Tunisko, maskovacie miesto nakrúcania mnohých kultových filmov a trhákov

0
1702

Určite aj vy poznáte nejaké miesto, kde sa nakrúcali filmy. V rýchlosti môžeme spomenúť napríklad New York. Tam sa filmov nakrúcalo viacero. Nie je to len Sám Doma 2, Láska cez Internet, Armageddon, kde sa mihla Sochu Slobody alebo Manhattan. Sú na svete aj také miesta, ktoré sa vo filme objavia, no reálne sa scéna nachádza niekde celkom inde. Jedným z takých miest, ktoré filmári niekoľko krát zneužili, aby zastúpilo miesto iné, je aj Tunisko.

Anglický pacient
Veľmi úspešný film ocenený niekoľkými Oscarmi sa odohrával počas vojny v egyptskej púšti. Takmer všetok dej sa má odohrávať v púšti v Egypte. Pravda je však taká, že scény invázie sa nakrúcali v Tunisku v blízkosti miest Sfax a Sousse. Egyptskú púšť tiež v niektorých scénach nahradila tuniská oblasť Onk Jemal pri meste Nefta. Dokonca aj jaskyňa, v ktorej mala zomrieť jedna z herečiek, bola v Tunisku v blízkosti mesta Tozeur. V Egypte štáb vraj vôbec nebol.

Monthy Python a Brianov život
Tvrdý a pre kresťanov urážlivý humor humoristickej hereckej skupiny Monthy Python nebol vždy znesiteľný spoločnosťou v 80-tych rokoch. Spôsob podania príbehu je tak typický a výrazný pre týchto obľúbených komikov. Film sa odohráva v Ježišovej dobe, ale rozpráva o osude celkom iného proroka menom Brian. Niekoľko krát sa tu objavujú scény z Jeruzalema. Ten však v skutočnosti bol okolím a pevnosťou Kasbah v Sousse. Tiež ukrižovanie nenakrúcali v reálnom Jeruzaleme, ale v tuniských horách Matmata. Veď dokážete si predstaviť, čo by asi miestni spravili so štábom, keby im došlo, že sa nakrúca paródia na Ježišovu dobu?

Indiana Jones a stratená archa
Z dielne Lucas Arts pochádza film, pri ktorom sa štáb nacestoval. Scénky, ktoré sa mali odohrávať v uliciach starej Káhiry však určite neboli nakrúcané v Káhire. V skutočnosti sa nakrúcalo v Tunisku.

Hviezdne vojny
Pri štúdiu Lucas Arts ešte chvíľu zostaneme. V sérii Star Wars sa azda v každom jednom diely objavujú scény z planéty Tatooine. Mohli ste tam vidieť niekoľko budov, z ktorých zo zeme trčala len malá kupola a všetok priestor sa nachádza pod zemou. Prípadne ste videli obydlia s charakteristickou stavbou zaoblených hlinených striech. Takéto domy naozaj nájdeme na niekoľkých miestach v Tunisku. Stavali sa tu už dávno pred tým, než vôbec vynašli kamery, alebo sa vôbec chyrovalo, že raz bude existovať film. Pravdou je, že repliky týchto domov filmári vybudovali aj v pustej púšti, a tieto kulisy sú prístupné turistom dodnes. Miest, kde sa Hviezdne vojny nakrúcali nájdete najviac práve pri ceste z ostrova Djerba smerom k Sahare do Douz. Zastavujú na nich rôzne výlety a okružné jazdy po Tunisku. Domov Luka Skywalkera je napríklad v skutočnosti známy hotel vytesaný v skale v dedinke Matmata.

Ďalšie filmy
Medzi ďalšími filmami, ktoré sa nakrúcali v Tunisku, ale v skutočnosti šlo o iné miesto ešte patria Ježiš Nazaretský alebo Angelika. Je zaujímavé, že Tunisko bolo využívané ako náhrada za iné známe miesta. Zrejme však najmú pre pokoj a prístupnosť miest v Tunisku. Nedávne nepokoje síce krajine na atraktivite turizmu ubrali, avšak v súčasnosti už možno hovoriť o upokojení situácie.

O Tunisku si môžete viac prečítať aj na partnerských stránkach:  www.tunisko.cestovanie.biz