Šialená zima už zabila niekoľko zvierat, v EÚ viac ako 300 ľudí

0
1410

Tohtoročná pomsta matky Prírody v podobe šialenej zimy a mínusových teplôt v celej Európe pripravila o život už viac ako 300 ľudí. Pripravila tiež mnoho domácností o vodu. Zamŕzajú vodovody, ale aj odtoky odpadu. Na autobusoch mestskej hromadnej dopravy zima spôsobuje problémy s otváraním dverí, zlyhávajú hydraulické stroje, technika. Blbnú aj fotoaparáty, ktoré držíte dlho vonku. Zamŕzajú aj bankomaty, ktorým zlyháva tlačiareň na potvrdenky a praskajú koľajnice, ako sme si mohli všimnúť v médiách. Aj každý obyvateľ Slovenska má ráno po nastúpení do auta pocit, že sa drží ľadovej kocky a nie volantu. Doslova bolesť vytvára otváranie kovovej bránky, ak nemáte rukavice a to ešte nie je koniec.

Zima, ktorá môže znamenať smrť
Táto šialená zima, ako som tu už neraz písal, spôsobuje problémy aj hospodárstvam, chovateľom aj bežným domácnostiam. Na strednom Slovensku včera zamrzol psík. Niekoľko dní pred tým zrejme tiež na chlad zomrel aj iný psík, avšak v záhrade v seneckom okrese. A to je pritom jediný, o ktorom máme informáciu. Zvierat môže byť oveľa viac. Zamŕza im voda v miskách. Napríklad v Bratislave v záhradách zvieratká trpia. Nie je sneh, ktorý by inak oblizovali a ak voda zamrzne, nie je žiaden zdroj. Je nutná častejšia starostlivosť a sledovanie, či má zvieratko dostatok nie len vody a jedla. Horšie, ak ho je nemožné uchýliť do nejakých garáží, či kotolní, alebo zobrať priamo domov. Narazil som v posledných dvoch dňoch aj na dvoch uhynutých vtákov v parkoch v oblasti pod Tatrami. Otázne je, čo všetko ďalšie uhynulo a Zaujimavosti.net o tom nemajú informácie.

Ľudia zamŕzajú naďalej
V Európe so zamŕzaním majú problém najmä v Poľsku a na Ukrajine. Alkoholici si nedajú povedať, aj v tuhých mrazoch neodolajú krčmičke a tak slovenské paničky majú oprávnene strach, kde sa ich starí zdržia a či vôbec dôjdu domov. Medzi zamrznutými sú však zväčša bezdomovci bez možnosti sa niekam uchýliť. V Bratislave aj Košiciach majú k dispozícií vyhrievané stany. V iných častiach Slovenska im dokonca železnice dovolili pobyt na staniciach. Tým, ktorí vykonávajú potrebu priamo postojačky bez stiahnutia nohavíc, by však mali vstup do stanice zakázať. Žiaľ aj presne takýto muž sa pohybuje po Bratislave a nie len jeden. Aj cez treskúcu zimu sa takýto zápach dokáže veľmi dobre šíriť.