Presne o 26 rokov sa môže odohrať Armageddon

0
1596

Armageddon: Dopad asteroidu Asi každý si už pozrel filmy katastrofických tém ako Armageddon, Drtivý dopad a podobne. Ešte by ich bolo mnoho na vymenovanie. Okrem predpovede Starých Mayov na nás číha ďaleko po roku 2012 ešte ďalšia hrozba. Rok 2036 môže pre nás znamenať nepekný míľnik v histórii Zeme.

Okolo našej planéty neustále obieha množstvo planétok a veľkých asteroidov. Jednou z nich je napríklad aj 2004 MN4 Apophis. Objavili ju v roku 2004 traja vedci. Obieha okolo Slnka a z času načas sa dráha tohto telesa pretne s dráhou Zeme. Na šťastie doteraz nikdy nie tak, aby sa stretli na rovnakom mieste v rovnaký čas.

Všetko sa však môže zmeniť v roku 2036 presne 13 mája. Americké úrady a inštitúcie vďaka škrtom v rozpočtoch nemôžu úplne presne venovať všetok svoj čas na podrobný výpočet presnej dráhy. V niektorých nasledovných rokoch sa totiž planétka môže na svojej obiehacej dráhe priblížiť k Zemi niekoľko krát. To by mohlo urýchliť alebo pozmeniť rýchlosť pochybu a trajektóriu. Tento fakt by ešte oveľa viac sťažil merania.

Jasné však je, že teleso má v priemere okolo pol kilometra a niekoľko miliónov ton materiálu s polovičnou hustotou ako na Zemi. Môže ale nemusí predstavovať nebezpečenstvo pre Zem. Nič menej, ak by hrozil dopad, neznamenal by zánik ľudstva ani prírody. Mohol by však napáchať veľké škody, ak by dopadol priamo do zaľudnenej oblasti a vymrštením množstva zeminy a popola by zničil okolie ďaleko okolo seba.

Teraz je trochu úsmevné, že osud Zeme pri výpočtoch a naplánovaní prípadnej obrany Zeme voči takýmto nešťastiam je v rukách USA.  Tak ako vo filmoch, tak aj v realite. Krajina s najlepšou výbavou techniky a zbrojným arzenálom sa aj v prípade problému určite bude usilovať o záchranu Zeme, aj keď teraz zachádzame do sci-fi scenárov. Zatiaľ nemožno vedieť, rok 2036 je ešte ďaleko. No stojí to za úvahu, že je celý svet skutočne bezmocný, pokiaľ nezasiahne USA. A koľkí odsudzujú taký Armageddon, že tam sa hrajú práve Američania na hrdinov, keď by sme hrdinov našli aj v iných štátoch. Samozrejme. Ale s akým vybavením?

Pomenovanie Apope (po grécky Apofis) nie je náhodné. Veď Apofis bol bohom tmy a pekla. Každý deň sa snažil zničiť najvyššieho boha slnka Re a každý deň tento súboj prehrával, aby ho mohol opäť skúsiť. Ak vás zaujíma niečo z Egyptskej kultúry a hieroglyfov, môžete nahliadnuť na staršie stránky egymaya.n-games.eu a hieroglyf.n-games.eu

Pre menšiu ilustráciu ukážka z filmu Armageddon, ktorý síce opisuje väčší asteroid, ale podobnosť by sme s úvahami nad aktuálnou témou našli.