Sasha Baron Cohen: Ali G, Borat, Bruno aj Diktátor v jednom

0
4139

Sasha Baron Cohen ako DiktátorBritský komik Sasha Baron Cohen sa svojho času preslávil ako Ali G, veľký hiphoper s vlastnou šou, kde si pozýval prominentných aj obyčajných ľudí. Účinkoval aj v Madonninom videoklipe Music. Keď sa na scéne objavil kazašský moderátor Borat Sagdyev, vďaka výbornej zmene imidžu ani nebolo poznať, o koho ide. V podobnom duchu bol nakrútený aj film Bruno a posledný pred niekoľkými mesiacmi uvedený je Diktátor. Pokiaľ stále neveríte, že by jeden človek bol schopný naštvať obrovské množstvo ľudí a šokovať každým jedným filmom, tak sa usaďte. Nasledovné riadky má na svedomí práve jediný človek, Sasha Baron Cohen.

Da Ali G Show
Ali G bola a stále je veľká postava v britskej televízií a na HBO v show Da Ali Ga Show. Už v nej nie je tak často, ale stal sa dávnejšie známym aj za hranicami, objavil sa aj v našom Brave, na nálepkách. Spieval, bavil ľudí, pozýval si hostí, nakrútil viacero videí a občas vo svojej šou prepínal vysielanie k jeho moderátorovi, ktorí cestoval po Európe, Boratovi. Niektorí jeho britskí fanúšikovia ani dlho nevedeli, že Ali G uvádza v Boratovi sám seba. Okrem Borata mal aj homosexuálneho rakúskeho moderátora Bruna, a ani pri ňom mnohí netušili, že je to stále on.

Keďže Borat Sashovi nedával spávať pre jeho originalitu a nevyčerpateľné možnosti, rozhodol sa mu venovať celý film a zapojiť do toho celú postavu Borata. Samotný Ali G sa vyjadroval a máchal pred sebou rukami šialene, snažil sa parodovať všetkých machrov a rapperov. Jeho rozhovory sú úžasné aj dnes, najmä jeho otázky, rôzne strihy a scénky. Úvod každej šou je nezabudnuteľný.

Madonna: Music

Borat
Kazachstan a jeho vyslanec Borat sa chceli inšpirovať v USA o ich spôsobe života, premýšľania a humoru, pretože sami sú zaostalí a potrebujú sa zdokonaliť. Takto nejak znela myšlienka filmu v ktorom Borat Sagdyev, hlavná postava, vyráža s producentom Azamatom Bagatovom do USA, najskôr do New Yorku, aby neskôr Borat zamilovaný do Pamely Anderson klamstvom prešiel nakoniec celé USA, len aby sa stretol s vyvolenou. Úvod filmu mal zobraziť brutálnu zaostalosť Kazachstanu, čo samozrejme Kazachov veľmi urazilo. Film samotný silno urážal Židov pre viacero poznámok proti nim a predstavuje do dnes šialenstvo medzi filmami.

Prvotnú dedinu, ktorá skôr pripomínala rómska osada, v skutočnosti nenakrúcali v skutočnom Kazachstane, ale v zaostalej dedinke v Rumunsku. O celom filme vedelo nakoniec asi len 5 ľudí z tých, ktorí v ňom boli vidieť. Všetko ostatné nakrúcaní ľudia brali ako dokumentárny film kazašských filmárov. Celý film nakoniec ukázal v niektorých prípadoch hlúposť americkej verejnosti, ale odhalil aj ich uvažovanie. Záver filmu spestrila prerobená kazašská hymna, kde sa spieva o najlepších prostitútkach pochádzajúcich z Kazachstanu, vysmieva sa z iných krajín a uráža ďalšie. Omylom túto hymnu pustili Kuvajťania gymnastke na jednej športovej udalosti v domnienke, že ide o ich originál.

Bruno
Ďalšia významná postava, ktorá bola spätá s postavou Ali Ga bol homosexuálny moderátor z Rakúska Bruno. Ten sa v rovnomennom filme snažil dostať medzi elitu, modeling, k slávnym a v mnohých prípadoch sa mu to aj podarilo. Film samotný opäť rozpráva o ceste do USA, kde hľadá nový začiatok. Tým, že ho v USA nepoznajú sa snaží zviditeľniť aj tými najtrápnejšími spôsobmi. Miestami tvrdé a prehnané prvky už prevyšovali slušnosť ako aj to, čo priniesol Borat. V samotnom Brunovi opäť mnoho hercov ani netušilo, že ide o film a bralo to ako nakrúcanie nejakého moderátora z Rakúska. Aj tu sa mu podarilo uraziť Židov a k tomu aj Rakúšanov.

Aj tu sa však podarilo Sashovi odhaliť premýšľanie niektorých ľudí a dostali sme sa vďaka filmu do zákulisia niektorých akcií, výberu ľudí do programov, a do pozadia rôznych šou, kde sa Bruno objavuje. Dávno pred uvedením filmu do kín sme sa dozvedeli, že sa herec s kameramanom snažili prepašovať na rôzne akcie a reálne sa tam objavil vo svojej úlohe rakúskeho moderátora bez toho, aby niekto vedel, že ide len o fikciu a jeho otázky a jednanie je založené len na náhlom v hlave premyslenom scenári.

Diktátor
Predstavte si Saddáma Husajna, Muammara Kaddáfiho a ešte zopár prototypových diktátorov, či vodcov v arabských ropou bohatých krajinách a k tomu situáciu v Iráne. Takúto postavu a časť z problematickej situácie iránskeho jadrového programu hrá Sasha Baron Cohen vo filme Diktátor. Cenzúra, neobmedzená vláda diktátora, jeho sila zmeniť dokonca pravopis, vyhrávať všetky preteky zabitím súperov, no ututlaním tejto skutočnosti a spomeňme ešte rôzne drsné chvíle, kedy sa opäť vo veľkom urazili Židia a iné národy… prvky, ktoré z komédie tvoria dosť tvrdú iróniu, pre ktorú si tentoraz herec zrejme pohneval aj niektoré Arabské krajiny. Celkom slušne a vo veľkom sa tiež vo filme vysmial neobmedzenej vláde rôznych vodcov, v snahe mať vlastnú bombu tak „ako majú aj diktátorovi kamaráti“, stovkou vyznamenaní, ktoré si sám udelil a vytvoreným kultom osobnosti… niečo to skrátka veľmi pripomína.

Celý pokojný život silného diktátora sa zmení potom, čo USA mieni na jeho krajinu zaútočiť, ak neprestane s vývojom atómovej zbrane a nepodriadi sa OSN. Diktátor Aladeen sa rozhodne odísť do New Yorku, aby všetkým dal jasne najavo, čo si o zvyšnom svete myslí. Všetko sa však zvrtne, keď ho jeho najbližší dá zabiť a miesto neho dá retardovaného dvojníka. Aladeen ale prežije, no stratí svoju bradu pre ktorú ho nikto nepozná a pokladajú ho za bláznivého prisťahovalca. Návrat k moci tak bude o niečo ťažší…
Po dlhej dobe film, pri ktorom sa dalo pobaviť. Viacero prvkov filmu pôsobilo urážlivo voči Arabom, vyjadroval totiž miestami ich lásku k zbraniam a spôsobu života niektorých z nich.

Čo príde teraz?
Po pravde, viacerí sa pýtajú, čo príde po Boratovi, Brunovi a Diktátorovi. Povrávalo sa, že by Sasha Baron Cohen mohol stvárniť Freddieho Mercuryho, pretože je podobnej výšky, tváre, a jeho stvárnenie by pre Barona Cohena nebol problém. Medzi jeho postavy, ktoré sme poznali, no ešte nesfilmoval do samostatného filmu patrí aj kuchár a dávnejšie videná ešte jedna, no menej výrazná postava. Vidieť sme ho mohli v množstve menších úloh v rôznych filmoch, napríklad v Hugovi, alebo Sweeney Toddovi s Johnnym Deepom. Z reálne potvrdených pripravovaných filmoch však ešte nie je známe nič. Menšiu úlohu si zahrá vo filme Les Misérables, ktorý príde 14. decembra do kín v USA.