Recenzia: Samsung Galaxy S4 Zoom, kríženec medzi smartphone a fotoaparátom

8
2283

Samsung S4 ZoomPri Samsungu 4S Zoom, nesúcom označenie tiež ako C1010, si nebudete istí, či ide o fotoaparát, alebo telefón. Pravdou je, že je oboje. Pokiaľ telefonujete z fotoaparátu, vyzerá to komicky. Potvrdilo mi to hneď niekoľko kolegov a priateľov od prvého dňa, ako sme ho v redakcii mali k dispozícií. Kvalitný smartphone so systémom Android Jelly Bean 4.2, ponúka všetky vymoženosti aplikácií na Android cez Google Play a prístup k internetu. Vyniká výbavou senzorov, ktoré umožnia jeho použitie buď ako GPS navigácia, alebo ako meracie zariadenie, zároveň umožní hrať množstvo hier a to všetko sa zobrazuje na krásnom AMOLED displeji, čiže čierna je skutočnou čiernou, nežiari a preto je pocit z používania tohto prístroja príjemný a pohladením pre zrak.

Technický popis:

  • Dvojjadrový procesor Cortex-A9 1,5 GHz
  • Pripojiteľnosť cez MicroUSB USB v2.0
  • možnosť rozšírenia pamäte cez MicroSD karty
  • systém Android Jelly Bean 4.2
  • Rozlíšenie fotoaparátu 16 Mpx
  • predného fotoaparátu 1,9 Mpx
  • Xenónový blesk
  • 10x optický zoom
  • 802.11a/b/g/n 2.4 + 5GHz
  • Displej AMOLED s 4,3″ obrazovkou a rozlíšením qHD 540 x 960
  • Priame WIFI
  • 3G, HSPA, GPRS, EDGE, NFC, KIES
  • PBAP, A2DP, AVRCP, HFP, HSP, OPP, SAP, HID, PAN, DI, MAP
  • Batéria 2.330 mAh
  • Interná pamät 8GB, zdieľaná so systémom Android

Samsung S4 Zoom vertikalVzhľad
Predná strana prístroja, ak ho berieme najskôr ako smartphone, pozostáva z výrazného dominantného displeja s veľkosťou 4,3 palcov. Na vrchu je viditeľná malá kamera pre videohovory. Viditeľné je jediné tlačidlo a to HOME na spodku vo vertikálnej polohe. Po bokoch sú dotykom aktivovateľné ďalšie s menu ponukou a krokom späť, ktoré sa rozsvietia len v prípade aktivácie. Spodok prístroja tvorí kryt, cez ktorý sa vkladá batéria do menšej konzoly. Tá je nepochybne krehká v prípade, ak opakovane z nejakého dôvodu meníte batériu. Sim karta vo formáte MicroSIM sa vkladá bez potreby vyhadzovať batériu a bez nutnosti vypínania prístroja. Nabíjanie je možné bez otvárania krytu, keďže port je zdola dostupný neustále. Pravá hrana, v prípade aktivácie fotoaparátu vrch prístroja, pozostáva z tlačidla TURN OFF/TURN ON, ovládania hlasitosti a ďalej nájdete okrúhle tlačidlo spúšte fotoaparátu.

Pripojiteľnosť s PC
Nabíjanie, ako aj pripojenie k počítaču je bezproblémové. V prípade Windows 7 fungujete priamo, sťahujete fotografie, či dokonca fotografujete aj počas toho, ako máte telefón spojený cez USB s počítačom. Windows XP už nie je tak promptné ihneď vytvárať spojenie a tak v samotnom telefóne v časti posledných úloh a pripomienok nájdete ikonu USB spojenia, kde je možné vybrať režim spojenia. Keďže máte v rukách vlastne fotoaparát, existuje tam možnosť spojenia „ako fotoaparát“ a po jeho aktivácií sa naozaj vo vašom počítači objaví nové zariadenie vo forme fotoaparátu, z ktorého je možné vyberať fotografie. Pri Windows XP nemajú jednotlivé zložky názov, čo je dosť zvláštne. No to isté je aj pri iných smartphone, nie len Samsung. Pri Windows 7 je komunikácia bezproblémová, len škoda, že chýbajú opäť v našom náhľade videá a tie je do počítača možné presúvať až presunom bluetooth, alebo cez Dropbox.

Fotoaparát
Fotoaparát aktivujete jednoduchým z hlavnej obrazovky dostupným klikom na ikonku. Kým pri nezapnutom fotoaparáte sa k výbere režimov dostanete kedykoľvek pohybom objektívu (žiaľ môže sa tak stať aj samovoľne), počas aktivovaného fotoaparátu je nutné prejsť do sekcie režimy, ktorá je dostupná po pravej ruke. Funguje potom rovnako, ako pri objektíve. Vyberáte hneď z niekoľkých režimov, od automaticky po podrobne manuálne nastaviteľné režimy, ktoré disponujú korekciami aj vyrovnaním bielej, ISO hodnotami, spôsoby meraní, nastavenia blesku apod.

Snímky sú veľmi pekné a ostré. Farby sa nerozpíjajú, nešumia a vyniká aj farebnosť v bohatom zastúpení farieb v jedinom zábere. Zachytávajú detaily s vyššou ostrosťou než pri menších bežných kompaktoch. Pri opakovanom testovaní prístroja sa nepodarili žiadne zlé zábery, mimo tých, ktoré boli zachytené v slabých svetelných podmienkach, alebo naopak v priveľkom svetle. Rovnako ako fotoaparát, takisto aj kamera majú problém so zaostrením a pekným vyhodnotením výsledného materiálu pri snímaní v protisvetle. Napríklad ak fotografujete postavu proti slnku, S4 zoom môže mať presvetlenú, a na iných miestach príliš tmavú fotografiu. Prístroj robí veľmi pekné snímky aj blízkych predmetov. Makro si poradí s fotografiou klávesnice už zo vzdialenosti len 3 centimetre a dokáže zaostriť niekoľko tlačidiel s peknou ostrosťou. Na stabilizáciu obrazu je používané OIS. Aktivujte si ju v prípade horších podmienok, alebo v prípade ak plánujete fotografovať v pohybe.

Samsung Galaxy S4 Zoom foto ukážka
Detail na billboard s priblížením

Samsung Galaxy S4 Zoom foto ukážka
Detail blízkej tlače pri automatickom fotografovaní počas chôdze

Samsung Galaxy S4 Zoom foto ukážka
Nočná fotografia cez automatiku smerovaná k atrakcii v pohybe

Samsung Galaxy S4 Zoom foto ukážka
V nie príliš dobrom svetle snímka jedla

Umelecky fungujúci ľudia si prídu na svoje pri rôznych filtroch a úpravách. Veľmi pekné a ostré snímky vychádzajú napríklad aj pri panoramatickej fotografii. Pomocou jednoduchého ovládania presne viete, odkiaľ fotografovať kam, aby bolo možné jednotlivé fotografie spojiť. Výsledok nie je celkom stopercentný, no pre neprofesionálne použitie postačujúci, priam vynikajúci. Ďalšie sú rôzne úpravy farieb, kresby a tradičné možnosti rýchlych úprav. Pri slabej baterke tesne pred smrťou sa prístroj ani nepokúsi objektív vysunúť. Múdro.

Samsung Galaxy S4 Zoom foto ukážka
Ukážka priblíženia, fotografia bez priblíženia a nižšie s priblížením.

Samsung Galaxy S4 Zoom foto ukážka
Priblíženie na detail na stavbe

Otáčavý objektív
Objektív na zadnej strane Galaxy S4 je otáčavý. Funguje ako ZOOM, ale aj ako výber režimov fotografovania v prípade, ak priamo nie je fotoaparát aktivovaný. Dokonca je možné otáčať ním a vybrať fotorežim aj počas zapnutia aplikácií a aktivovať fotoaparát. Niektoré aplikácie to odhlási, iné dokážu aktiváciu fotoaparátu prečkať. Zoom je k dispozícií aj počas nahrávania videa, čo je výhodou. Najmä tým, že nejde o digitálny, ale optický zoom, čo predsa len je pri smartphone nezvyčajné a plusom. Tým, že objektív tvorí spodok prístroja, a vlastne celé S4 Zoom je pokladané práve naň je možné očakávať časom mierne poškodenie. Našťastie ide o kovové spracovanie celej optickej časti aj s posuvným dielom a tak predpokladám, že výrobca predpokladal takéto opotrebovanie a dodal tomu vyššiu životnosť. V prípade, ak nemáte aktívny fotoaparát a pootočíte objektívom počas surfovania na internete alebo pri prezeraní obrázkov, získate jednoduchý zoom nástroj pre priblíženie a oddialenie bez používania dotykov a možností aplikácií.

Kamera
Kamera sa aktivuje jednoduchým kliknutím na ikonu kamery v režime fotografovania. Zoom funguje aj na videokameru a tak je možné priblížiť. Približovanie je tiché a pomalé. Fotoaparát reaguje dobre a pri kvalite 1080 s 30 fps (snímkov za sekundu) je možné hovoriť o dobre kvalite záznamu. Najlepšie, pokiaľ je telefón v stabilizovanej polohe bez trasenia a v nemenlivom svetle. Pri prechode medzi rôznymi svetelnými podmienkami môže prístroj viditeľne zle vyhodnotiť farby v prípade protisvetla. Vyrovnanie môže prísť náhle bez postupného prechodu. V každom prípade je plusom aj možnosť pozastavenia záznamu, čo má za následok možnú prácu s priamym strihom pri zázname.

Plusy

  • hlavným plusom (hoci aj mínusom) je hydridnosť. Pokiaľ čakáte tenký smartphone, pripravte sa na ťažší prístroj, ktorý nesie dva v jednom. Prináša kvalitný fotoaparát aj mobil
  • smartphone so všetkými výhodami, ktoré ponúka Android Jelly Bean 4.2
  • vynikajúci AMOLED displej
  • v podstate ide o Samsung Galaxy S4, ktorý vyniká výkonným hardware, rýchlosťou, kvalitným aj keď plastovým prevedením s kovovým lemom
  • výkonný xenónový blesk
  • dostatočne výkonný prístroj, o niečo slabší než drahší Samsung S4, stále však prekonávajúci množstvo iných prístrojov aj rýchlosťou
  • v porovnaní so Sony Xperia L, ktorý sme použili súčasne pri niekoľkých testoch, si Samsung S4 poradil s niektorými internetovými aplikáciami a internetom s náskokom.

Mínusy

  • hybdridnosť, ktorá už bola načrtnutá je vlastne aj mínusom pre tento prístroj. Dnešné trendy kážu o tenkých smartphone. S4 Zoom však ide svojou cestou a prináša niečo medzi fotoaparátom a kvalitným smartphone. Pripravte sa na hrúbku v priestore objektívu necelé 3 centimetre a ta nepočítajte s tým, že telefón schováte do bežného púzdra, alebo púzdra od bežného S4.
  • je ťažší, v kraťasoch ho teda bežne nosiť nebudete
  • podobne ako pri Samsuns S4, aj v prípade Samsung S4 Zoom, sme sa po pripojení do PC nedokázali dostať k videám, ale len k fotografiám. Video bolo možné presúvať pomocou Dropboxu, externému virtuálnemu úložnému miestu.
  • Dizajn nie je riešený príliš „ruka friendly“. Nesedí totiž do ruky tak, ako bežný fotoaparát a čo je tiež smutné, pri položení na stôl nie je rovnomerne položený a tak pri ovládaní obrazovky prstom neleží rovno a môže sa kývať.

Tento hybrid od Samsungu, ktorý spája kvalitný smartphone s kvalitným fotoaparátom nebude typickým smartphone vo vašom vrecku, alebo v obale. S4 Zoom púta pozornosť a kým u niekoho ide o neistotu, o čo vlastne ide, iní sú v úžase, že niečo také vymysleli. Prvé dojmy z tohto prístroja boli zvláštne. Do rúk sa mi totiž dostalo presne to isté Galaxy S4, ktoré sme mali v redakcii nedávno. Tentoraz však ťažšie a s niečím navyše. Aj ľudia navôkol predpokladali, že som sa vrátil k modelu pred tým, no stačilo prístroj otočiť a všetkých prekvapil fotoaparát. Až nemožno určiť, či ide o fotoaparát so smartphonom, alebo smartphone s fotoaparátom. Prikloniť sa je možné k obom názorom rovnako. Jednak plní svoju úlohu smartphone vybaveného systémom Android na výbornú, no zároveň prináša slušné fotografovanie, ktoré v rámci Smartphone možno nemá konkurenciu. S vynikajúcim AMOLED displejom na prístroji vyniknú farby, tmavé farby a čierna sú excelentné a dodávajú lepší zážitok z filmov, hier, zábavy, ale aj bežného ovládania aplikácií a interakcie. Po dvoch dňoch som si na prístroj zvykol až na toľko, že objektív fotoaparátu na prístroji zospodu som bral ako výhodu. Možnosť prístroj postaviť, lepšie uchopiť, alebo ho použiť ako ťažisko. Možno na začiatku som mohol brať fotoaparát ako prírastok navyše, no po viac ako týždni sa mi len ťažko lúčilo s niečím, čo mi prirástlo k srdcu.

Pre koho sa hodí
S4 sa hodí pre človeka, ktorý chce mať po ruke kvalitný Android, všetky jeho výhody aj nevýhody. Je však dobré myslieť na to, že v kvalitnom mobile máte kvalitný fotoaparát s 10x optickým zoomom, čo už vôbec nemožno pokladať za bežné. Taktiež sa hodí pre toho, komu často prístroj nepadá z ruky a nehádže ním. Ide síce o odolné materiály, no nepochybujem o možnej únave dielov fotopaparátu na spodu smartphone. Otáčavý objektív sa nedá zablokovať a tak je jeho pohyb možný neustále. Okrem

Comments are closed.