zábava“ rádio, ktoré má túto skladbu tak v obľube. V minimálne piatich pracovných kolektívoch majú podobný názor, kým v minimálne dvoch prípadoch došlo k hádkam, pretože sa predsa len našli čierne ovce, ktoré túto skladbu milujú a nepreladia ani za svet.

Nám čo pri skladbe praskajú uši a ide utrhnúť mozog akoby pri uchu brzdil nákladný vlak vlastne ani nezostáva nič iné, ako sa baviť na tom, koľkí ľudia nenávidia túto skladbu. Naše vlastné skúsenosti sú o neustálom počúvaní názorov ľudí okolo nás, ktoré sú výrazne negatívne. Aj na lyžiarskom svahu pri Ružomberku jeden poľský turista hučal cez okienko dnu, nech to vypnú, lebo ešte nenasadil lyžiarky a nestíha pred tým ujsť. Aj mladý manželský pár po svadbe plný lásky a očakávaní sedel v spomínanom meste v jednej reštaurácií a len čo začal One day a časť kedy mal začať škrek privretých gúl do zipsu, už aj prosili obsluhu pobehujúcu okolo, či by to nemohli preladiť inam. Pri počutí tejto skladby odporúčam pýtať sa ľudí okolo, čo hovoria na to, čo počujú… niektoré názory by ani neboli publikovateľné.

Jednu zo spomínaných prijatých reakcii emailom vám po dohode s autorom týchto viet prinášame nižšie:
Asaf a jeho debilný One Day

Zaujímavé je práve to prelaďovanie
Zaujímavé je, že za posledné roky si nežiadali ľudia toľko prelaďovať a neboli tak zhnusení z jednej skladby ako v tomto prípade. Naposledy po krátkom love v pamäti mi osobne napadá trápna šialenosť menom Gasolina, ale pri nej skôr ľudia rádia vypínali a v jednom prípade rovno rádio rozbili. Ostatne, ak už aj preladíte kvôli škreku v One Day na iné rádio, na výber máte z viacerých medzi sebou podobných. Stále je tak riziko, že si to hodíte na rádio, kde o pár minúť začne opäť ten istý teror.

Cover lepší než originál
Popularita skladby zaujala aj viacerých amatérskych hudobníkov. Ak si odmyslíme pasáž, v ktorej sú spomínané zaseknuté gule a bohatou fantáziou obohatíme inak príšerne jednoduchý text, či rovno text vynecháme, zostane nám jednoduchá skladba. Tú môžeme považovať za počúvateľnú. Napríklad v podaní mladej speváčky na tomto videu, v ktorej podaní je skladba ešte lepšia ako originál.

Nuž a ak ste navnadení na túto melódiu, na youtube by ste našli niekoľko desiatok ďalších, medzi nimi napríklad aj tieto.