Príbeh jednej skladby: Behind Blue Eyes

1
2661

Dôvod, prečo vznikol tento náš malý seriál „príbeh jednej skladby“ sa ukrýva v tomto dnešnom článku. V súčasnosti sa mnohé skladby prerábajú z minulých. Sú takí interpreti, ktorí to nedokážu priznať, iní otvorene hovoria o prerábke známych piesní a pôvodnom autorovi. Je skladba, o ktorej si milióny ľudí stále myslia, že ju vytvorila kapela Limp Bizkit. Dokonca si pamätám na bodovania skladby v ich podaní aj v hitparádach, keď jeden hudbe-znalý moderátor vyhlásil, že šlo o výborný počin kapely a že sa teší, či vydajú ďalšie podobné skladby. Aj ľudia bežní si mysleli, že to je naozaj pieseň z ich tvorby. No nebolo tomu celkom tak. Mladí poslucháči hudby sa dnes veľmi upriamujú na súčasnú tvorbu a nie často siahnu na oldies. Často to berú ako niečo, čím nie je potrebné sa zdržiavať, lebo to už dávno neletí.

KTO je autorom!
Autormi skladby sú chlapci z The Who. Britská kapela sa objavila vo Woodstocku, práve oni začali s rozbíjaním gitár na pódiu, rozmlátením aparatúry a inšpirovali iných mladých rebelov. The Who boli kedysi výraznými hviezdami. Behind blue Eyes sa objavilo na albume Who’s next vydaného v roku 1971 ako ôsma skladba z deviatich. Autorom je člen kapely, Pete Towshend. Album sa nahrával v štúdiu Olympic Studios v Londýne a zaujímavé je, že aj napriek tomu vyšlo nakoniec najskôr v USA a až o pár mesiacov neskôr v UK.

Prierez históriou a verziami
Pozrite sa sami na niekoľko verzií, ku ktorým sa bolo možné dostať. Niekoľko interpretov koncertovalo, alebo vydalo svoju verziu známej skladby. O mnohých ste možno nepočuli, no nie je naškodu spoznať niekoľko nových hlasov.

Pôvodná štúdiová verzia od The Who (1971)

Koncertná verzia The Who z roku (1975)

Sheryl Crow – Behind Blue Eyes
Sheryl je country hviezda známa najviac v USA. Manželka známeho cyklistu Armstronga si tiež spravila vlastnú verziu „Za modrými očami“.

ThunderHead – Behind Blue Eyes (1999)
Rocková kapela ThunderHead si spravili svoju, na počutie celkom slušnú verziu.

Mike Masse – Behind Blue Eyes
Perfektne čistý spev chlapíka, ktorý hráva pred ľuďmi a dokonca sa dá kvalita zvuku pokladať a považovať za hodnú albumu v priamo tejto podobe.

Limp Bizkit – Behind Blue Eyes
Áno Michalka, Pavlínka, Peťo, jožko, Stano aj Zdenko. Limp Bizkit naozaj túto skladbu nevymysleli a nezložili. Samozrejme, nikto nepokladá Limp Bizkit za zlodejov, to v žiadnom prípade. Oni na rozdiel od Black Eyes Peas dokážu a vedia priznať, že prerobili už známy hit, neskrývajú meno skutočného autora, ostatne staršia generácia to predsa vedela. Úvodná skladba, soundtrack k filmu Gothika s Hally Berry v hlavnej úlohe, bola v podani Freda Dursta celkom dlho súčasťou hitových rebríčkov a ešte donedávna bola obľúbenou hrávanou skladbou, keď dnes ešte občas zaznie.

The Who – Behind Blue Eyes
Na koncerte pre New York sa opäť ukázali The Who a hrali svoju pre mnohých najznámejšiu skladbu.

Dilana – Behind Blue Eyes
Dilana, americká dierkovaná hviezdička z pred pár rokov, si pri prespievaní skladby Behind Blue Eyes výrazne niektoré prvky požičala z verzie Limp Bizkit, no už po prvej minúte sa začala viac podobať na verziu od The Who.

Chakuza ft. Bizzy Montana – Behind Blue Eyes
Žiaľ aj takéhoto nechutného brutálneho trapasu pochádzajúceho z Nemecka sa skladba dočkala. Jej použitie je tu menšinové, avšak pochybujem, že skladba samotná nejak súvisí s tou lacnou hudbou a textom rečníkov.

Roland Kenzo – Behind Blue Eyes (2008)
Tak toto je poriadna diskačina. Od pôvodnej skladby to má miestami tak ďaleko, ako Robo Kazík od Iron Maiden.

Paula Fernandes – Behind Blue Eyes (2009)
Ženskosť tu opäť zastúpim ďalším podareným kúskom. Paula tu spieva úžasne a gitara vydáva úžasné zvuky. Stojí za to si vypočuť túto verziu.

LIGHT – Behind Blue Eyes (2010)
Mladá a talentovaná. Ešte treba veľa šťastia a hlavne svoju tvorbu a má šance uspieť vo svete hudby.

LIGHT – Behind Blue Eyes (2011)
Ďalšia verzia, najnovšia, od rovnakej interpretky ako predtým. Mladá dievčina s jemným hlasom zrejme nedokáže prehlušiť tých rečniacich ľudí, čo si prišli na koncert pokecať a nie vypočuť si snahu mladej tvorby. Či remaku známej skladby.

O kapele The Who si môžete viac prečítať napríklad na jediných slovenských fanstránkach na adrese TheWho.naetoo.com

Comments are closed.