Tobogany a vodné šmykľavky sa delia na dobré a bolestivé

0
3071

Medzi vyhľadávaniami sme u nás narazili na zaujímavý dopyt. Pýtate sa, či sú tobogany a vôbec vodné šmykľavky bezpečné. Odpoveď je „Samozrejme“. Ak ich stavia a navrhne človek, ktorí si ich aj naozaj otestuje, vyskúša viacero váh, viacero situácií, mieru vody a teda aj rýchlosti. V opačnom prípade sa môžete stretnúť s diletanstvom, ktoré nepočíta napríklad s oslabeným prúdom vody, alebo gravitáciou a dopadnúť to môže oveľa závažnejšie, než na videu nižšie. Na toboganoch sa dá veľmi hravo vyletieť z dráhy, stačí poloha, s ktorou konštruktéri nepočítali, alebo technická nedokonalosť v celej konštrukcii, chýbajúci diel a podobne. Pozrite si príklady toho, ako by jazda na toboganoch určite nemala vyzerať.

Vražedná zákruta
Zranenie hlavy v takejto rýchlosti je veľmi častým problémom. Vyrazenie dychu, vyrazenie zubov, dokonca zlomenina ruky, narazenie končatín, ba dokonca polámané rebrá, sú zranenia, ktoré sa naozaj stávajú. Veď aj preto býva pri toboganoch záchranár vybavený o niečo viac, ako bežný záchranár na pláži. Zákruta na tomto tobogane je však naozaj vraždená.

Zopár príkladov úrazov na toboganoch a pri vode
Nasledovné video nech je skôr inšpiráciou ako to nerobiť pre tých, čo milujú šmykľavky, skákanie a vodu. Následky krátkej hlúposti môžu byť doživotné.

A niekoľko nehôd: