Premiéra: Legenda o lietajúcom Cypriánovi (video)

0
2036

Lietajúci CypriánO slovenskom filme Legenda o lietajúcom Cypriánovi, sme zatiaľ nehovorili. Už tento týždeň od zajtra si ho budete môcť pozrieť v kinách. Na jeho prítomnosť nás upozorňovali už nejaký čas veľké billboardy v meste. Nie každému sa pritom film hneď zdal zo slovenskej produkcie. Herec v hlavnej úlohe Marko Igonda totiž nemusel byť celkom každému známy hneď na prvý pohľad.

Kto vlastne bol mních Cyprián, o ktorom tento príbeh je? Cyprián bol podľa legendy znalec prírody, liečiteľ a bylinkár. Mal bohatý herbár a venoval sa vedám, čo nebolo v tej dobe príliš po vôli katolíckej cirkvi. Tiež sa hovorí, že túžil lietať a zostrojil si krídla, ktoré mú cirkev spálila. Režisérka Mariana Čengel Solčanská však uviedla, že príbeh je vymyslený a je postavený na legende, o ktorej počula ako turistka na Červenom kameni. Aspoň takéto informácie uviedol server cas.sk. Nech už ale prikrášlila príbeh čímkoľvek a zároveň zostal slovenským filmom, poteší oko slovenského diváka.

Film sa tak po niekoľkých ďalších, ktoré čerpali námet z histórie ako Báthory a Jánošík, stane už tretím, tentoraz o niečo viac rýdzo slovenským. Pritom by sme stále mohli nájsť ešte niekoľko postáv v našej histórií, ktoré by si zaslúžili sfilmovanie.

1. malá úloha pre vás: Ak máte nejaký tip, pošlite nám ho, alebo napíšte do komentárov. Ktorá historická postava, alebo udalosť, by si zaslúžili sfilmovať? Slovenský film len pomaly ožíva a dobrý námet by mohol v správnej mysli vyvodiť plodné ovocie. Asi ťažko sem príde nejaký filmár, tak aspoň pre seba, čo z histórie našej krajiny je podľa vás hodné filmu?

2. malá úloha pre vás: len nedávno sme mohli vidieť v TV film Za nepriateľskou líniou (Behind Enemy Line) odohrávajúci sa počas prítomnosti amerických armádnych síl pri ozbrojených konfliktoch na Balkáne. Film sa z veľkej časti však odohrával na Slovensku, kde sa objavilo viacero slovenských tvárí. Medzi nimi aj práve Marko Igonda, predstaviteľ Cypriána. Viete si spomenúť, koho tam hral?

Video ukážka:
Samotné video píše: „Podľa jednej starej legendy kedysi dávno žil v kláštore, stratenom v horách, znalec tisícich vied a majster tisícich remesiel, lekár a bylinkár, tajomný mních Cyprián. Ľudia vravia, že si zostrojil lietajúci stroj a jedného dňa na ňom odletel k Bohu. Tá legenda je možno pravdivá.“