Trik, ako zvýšiť váhu hydinového mäsa – napumpovať ho vodou

0
2698

Váha kuraciny, mäso, hydináriPotravinové škandály hýbu odbornou aj laickou verejnosťou. Klamanie zákazníka je na dennom poriadku a svoje o tom vedia hovoriť aj poctiví potravinári. Kým na Slovensku sa dúfajme ešte nestretávame s manipulovaním váhy hydinového mäsa, v Ázií je to už niekoľko rokov bežná prax a ojedinele sa tieto prípady nachádzajú aj v USA, či Rumunsku. To všetko aspoň dokazujú komentáre a diskusie na internete. Doslova podvodom je ak hydinári plnia mäso vodou. Je pritom otázne, aká voda to je a do akej miery je udržiavaná jej čistota. Ešte viac je však otázne, v akej miere je tento podvodný trend rozšírený vo svete.

Pumpovanie mäsa vodou zvyšuje zisk
Konkrétne toto video pochádza z Azerbajdžanu (Facebook) . Zachytáva zamestnancov, alebo brigádnikov pri veľkom stole hydiny, ako pumpujú do mäsa vodu. Svalovina a koža túto vodu udrží, takže sa podarí mäsu zvýšiť objem a váhu. To v konečnom dôsledku znamená aj vyšší zisk. Pri porciovaní môže zákazníka potom aj trafiť pri premýšľaní, ako je možné, že sa mäso zmenšuje. Ak sa pýtate, ako veľmi náročný je tento úkon, trvá približne len pár sekúnd.

Vo východnej Ázii to funguje veľmi podobne

Bežnému zákazníkovi môžeme len odporúčať sledovať správanie mäsa pri tepelnej úprave, alebo krájaní a pokiaľ by sa niečo také potvrdilo aj u nás, odporúčame kontaktovať inštitúcie a kontrolné orgány pre oblasť potravinárstva. Tento článok sa nesnaží byť návodom podvodníkov, snaží sa len upozorniť na problém, ktorý je v zahraničí zaznamenaný a možno praktizovaný v oveľa väčšom meradle tajne. Na obsah ste nás upozornili práve vy, naši čitatelia. Ďakujeme stálej čitateľke Veronike. Po nájdení zdroja uvádzame aj ten, ktorý si dovoľujeme pripojiť do článku ako jeho súčasť a pôvod.