Premiéra filmu Skôr než zaspím podľa slávnej knihy už 18. 9.

0
1673

Skôr než zaspímChristine (Nicole Kidman) v čase, keď mala ešte len 20 rokov, utrpela vážnu autonehodu, pri ktorej bolo porušená jej pamäť. Nehoda spôsobila, že si nedokáže vytvárať nové spomienky a udržať si ich viac, ako jeden deň. Každé ráno vstáva s očakávaniami, že je mladá, slobodná a môže toho veľa spraviť. Je však veľmi rýchlo konfrontovaná so skutočnosťou, že je v skutočnosti staršia, vydatá za Bena (Colin Firth) a má 47 rokov, pričom azda všetky rozhodnutia, ktoré plánovala má už vlastne za sebou. Prostredníctvom stretnutí s doktorom Naschom (Mark Strong), ktorý jej pomáha s oživovaním spomienok, sa Christinin príbeh začína postupne odkrývať. Spúšťa sa séria udalostí, ktoré majú pre Christine vážne následky a nútia ju spochybňovať všetkých okolo nej, až prichádza k zisteniu, že pravdu je niekedy možno lepšie zabudnúť.

Film Skôr než zaspím nakrútený podľa rovnomenného bestselleru S. J. Watsona má v sebe poriadne tajomstvá, štipku psychológie, ale taktiež napätia a akcie. Na svoje si príde fanúšik zamotaných príbehov, ktoré svoje rozuzlenia odhaľujú priebežne až dorazia k svojmu záveru so zaujímavým definitívnym rozuzlením. Žena, ktorá sa každý deň zobúdza s tým, že si nepamätá nič zo života pred uľahnutím do postele predstavuje základnú myšlienku filmu a vlastne základný kameň, na ktorom stavia celý titul. V ňom má divák dilemu, ktorú si možno nie každý uvedomí, pretože bude stáť už od začiatku na jednej z dvoch strán. Nachádzajú sa tu totiž dve možnosti a to vnímanie filmu ako príbehu o žene, ktorá trpí vzácnou poruchou pamäte a paranojou, alebo si divák uvedomí aj druhú možnosť, že nemusí byť všetko také, ako sa zdá a žena je naozaj obeťou poriadne komplikovaného sprisahania. Čitatelia knihy vedia, že sa môžu tešiť na veľmi zaujímavý príbeh plný zvratov a veľkého úsilia Christine pochopiť svoj stav a pochopiť život, ktorý žije.

Film sa sústredí okolo univerzálnych tém identity, lásky a straty, pričom sú konfrontované formou pútavého thrilleru. Za vznik filmu sa podpísal aj americký režisér Ridley Scott, ktorého produkčná spoločnosť Scott Free bola jedným z výkonných producentov filmu. V hlavnej úlohe Christine sa predstaví Oscarom ocenená Nicole Kidman a jej záhadného manžela Bena si zahral Colin Firth, dvojnásobný držiteľ Oscara. Po nedávno uvedenom filme Koľaje osudu je to už druhý titul, v ktorom sa herecká dvojica objaví bok po boku. Postavu Doktora Nascha, muža ktorý buď Christine pomáha, alebo naopak zabraňuje v návrate jej pamäte, stvárňuje známy britský herec Mark Strong. (oficiálny popis)

Film bol vyrobený v produkcii spoločnosti Ridleyho Scotta, na Slovensku uvádzaný v distribúcií BONTON film. Premiéra filmu je v našich kinách už 18. septembra 2014.