Schlitzie, cirkusové monštrum s mini-hlavou, ktoré ľudia milovali

0
8830

Schlitzie Surtees špendlíková hlavička bola jednou z najznámejších cirkusových postáv minulého storočia v americkej histórií. Cirkusy, ktoré boli úspešné v podobe potulných cirkusov združujúcich ľudí ako živých monštier, využívali neobyčajné fyzické vlastnosti ľudí a tak sa nie je čomu čudovať, že aj Schlitzie zaujala cirkus a zároveň film. Jej životný príbeh je nezávideniahodný, aj keď je asi vhodné spresniť fakt, že Schlitzie bola v skutočnosti mužom.

Schlitzie Surtees monštrum

Rodičia ho predali do cirkusu
Podľa viacerých zdrojov sa predpokladá, že jeho skutočným menom bolo Simon Metz a narodiť sa mal 10. septembra 1901 v americkom Bronxe. Ochorenie známe ako microcefalus, ktoré spôsobilo extrémne malé rozmery hlavy, mozgu a vývojovo postihnutý zostáva na úrovni 4 ročného dieťaťa, bolo v minulosti veľmi lákavé pre cirkusy, aj keď stále vzácne. Rodina ho zrejme do cirkusu predali, aby sa jednak vyhli starostlivosti, aj spoločenského poníženia.

Muž, alebo žena?
V cirkuse ho vystavovali ako strateného Aztéka, keďže tento národ bol stále veľkou neznámou, alebo dokonca mal byť bytosťou z inej planéty. Dôvod, prečo ho označovali ako ženu, vznikol v podstate náhodou. Pre pomočovanie mal neustále plienky a tie bolo potrebné schovať. Umožňovali to len dlhé šaty na spôsob ženských nočných sukní. V nich sa dali plienky schovať, čím získal na obéznom vzhľade a pridať mu na tých pár vlasov mašľu znamenalo vytvoriť imidž extrémne odpudzujúceho, no zároveň neškodného poľutovaniahodného dievčaťa.

Vo filme
Vo svojej ére bol, (alebo bola) úspešný. Filmy, v ktorých vystupoval, neboli pre všetkých a často boli vyhradené len pre dospelých. Chýbali v nich obscénne scény, no pohľad na degenerovaných ľudí nepatril medzi klasiku, ktorá by bola vyhľadávaná napríklad čo i len v televízií, či v bežných kinách. V starom kultovom filme Freaks z roku 1932 si zahral sám seba v cirkuse, odkiaľ pochádza aj slávna scénka jeho smiechu pri stole, ktorú vo veľkom svojho času zdieľali ľudia na Facebooku, hoci ani netušili, že snímka je skutočná. V rovnakom roku sa objavil aj vo filme Ostrov stratených duší, pred tým ešte vo filme The Sideshow a nakoniec v roku 1941 vo filme Zoznámte sa, Boston Blackie (Meet Boston Blackie).

Smrť a fanúšikovia
Schlitzie nemal/a nikdy biologickú rodinu. Kvôli úradom, ale aj vzhľadom na priateľstvo, si ho osvojil krotiteľ zveri George Surtees a po jeho smrti v roku 1960 bol/a Schlitzie odkázaný/á na nemocnicu Los Angeles County. Počas svojho cirkusového voľna pracoval v tejto nemocnici hltač mečov Bill Unks, ktorý si všimol, že zostarnutý Schlitzie je veľmi smutný, utiahnutý a vôbec nežije tak, ako si ho svet pamätal. V tomto čase sa mu podarilo opäť na čas dostať medzi cirkusantov a hlavne priateľov, ktorí sa o neho starali až do smrti 24. septembra v roku 1971. Ľudí si získal neustálou hravosťou, priateľstvom a ustavičnou energiou, ktorú vedel rozdávať. Napriek tomu potreboval neustále starostlivosť, ktorá mohla po rokoch ľudí vyčerpávať. Stále však mal dostatok fanúšikov, dokonca mu po dlhých rokoch od smrti postavili skutočný pomník na jeho hrobe takí fanúšikovia, ktorí ho v skutočnosti nestihli za jeho života spoznať, ale medzi fanšikmi sa zaradili len pred pár rokmi.