Somewhere Over the Rainbow, Israel „IZ“ Kamakawiwo’ole a zaujímavosti okolo nich

0
5289

Meno speváka Israela Kamakawiwo pred pár rokmi nebolo vôbec známe. U nás teda určite nie. Nie každý hneď pri počutí mena tiež chápe, že ide o meno človeka, pre nás meno nezvyčajné, nesúce názov krajiny… nuž ale ak máte k menu fotografiu, niečo vám dochádza… to je ten havajský spevák, ktorého mal asi každý rád, ale po toľkom počutí tejto skladby už začína liezť na nervy. Málokto ale vie, že jeho najznámejšia skladba Somewhere Over The Rainbow ani nie je jeho a originál pochádza z filmu Čarodejník z krajiny Oz. Tam ho spieva slávna herečka a speváčka Judy Garland.

Zo života
Narodil sa ako Israel Ka’ano’i Kamakawiwo’ole 20 mája 1959 ako inak na Havaji ešte skôr, ako sa Havaj stal 50-tym štátom USA. Známy bol svojou obrovskou váhou aj úžasným spevom, netypickým na šoubiznis. venoval sa dlhé roky hudbe, získal niekoľko havajských ocenení a jeho hudba sa objavila aj v niekoľkých desiatkach filmov, seriálov, alebo inscenácií. Spisovateľ Dean Koontz jeho fotografiu použil aj do svojej knihy. Zomrel 26. júna 1997. Smutné je, že hoci jeho hudba hrala v nespočetne veľa filmoch a reklamách a vyprodukoval 7 albumov, najznámejší sa stal až po svojej smrti.
Aj u nás v rádiách hrá stále dookola skladba Somwehere over the Rainbow, z ktorej už začína pár ľudí šalieť. Skladba v Israelovom podaní je len jedným z možno stovky pokusov známych interpretov z celého sveta. On jej ale dodáva osobitné čaro, aj slabú slušnú mieru grotesknosti, keď obrovský muž hrá na malé ukulele. Častosť, s akou však vysielanie so skladbou prichádza, ničí celé to čaro a pocit z počutia. Rádiá to skutočne preháňajú a za deň odznieva aj niekoľko krát.

Pozrite si niekoľko ďalších verzii tejto skladby…

Eric Clapton a jeho podanie slávnej skladby

Opäť Judy Garland o niekoľko desaťročí neskôr (1955)

Jason Castro

Tommy Emmanuel

Celtic Woman

Josh Groban

Ray Charles