Príbeh jednej skladby: The Man Who Sold the World

0
1978

Napadlo mi vytvoriť nový seriál, ktorý by možno trochu zaspomínal na známe skladby, priniesol niekoľko ďalších verzií onej jednej skladby, ale jedným z dôvodov, prečo vlastne o nich písať je, uviesť na správnu mieru niektoré skutočnosti. Skutočnosti podobné na tie, kedy fanúšikovia kapely Limp Bizkit boli nadšený z Behind Blue Eyes, akú výbornú vec zložili a v skutočnosti bola skladba niekoho celkom iného možno ešte viac slávneho. Dnes to bude skladba o mužovi, ktorý predal svet. O nej si mnohí mladí myslia, že ju zložil Kurt Cobain a kapela Nirvana. V podstate bol pre mnohých Kurt človek, ktorý by asi nesiahol po skladbe, ktorú si spievala ľudová americká hviezdička Lulu, ktorú zas u nás (povedzme vtedy v ČSSR) možno prirovnať možno ku Zagorovej, či Heidi Janků.
Skutočným autorom skladby je David Bowie ešte z neuveriteľného roku 1970. David Bowie pre mladých súčasnosti príliš neznamená a výzorom dokonca z nejakého dôvodu straší deti. Hoci sa nijak výrazne v tvári nezmenil, už má slušne veľa rokov, veď sa narodil ešte počas II. svetovej vojny 8. januára 1947 v Londýne. Má toho za sebou naozaj dosť a zahral si s mnohými slávnymi hviezdami. Patrí dodnes medzi najväčších priekopníkov hudby a aj jeho experimenty boli prijímané často pozitívne.

Skladba The Man Who sold the World bola titulná pieseň rovnomenného albumu Davea Bowieho z roku 1970. Na rozdiel od prvého albumu, tu sa objavila tvrdá gitara. V tomto prehľade rôznych verzií chýbajú mnohé, no tie čo Youtube dovolil, tie tu sú. Nechýba verzia s Lulu, aj duet, či známa verzia od Nirvany, cez ktorú fanúšikovia kapely dúfali v autorstvo Kurta Cobaina a nie každý dokázal prehltnúť, že Kurt prebral… Každá verzia má niečo do seba. Je však viditeľný aj postup v jej náročnosti a zvuku.

David Bowie – The Man Who Sold The World (1970)

LULU – The Man Who Sold The World (1974)

David Bowie – The Man Who Sold The World

David Bowie – The Man Who Sold The World (Live)

Nirvana – The Man Who Sold The World

Suede – The Man Who Sold The World

LULU – The Man Who Sold The World (2003)

Midge Ure – The Man Who Sold The World