Turkmenistan: Povinná návšteva konských pretekov, inak vyhadzov z práce

0
2134

Turkménsky prezident Gurbanguli Berdymuhamedov miluje konské závody a parkúr. V krajine momentálne začalo platiť čudné nariadenie, ktoré vyšlo práve z jeho vášne k spomínanej hre. Od študentov, po zamestnancov v štátnych podnikoch musí každý jeden absolvovať víkendové konské preteky. Donútením sa tak snaží tomuto takmer národnému športu dodať popularitu a väčší význam, než hra mala doteraz. Zamestnávatelia teraz musia povinne zamestnancov posielať na preteky, ktoré sa mimochodom konajú počas nepracovného víkendu, teda v čase, kedy je možno každý jeden rád, že nemusí do práce. Musí z donútenia na parkúr. Prezident je známy tým, že vo veľkom rozhadzuje štátne peniaze, aby si mohol postaviť obrovský luxusný palác, alebo zabezpečiť novopostavený ústav na chov vzácnych koní, ktoré sú mimochodom všetky jeho. Pre jeho mániu budú odteraz trpieť v celej krajine. Prezident je pri moci od roku 2007, pričom po víťazstve svojho protivníka kandidáta dal zavrieť do basy. Aj predchodca tohto prezidenta míňal štátne peniaze na vlastný prepych. Berdymuhamedov je znova pri moci po výhre vo voľbách tento rok.

O tom, čo si asi myslia miestni obyvatelia, sa môžeme presvedčiť na vlastne predstave. Povedzme, že ste z Popradu a najbližšiu jazdeckú dráhu máte v Banskej Bystrici. Každý týždeň, alebo v týždne konania pretekov skrátka cestu merať musíte, inak prídete o prácu.

Horúci Turkmenistan bude hokejovou veľmocou… a basta!

Najnovšie prezident prikázal svojej krajine vybudovať hokejové mužstvá, aby mohli krajania propagovať krajinu ako úspešní hokejisti. Krajina, ktorá má púštny charakter a vysoké teploty skrátka chce urobiť dieru do sveta svojimi hokejovými úspechmi. Prezidentovi pritom vôbec nevadí, že skúsenosti Turkménov s hokejom sú asi také ako na Slovensku skúsenosti s lovom tuleňov. Pri niektorých rozhodnutiach tohto prezidenta a jeho plánoch zostáva naozaj rozum stáť.

Video na ktorom ukazuje turkménsky prezident, že je úžasný hudobník a spevák

Informácie aj z nytimes.com