Recenzia: Nový Nikon Coolpix A s výbornými snímkami, ale schovaným videom

0
1572

Nikon Coolpix A mi veľmi pripomína nedávno testovaný model P310, svojim dizajnom ale aj bohatými funkciami, ktorými dokáže plniť bohaté požiadavky profesionálnejších fotografov ak chcú mať k ťažkej zrkadlovke niečo rýchle, kompaktné a stále s pestrými možnosťami nastavení, stále s výbornou kvalitou snímkov a vôbec práce s ním. Coolpix A je novinkou medzi fotoaparátmi a so snímačom APS-C formátu DX sa nepochybne dostane na popredné priečky obľúbenosti u náročnejších fotografov. Vzhľadom na priateľské a jasné rozhranie s jeho ovládaním nemôže mať problém žiaden čo i len trochu skúsený fotograf. Hoci určenie by bolo možné komukoľvek, oceniť jeho kvalitu bude môcť až skúsenejší fotograf. Podobne ako P310, aj Coolpix ponúka 16,2 Mpx, dobré uchopenie a dizajn spevnený horčíkovou konštrukciou. Nechýba niekoľko možností priamej úpravy fotografií, režimy, manuálne režimy a samozrejme video. Ani náročného fotografa tento kompakt nemôže sklamať, keďže obsahuje ľahko prístupné všetko…. až na nakrúcanie videa, ktoré na prvý pohľad, akoby chýbalo…

Vzhľad
Predná strana fotoaparátu vyniká objektívom s vlastným krytom. Má tak určitú výhodu, keďže v prípade záujmu fotografovať nie je nutné nič vyberať, vyťahovať a riešiť ukladanie. Objektív 18.5 mm 1:2.8 je statický, nezoomuje, čo je pre niekoho problém. Pre mňa osobne tak trochu áno. V pravo dole sa nachádza značka DX, ktorá sa vlastne pýši označením senzora. Jediné tlačidlo celkom vpredu je Fn1 nachádzajúci sa vľavo dole od objektívu a je naprogramovateľné na obľúbenú funkciu. Funkciu určite ocenia tí, čo radi nakrúcajú videá, ako ja a tak si oveľa lepšie sprístupnia Videorežim, než by mali k nemu prechádzať cez režimy. Na ľavo sa nachádza hrubé podlhovasté parkovisko pre prstenník a prostredník počas fotografovania. Jeho vyhotovenie je s najväčšou pravdepodobnosťou umelá koža na tvrdom podklade. Spodok fotoaparátu tvorí závit na statív, označenia sériového čísla, kryt pre batériu a kartu. Kartu je možné vyberať aj bez vyhodenia batérie, ktorá je istená jazýčkom podobne, ako mnohé súčasné kompakty od Nikonu.

Nikon Coolpix A, nikonusa.com

Pri pohľade od displeja sa na pravom boku nachádzajú len dvierka ukrývajúce port pre HDMI. Nie plastový vyťahovací, či pevný vyťahovací kryt, ale zvierka s malou pružinkou. Na opačnej strane na ľavom boku sa nachádza podobne „dvierkový“ kryt pre porty pripojenia GPS zariadenia a USB pripojenia. Pod dvierkami je prepínač pre režimy AF, makro (ikona kvietku) a ako tretí je MF.

Úplný vrh prístroja tvorí mechanický blesk, ktorý sa vysúva len ako malý kvádrik a nečaká vás žiaden E.T. ako v prípade Nikon 1. Fotoaparát disponuje portom pre externý blesk, ale aj iné zariadenia. Pre tento fotoaparát je totiž možný aj externý hľadáčik, ktorý štandardne nie je v modely vôbec zakomponovaný a nie je ani súčasťou balenia. Ďalej sa nachádza otočné koliesko s režimami P, S, A, M, U2, U1, automatickým režimom a režimom SCENE, ktorý ďalej s priľahlým otočným kolieskom tvorí paletu výberu režimov ako dieťa, party, zviera, nočná krajina, kvitnúce flóra, a podobne. Spúšť používaná pri fotografovaní má okolo seba páčku, ktorou sa fotoaparát zapína. Zároveň plní ochrannú funkciu pred nechceným stlačením spúšte. Po blízku sa nachádza označenie Made in Japan, čím sa zrejme značka snažila netradične upozorniť, že ide o opäť japonský výrobok. Zväčša sa s tým stretneme niekde celkom dole. Takto je nápis stále na očiach, čo si všimla manželka ako prvé a absentujúci zoom ako druhé.

Nikon Coolpix A test

Hlavná časť prístroja pre prácu samotného fotografa je samozrejme časť pri displeji. Podstatnú časť zadnej strany tvorí perfektný displej v kvalitnom prevedení, len sa mi zdá pri zapnutí a aktivite mierne posunutý vľavo, nevycentrovaný, čo usudzujem na základe trochu širšieho čierneho pásu na ľavom boku. V aktívnom displeji je celý horný pás zložený z podstatných informácií o aktívnych nastaveniach a režimoch, kým spodok zachováva informácie ako sú batéria, čas, clona, ISO a samozrejme počet fotografii. Celkom v ľavo vedľa displeja sa nachádzajú štyri tlačidlá, ktoré majú svoje hlavné funkcie a niektoré aj vedľajšie. Prvým je úprava korekcie, alebo pri prezeraní fotografií ide o uzamykanie fotografie. Druhým je tlačidlo Fn2, respektíve ISO. Pri jeho podržaní je možné následne s kolieskom na pravej strane meniť túto hodnotu. Nikon Coolpix ATretím tlačidlom je PLUS v lupe, tlačidlo známe pri prezeraní fotografií, prípadne aj pri fotení na digitálny náhľadový zoom. Štvrtým je otázniček, respektíve mínus pri prehliadaní fotografií. Na opačnej strane sa nachádza hneď hore tlačidlo pre spustenie zaznamenaných fotografií, či videa, ďalej menu, otočné rotačné tlačidlo so stredovým OK a následne dole dve tlačidlá ako i (informácia) a kôš. Pravý horný roh tvorí pogumovaná plocha použiteľná klasicky ako parkovisko pre palec pravej ruky, ale aj ako stabilizátor fyzickej polohy prístroja pri fotení ukazovákom.

Fungovanie fotoaparátu a vlastnosti
S fotoaparátom je práca jednoduchá a jasná. Automatický režim umožňuje chápať jeho funkcie aj absolútnemu amatérovi, funkcie režimov scén a fotografických manuálnych režimov umožňujú zas skúsenejším viac experimentovania. Príjemný je pohyb v menu, kde je pre mnohých fajné pohybovať kolieskom, alebo ho priamo stlačiť. Fotoaparát reaguje na oboje. Manuálne nastavenia režimov sú jednoducho nastaviteľné. Bočné tlačidlá pre nastavenie expozície a ISO menia svoje hodnoty pri podržaní a následne točení kolieskom na hornom ovládaní v dosahu prsta. Čas uzávierky je možné meniť len samostatným pootočením kolieska. Stručné a jasné. Žiadne nepríjemné prekvapenia pri fotografovaní nenastali a výsledné fotografie v každom prípade potešili.
Sklamalo možno trochu MAKRO. Hoci fotografie z blízka sú taktiež veľmi pekné, nie je to to makro, ktoré možno očakávate – pri ktorom pozeráte včelám na chĺpky na tele. Napriek dvom možnostiam pre makro režim fotoaparát príliš k fotografovanému hmyzu, alebo kvetom nedávajte. 10 centimetrov či 12 musí postačiť, bližšie má fotoaparát problém so zaostrením objektu. Setový objektív dodávaný priamo s fotoaparátom (je možné použiť aj ďalšie vylepšenia na objektív, ktoré sme nemali k dispozícií) totiž nebude pre úplné makro to pravé. D-Lighting umožňujúci snímanie ostrých detailov pri zložitej kontrastovosvetelnej kompozícií rôznych miest a rôznych podmienok naraz má hneď niekoľko režimov.

Nikon Coolpix A test
Blízka fotografia kvetu a zeleného koníka s podmienkami F/16, čas 1/80 sec., ISO-100

Funguje rýchlo – UFO test trval menej než 3 sekundy
Po zapnutí sa objektív otvára a vysúva v priebehu jednej až dvoch sekúnd. Viac nie. Rovnako rýchlo sa vypína a je ihneď pripravený na prácu. Pokiaľ je teda na oblohe lietajúci tanier a stíhate prístroj vytiahnuť z brašne, zvláda fotografovať celkom rýchlo. Pre takýto prípad sme si spravili malý test a fotoaparát zvládol zo zamerania na zem so zapnutím a odfotografovaním po rýchlom obrate k oblohe celý proces od štartu po snímku za niečo menej ako tri sekundy.

Fotografovanie
Fotografie vyhotovené týmto fotoaparátom sú pekné, ostré a kvalitné. Stručné a rýchle zhrnutie stačí azda všetkým, čo potrebujú mať jasno. Je pravdou, že v ruke držané fotografovanie za šera a v neosvetlenej miestnosti spraví typický problém a tak prístroj nevie čarovať. Snímky prírody a postáv pri dobrom svetle prekonávajú iné testované modely. Pri vzdialenejších objektoch ako sú stromy v blízkosti budov v diaľke a rôzne farebné odtiene, to všetko zvláda na výbornú. Osobne ma prekvapila ostrosť snímkov práve stromov a lístkov v diaľke. Nerozpíjanie farieb a zachovanie tvarov je teda plusom. V nastaveniach fotografovania pri manuálnom režime je ako prvá možnosť voľba Active D-Lighting, ktorá umožňuje nastavenie celkovo šiestich režimov, pričom hneď prvý je automatický. Docieli lepšie vyladenie pri rôznych podmienkach na jedinom zábere. Napríklad ak fotografujete v tieni a v zábere máte aj prudko osvetlené a zatienené miesta. V automatickom režime je funkcia automatická a nenastaviteľná priamo užívateľom. Ďalšou voľbou je redukcia šumu, tiež redukciu šumu pri ISO, samotné ISO a možnosť pomocného svetla AF. Pokiaľ blesk poškodzuje výslednú fotku, v nastaveniach je možnosť korekcie expozície pri použitom blesku.

Nikon Coolpix A test

Kvalita fotografovania je v nasledovných voľbách:
NEF (RAW) + JPEG Jemný, NEF (RAW) + JPEG Normálny, NEF (RAW) + JPEG Základný, NEF (RAW), JPEG Jemný, JPEG Normálny, JPEG Základný

V troch veľkostiach ako:
Large L – 4928×3264 – 16,1 Mpx,
Medium M – 3696×2448 – 9 Mpx,
Small S – 2464×1632 – 4 Mpx.

Jedna zaujímavosť. Môže sa stať, že si zabudnete vložiť do fotoaparátu kartu. Verím, že ide vtedy trafiť aj u vás, nie len u nás. Prístroj nemá internú pamäť, no pokiaľ sa snažíte fotografovať, prístroj urobí snímku len náhľadovú, na ktorej vidieť odfotografovaný záber, no nikam sa neukladá. Hlásenie vás upozorní, že ide len o náhľad. S touto funkciou som sa osobne zatiaľ nestretol. Pri nevložení karty je možné v prístroji priamo nastaviť jeho blokovanie.
Fotografie je možné v prístroji bez poškodenia originálu meniť na rybie oko, upravovať pomocou selektívnej farby (výber len jednej farby, ktorá sa zvýrazní, ostatné na snímke sú čiernobiele.), prípadne je možné meniť uhol na fotografii, jej veľkosti a podobne.

Nikon Coolpix A test

Nikon Coolpix A test

Nikon Coolpix A test

Nočná fotografia a ISO
Nočná fotografia na Coolpix A je pekná už od ISO 800. Vlastne ja osobne preferujem práve túto hodnotu. Maximum je číselne nastaviteľná hodnota ISO 6400 a potom ďalšie extrémy označované H(číslo). Hodnoty od H0.3 po H2.0.
Bezpodmienečne za každého nočného fotenia nutný statív spolu s dobrým nastavením WB spraví veľa.

Nikon Coolpix A test
ISO: 1600

Nikon Coolpix A test
ISO: 5000

Nikon Coolpix A test
ISO: H2.0

Kto sa vyžíva v efektoch rozmazaných svetiel na nočných cestách, si príde dostatočne na svoje. Pomalá uzávierka, počas ktorej preniká to minimum svetla z okolia do prístroja docieli požadované rozmazanie pohybujúcich sa svetiel. Tu je síce jedna, hoci nie ideálna ukážka pred a po príjadze zdroja pohyblivého svetla.

Nikon Coolpix A test
Nikon Coolpix A test
Obe fotografie: ISO 800, čas uzávierky polovica sekundy, svetlo F/7,1

Tip pre menej skúsených fotografov: WB / White Balance / Vyrovnanie bielej osobne odporúčam riešiť cez preset, čo je posledná možnosť takmer pri každom Nikone označovaná ako PRE. Funkcia je oveľa viac realistickejšia, než pri automatických nastaveniach WB. Odporúčam urobiť snímku s automatickým WB, pokiaľ sa nebude potrebnému nastaveniu podobať žiadne iné nastavenie, čo je aj málopravdepodobné. Následne túto snímku použiť pre načítanie do funkcie PRE. Mne osobne to pri nutnosti veľmi rýchlej reakcie a záberu urobí potrebný výsledok, hoci postup nebude profesionálny a „oficiálny“.

Nikon Coolpix A test
Nočná fotografia pri pouličnom svetle, ISO: 1000, uzávierka 1 sekunda, svetlo F/6,3

Video
Pre video samotné je veľmi problematické dostať sa k možnosti nakrúcania. Môžete prejsť do MENU, následne do ponuky fotografovania a v časti Snímací režim vybrať video. Dá sa povedať že pri kvalite fotoaparátu a jeho snímkov je naozaj prazvláštne, že nemysleli na sprístupnenie možnosti nahrávania videa, ktorá by bola priamo dostupná buď cez červené tlačidlo REC, malý gombík niekde hore, alebo niekde na boku. Nie je nikde. Dočasnou záchranou môže byť aj pre vás tlačidlo i – informácia dole pri koši. Tlačidlo vás dostane do rýchlych nastavení ISO, WB, zameriavača a ďalších vlastností. Jedna z možností je aj nastavenie tlačidla Fn1 a jeho funkcie. Ako posledná možnosť sa v nej nachádza možnosť nahrávania videosekvencii. Týmto jednoduchým úkonom si okamžite môžete sprístupniť nahrávanie s predným tlačidlom. Škoda len, že pri prechode na iný režim, napríklad na SCENE, alebo manuálny P je stále spustené nahrávanie.

V každom prípade je výsledné video kvalitné a použiteľné podobne ako videá z iných lepších kompaktov Nikon. Spustenie zaznamenaného videa je so zvukom. Jeho vypnutie je možné viacerými tlačidlami, alebo spúšťou. Pri dobrom svetle sa mi opakovane darilo nakrútiť perfektné video aj počas rýchlych pohybov. Neumožňuje nahrávanie spomalených záberov, výstrelov, prasknutých balónov v detailnom spomalenom režime, ako posledné testované fotoaparáty. Prístroj má skôr iné prednosti.

Celkovo je na výber z týchto širokouhlých kvalitných režimov:
1920×1080 – 30fps
1920×1080 – 25fps
1920×1080 – 24fps
1280×720 – 30fps
1280×720 – 25fps
1280×720 – 24fps

V balení
Nikon Coolpix A má v balení nabíjačku pre US sieť s konvertorom pre EU zástrčky. Kabeláž pre pripojenie s PC, batériu balenú osobitne typu EN-EL20, ktorá sa nachádza napríklad aj vo fotoaparáte D3100, presne tá istá. Popruh na krk v štýle Nikon čiernej farby. Ďalej dokumentácia. Krabica tohto modelu je mierne iná, ako majú iné fotoaparáty v triedy. Čierne balenie ukrýva štýlové čierne škatuľky, jednu na dokumentáciu, druhá na kabeláže a osobitne sa nachádza fotoaparát v ochrannom bale.

Plusy

  • ostré snímky s peknou farebnosťou
  • snímač APS-C formátu DX
  • kvalitné RAW, kvalitné JPG a kombinácie oboch naraz
  • kvalitné video, hoci sa k nemu je problém dostať
  • manuálne možnosti nastavení, ktoré dostávajú tento kompakt vyššie
  • možnosti pripojiteľnosti (GPS, externý blesk, externý hľadáčik)
  • rýchle zapnutie a vypnutie prístroja

Mínusy

  • v základnom objektíve mi chýba zoom
  • video a jeho nahrávanie nie je vyriešené ideálne, alebo sa dá povedať, že je vyriešené spôsobom „Ups, zabudli sme tam dať video, šupneme ho niekam sem?…“ čo samozrejme bežný skúsený fotograf nerieši, ak kameru nevyužíva
  • zatiaľ ešte vysoká cena (momentálne sa pohybuje na 999 €)
  • hľadáčik, to malé okienko, do ktorého sa pozerá. Dá sa povedať, že chýba pre milovníkov klasického fotenia. Nám pri recenzii zase až tak nie.
  • nie je úplne určený na blízke fotografovanie makro detailov, napríklad blízkej klávesnice, kvetov.

Pôvodné surové fotografie
Originály JPG nájdete na stiahnutie na filehostingovom serveri Uloz.to. Heslo pre prístup je zaujimavosti. Obrázky nie je možné ďalej šíriť a používať.

V spolupráci s MCC.sk