Kam mizne hudba so skutočným zmyslom

1
2666

Cieľom hudobnej tvorby je zdieľať radosť, prinášať motiváciu a vzbudzovať emócie. Okrem toho má pôsobiť relaxačne a v mnohých prípadoch poukazovať na aktuálne problémy. Práve to má byť pre hudobníkov tou správnou inšpiráciou, čo dnes často neplatí a súčasná hudba nemá skutočný zmysel. 

Melodické tóny dobrej hudby sprevádzajú život ľudí už od nepamäti. Sila jej vibrácií pôsobí hlboko v duši každého človeka a ovplyvňuje jeho myslenie a cítenie. S takýmto zámerom sa hudba komponovala dlhé storočia a inak by to nemalo byť ani v súčasnosti. Avšak často sa nám podsúva tvorba, ktorá má so skutočným odkazom hudby spoločné príliš málo, čo nie je pre formovanie spoločenského povedomia veľkým plusom.


Songkran festival: Prečítajte si: Keď sa staroveký rituál zmení na obrovskú párty

concert-819149_1920

Kvalitnú muziku kazí hudobný priemysel

Aj keď hudobníci s pravým umeleckým srdcom sú stále medzi nami v hojnom počte, často sa k ich tvorbe nedostávame. Dôvodov je viacero, no hlavným je biznis produkčných spoločností a ich snahy pretlačiť do médií ikony plniace ich záujmy. Na základe toho sa vrcholová súčasná hudba točí okolo rovnakých tém, neprináša nič nové a v mnohých prípadoch podporuje aj nesprávne vzory. Oslava života a úspechu patrí k umeleckému vyjadreniu, no v podobe konzumácie drog a materializmu nevytvára dobrý vplyv na mládež, o ktorý sa hudobníci majú snažiť.

Páni speváci riešili v minulosti skutočné problémy

Ak si porovnáme súčasnú výpovednú hodnou skladieb s tou spred niekoľkých rokov, rýchlo si všimneme rozdiely v generácií súčasných hudobníkov. Nemusíme hľadať ani v zahraničí, veď dianie na slovenskej scéne je dosť dobrým príkladom zmeny. História priniesla mnoho pánov spevákov, ktorí sa nebáli otvorene hovoriť a prinášať ľuďom vízie. Súčasné skupiny sa akosi vyhýbajú kritickým témam, čo je vzhľadom na chaos v spoločnosti na škodu. Naša produkcia je však na tom stále dobre a pri sledovaní primitívnej tvorby niektorých hviezdičiek zo západu môžeme domácim umelcom ďakovať za bohatý umelecký prínos a skutočnú kreativitu.

crowd-1531426_1920

Tvorba ako odraz súčasnej spoločnosti

Aký interpret, taký fanúšik. Toto prirovnanie nie je žiadnym lacným sloganom a dokonale vystihuje súčasný stav hudobnej brandže. Je jasné, že medzi postojmi interpreta a fanúšika musí byť istý súlad, inak poslucháč nebude mať záujem o danú tvorbu. Z toho jasne vyplýva, že ak sa predáva muzika vsádzajúca na kvalitu, aj spektrum fanúšikov zdobí rozvinutá rovina intelektu a emocionálnej sféry. V prípade úspechu produkcie bez zmyslu a hlbšieho odkazu si môžeme položiť otázku, čo to vypovedá o samotnom publiku. Taká je súčasná hudba.


Sziget 2016: Takúto párty som naozaj nečakala, stačilo raz

Aj keď mnoho najpredávanejších albumov neponúka svojim fanúšikom veľký prínos, na trhu sa nájdu mená, ktoré dobyli svet skutočným umením. Čo je najlepšie, nie je ich až tak málo, no snahe zachrániť skutočný zmysel hudobnej tvorby musia pomáhať aj ostatní. Dôležitá je aj podpora fanúšikov, ktorí dodávajú interpretom inšpiráciu pri produkovaní kvality. Presadiť sa medzi dnešnou širokou konkurenciou umelcov dá zabrať, takže bez podpory publika zomrie každá hudba, aj tá kvalitná.

Čítajte tiež:

Bratislavčania sú vo svojom meste spokojní, tvrdí európska štatistika

Porovnali sme naše a nemecké platy. Upratovačka zarobí 1960€ mesačne

Comments are closed.