Slávne filmové miesta vo filme a dnes – porovnajte rozdiel

0
3867

Miesta, kde sa nakrúcali filmy, niesú vždy len filmové kulisy. Poriadne filmy sa nakrúcajú v exteriéroch vonku a využívajú od veľkomesta po skalnaté hory to, čo ponúka svet okolo. Predstavte si, koľko práce dá pripraviť filmárom filmovú scénu, kulisy, vlastné špeciálne budovy, či mesto na vode. Herve Attia je nadšenec filmu, ktorý na Youtube vytvára videá s pohľadom na filmové miesta, zatiaľ čo sám osobne navštevuje rovnaké miesta v súčasnosti. Video následne rozdelí, čím každý získa pohľad na to, ako sa zmenilo okolie a ako veľmi stála je najmä príroda z kameňa. Pozrite si skvelý zostrih ukážok slávnych miest, ale najmä ukážku obrovského úsilia všetky miesta vypátrať.

Sám doma – 1990
Nezabudnuteľný vianočný film o malom zabudnutom chlapcovi počas Vianoc v obrovskom dome vytvoril pre M. Culcina nezabudnuteľnú životnú úlohu. Väčšina filmu sa sústredila v jedinom dome a jeho okolí. Stále však v ňom bolo aj niekoľko miest, na okolí, ktoré by ste už dnes možno nespoznali.

Terminator – 1984
Celkom prvý terminátor sa odohrával na miestach prevažne veľkomesta, v moteli, na uliciach, v tmavých uličkách a podobne. Aj tieto miesta uvidíte z čias nakrúcania a aj v súčasnosti. Film bol nakrútený v roku 1984 režisérom Jamesom Cameronom (Titanic, Avatar, Priepasť) a v hlavných úlohách sa objavili Arnold Schwarzenegger a Linda Hamilton.

Návrat do budúcnosti – 1985
Návrat do budúcnosti od jednotky po trojku je trilógiou výnimočnou, originálnou a obľúbenou dodnes. Miesta nakrúcania sa od roku 1985 zmenili len minimálne. Spoznali by ste ich bez väčších problémov.

Vtáky – 1963
Alfred Hitchcock svoj kultový horor Vtáky nakrútil v Bodega Bay, pričom využil rybársky prístav a miestne hmly na dotvorenie originálnej atmosféry.

Niekto to rád horúce – 1959
Nezabudnuteľná komédia z roku 1959 bola príbehom dvoch hudobníkov, ktorí sa maskovali ako ženy. Hlavné úlohy stvárnila nezabudnuteľná trojica Marilyn Monroe, Tony Curtis a Jack Lemmon.

Rambo: Prvá krv – 1982
Rambo s Rockym je pre Sylvestera Stalloneho niečo ako pre Arnolda Terminátor. Životná úloha. Je tiež symbolom absolútneho krváku a tony vystrieľaných nábojov. Miesta, ktoré sa objavili v celkom prvom filme, nebolo určite ľahké vypátrať, no podarilo sa. Film nakrútili v roku 1982.

Na východ od Edenu – 1955
Film s Jamesom Deanom v hlavnej úlohe z roku 1955. Nakrúcanie prebiehalo v kalifornskom mestečku Mendocino, ktoré sa v niektorých scénach vôbec nezmenilo, na iných však celkom stratilo aj celé ulice.

Once Upon a Time In the West – 1968
Tenkrát na východě v češtine, v pôvodnom znění Once Upon a Time In the West z roku 1968 s nezabudnuteľnou hudbou E. Moricconeho, je azda jeden z najlepších westernov všetkých čias. Miesta nakrúcania nájsť a spoznať, aj to je umenie.

Superman – 1978
Jedna z prvých filmových verzií slávneho muža z ocele Supermana, priniesla nezabudnuteľnú slávu Christopherovi Reevovi. Vo filme sa objavili aj ďalšie hviezdy ako Gene Hackman, Margot Kidder, Marlon Brando, Glenn Ford a ďalší. Aj v prípade tohto kultového filmu nejde o neznáme a zabudnuté miesta. Teda v niektorých prípadoch vďaka tomuto videu tomu tak azda nebude.

Halloween – 1978
Slávny kultový horor Halloween, ktorý o pár rokov neskôr dal vzniknúť aj trefnému pokračovaniu Halloween H2O, sa nakrúcal v roku 1978. Hlavnými hviezdami v ňom boli Donald Pleasence a Jamie Lee Curtis. Film nakrútili za 21 dní a nakrúcalo sa v Južnej Pasadene v Kalifornii a v Sierra Madre.

Mechanický pomaranč – 1971
Clockwork Orange, v preklade Mechanický pomaranč, je filmom Stanleyho Kubricka, patriaci medzi klasiky, filmy pre silné žalúdky aj fajnšmekrov. Film sa odohrával na viacerých miestach Londýna a vôbec Anglicka.

Krotitelia duchov – 1984

Blade Runner – 1982

Smrtonosná zbraň – Nakatomi Plaza – 1988