Povodňová hrôza a strach, horor na Slovensku

0
1535

Tohtoročné povodne sú strašné, prvé júnové dni bývajú skôr dni úsmevov, Deň detí spája deti a úsmevy, avšak tento deň detí bol pre mnohé obce smutný. Celkom má Slovensko tri obete, ak nepočítame chlapca zavaleného spadnutým podmočeným múrom, o ktorom vo svojom spravodajstve informovala televízia Markíza.

Je hrozné, čo sa na Slovensku deje, mnohé obce, ktoré bežne v médiách nezaznievajú sa stávajú známe pre obrovské vody stekajúce obcou, odnášajúce všetko, čo príde do cesty, vytápajúc a zaplavujúc záhrady, nasadené úrody, zabíjajúc domáce zvieratká.

Asi ťažko si vieme ostatní predstaviť čo to je vstať ráno v dome, v ktorom je zatopené prízemie, garáž, všetky zásoby, uhlie, drevo, zaváraniny, ťažko si dokážeme predstaviť, že by dom, ktorý si staviame celý život, rozpadol sa na kúsky, odniesol ho zosunutý svah.

Je neuveriteľné, čo ľudia musia prežívať, strácať nie len svoju úrodu, skalky, ale aj celoživotnú prácu okolo domu. Zasiahlo ma jedno video, kde na zatopenom bagre sedel unavený psík, všade navôkol voda a on sa zachránil aspoň takto, len na ako dlho? Každý by rád hodil vinu za tohtoročné povodne na niečo alebo niekoho, ale to nejde. Jeden pán to síce povedal jasne „Môže za to Fico“ ale ten bohužiaľ môže aj za pánovu bradavicu na nose. Myslím si, že keby sa zorganizovala dobrovoľnícka akcia ľudí zo západu pomáhať na východ, šli by mnohí, šlo by niekoľko sto, možno tisíc ľudí. Ak by dostali uvoľnenie z práce, dopravu na miesto a trochu jedla, pomôcť by šli. Taktiež do obci na západnom Slovensku, ktoré postihli povodne, by išli aj ľudia zo severu, z juhu, odvšadiaľ, čo im zviera srdce pri sledovaní skazy, ktorá sa na Poľsko, Slovensko a Maďarsko privalila.Východné Slovensko, okolie Košíc, Sabinova ale aj Levíc a Ondavy, je postihnutých najviac. Na západnom Slovensku podľa médií ale aj podľa fotografií a videí sa najviac rozvodnila rieka Nitra v Nových Zámkov, ale hlásili ste, že sa voda pomaly vracia do normálu, je pozorovateľný pokles zvýšenej hladiny.

Dlhotrvajúce dažde sú pritom dielom meteorologického javu El Ňino kedy sa otepľuje morská voda na obrovskej ploche a takto vlhké oblaky sa ďalej presúvajú až k nám. V priebehu niekoľkých dní má dažde na Slovensku vystriedať teplé a suché počasie. To bude mať za následok poklesy vôd, vysušovanie zeme, aj keď vlhkosť a podmočené plochy zostanú ešte dlho. Dá sa očakávať návrat dažďov, ale o nich je ešte priskoro hovoriť v presnejších číslach. Slovensko sa do normálneho života na východe bude dostávať len veľmi pomaly. Na mnohých miestach zničené cesty, zatopené polia, zničená úroda, vyplavené cintoríny, čističky odpadových vôd a splašky cestujúce po uliciach, vtekajúce do domov a záhrad, rovnako tak stojace vody… zosunuté celé domy, zničené mosty a niekoľko desiatok dedín dnes odrezaných od sveta a od jedinej prístupovej cesty… v stojacích vodách sa čoskoro začnú liahnuť komáre a ich stavy budú neprimerane vysoké – dotácie obcí sú však obmedzené, tie ktoré požiadajú skôr ich majú isté. Tie obce, ktoré požiadajú o finančnú pomoc pre účel boja proti komárom, sa zrejme už dotácií nedočkajú, preto treba konať okrem záchrany obcí, aj v realizácií projektoch ochrany proti komárom, rýchlo…mosty, ktoré nie sú stavané, aby odolávali doslova tonám kilogramov tlaku vody pretekajúcej mohutnou silou. Voda je živel nad človekom, dáva život, aj si ho berie. Držme palce všetkým nech nakoniec všetko dobre dopadne.