Nikon Coolpix S31, vodotesný rodinný fotoaparát ideálny na dovolenku

0
2046

Nikon Coolpix S31 fotoaparátMalý a odolný fotoaparát je možné kategorizovať ako rodinný fotoaparát s jednoduchým ovládaním, ktorý sa nemusíte báť dať do ruky ani svojim deťom. Aj tí najmenší pomerne hravo pochopia veľmi stručné a jednoduché ovládanie prístroja, kde sa nedá nastaviť a pokaziť tak vlastne nič. Ponúka základné nastavenia a pokiaľ nepotrebujete nič viac, len fotografovanie rodiny a nakrúcanie videa. Pridáme k tomu schopnosti odolnosti proti nešikovným deravým rukám a odolnosti proti dažďu a vode v bazéne či na dovolenke pri prvých pokusoch šnorchlovania.
Vlastne získame pomocníka na univerzálne fotografovanie pre každého člena rodiny.

Vzhľad
Nami testovaný model mal krikľavú žltú farbu, ktorá by aj pri strate prístroja pod vodou dokázala zaistiť jednoduché nájdenie. Ako prvé vás zaujme objektív, ktorý je ukrytý v predĺženej, na stred orientovanej vypukline. V nej sa ukrýva výsuvný objektív 3x optickým zoomom, ktorý tak neprichádza do kontaktu ani s prachom, vodou a ani rukami. Nad objektívom si našiel miesto celkom veľký blesk (iné jednoduché kompakty ho majú ako drobné sklíčko). Na pravo od blesku sa mierne nižšie nachádza AF svetlo. Spodok tvorí závit pre statív z tvrdého plastu štandardných rozmerov, a dvierka, ktoré pre otvorenie potrebujú určite ruku rodiča, prípadne mládeže, no nie detí. Šikovnejšie možno kryt otvoria, ale nebál by som sa toho. Pod krytom sa vkladá pamäťová karta, ako inak SD, alebo SDHC, a taktiež batéria. Ide o model EN-EL12, ktorý je pri menších fotoaparátoch Nikon momentálne celkom rozšírený a tak nemusí byť problém so zadovážením v budúcnosti nejakej náhradnej. Batéria je chránená a blokovaná na svojom mieste oranžovým jazýčkom, takže nevypadne, ak vám pri otvorení pôjde len o vybratie či vloženie karty. Hneď pri porte pre karty je tiež port pre pripojenie kábla k PC.

Test fotoaparátu S31 Nikon

Vrchná strana na oboch stranách disponuje úchytmi pre popruh a celkom tri tlačidlá. Úzke ON/OFF a dostatočne veľké tlačidlo spúšte. Na druhej strane sa nachádza takmer rovnako veľké tlačidlo spúšte kamery. Zadná aktívna časť Disponuje displejom a štvyrmi tlačidlami vľavo, okrúhlym a PLAY tlačidlom v pravo. Okrúhle šípkové tlačidlo je typickým výberom smerov a tiež plní úlohu ZOOMu. Menšie tlačidlo PLAY umožňuje zapnúť a prehrávať videá a fotografie zachytené na karte. Funkcie štyrom tlačidlám na ľavo sa neustále menia. Záleží od toho, aká voľba je na displeji. Toto ovládanie je pre mňa osobne trochu neobvyklé, čo je však len sila zvyku. Prejsť po 20 Nikonoch s vlastnými funkciami na Nikon, kde sa funkcie menia podľa deja, je tak pre mňa iné. Do ovládania a povedzme aj pochopenia sa dostanete rýchlo.

Test fotoaparátu S31 Nikon

Ovládanie
Ovládanie je naozaj jednoduché. Ide totiž o fotoaparát vhodný ako prvý fotoaparát pre kohokoľvek. Úvodná obrazovka zložený z rôznych detských ikon a zvieratiek bude sama o sebe charakterizovať, že rodiny s deťmi sú cieľová skupina. Nastavenia a ovládanie pozostávajú zo štyroch tlačidiel, ktoré nemajú žiadnu svoju stálu funkciu. Pri aktívnom fotoaparáte nemusia byť vidieť ihneď všetky možné voľby nastavení. Postačí stlačiť ktorékoľvek tlačidlo pre vyvolanie ponuky menu. Ikony v tesnej blízkosti tlačidiel v tom momente dajú vedieť, ku ktorej voľbe je priradené ktoré tlačidlo. Stačí teda len klikať niektoré zo štyroch neoznačených tlačidiel podľa volieb na displeji.

Test fotoaparátu S31 Nikon

Nastavenie fotografovania
Pre režim fotografovania netreba žiadne extra nastavenie. Štandardne je nastavená veľkosť najvyššia, čo je v tomto prístroji 10 Mpx. Ďalej sú ešte k dispozícií dva menšie rozmery, kde sa samozrejme znižuje aj počet megapixelov a taktiež kvalita snímkov. Pri súčasnej kapacite kariet teda voľba nastavení kvality ani nie je podstatná. Pri fotografovaní existuje možnosť výber režimu snímania. Tam existuje napríklad makro režim pre blízke objekty, režim snímania pod vodou, zmäkčené snímky, režim miniatúry, ale napríklad aj zaujímavý, aj keď možno nie veľmi využívaný zrkadlový režim. Ten robí síce ostré snímky, no pokiaľ sa priamo nezabávate, tak zrkadlových fotografií asi veľa mať nebudete.

Test fotoaparátu S31 Nikon

V mojich rukách nastal problém, keď som po výbere režimov dostal chuť na klasický režim bežného fotografovania. Po výbere na blízke a pri hľadaní medzi režimami neexistuje návrat na klasický, ba čo je horšie, ani po vypnutí a zapnutí prístroja sa neobnoví. Na šťastie ide len o nepochopenie nastavení. Klasický režim nehľadajte medzi režimami, ale ešte pred voľbou režimov ako samostatnú ikonu fotoaparátu. Je možné, že sa v tom stratí aj niekto ďalší a preto si to dovoľujem spomínať.

Test fotoaparátu S31 Nikon

Test fotoaparátu S31 Nikon

Test fotoaparátu S31 Nikon

Test fotoaparátu S31 Nikon

Náhľad na dva režimy fotografovania – 1. efekt zrkadlo a 2. efekt zmäkčenia:
Test fotoaparátu S31 Nikon

Test fotoaparátu S31 Nikon

Nahrávanie a prezeranie videa
Video je možné nahrať celkom rýchlo a to len stlačením tlačidla nahrávania. Počas nahrávania tiež zobrazuje celkový možný nahrávateľný čas, čím máte jasno v tom, koľko ešte môžete a koľko je moc. Video a jeho kvalita pri nahrávaní je k dispozícií nižšie. Ide o 720p, ktoré zase v prípade nenáročného fotoaparátu je dnes celkom slušné. Trochu iné je spustenie nahratého videa. Je nutné vojsť na hotové snímky, pri konkrétnom videu vyvolať nastavenia a kliknúť na ikonu s textom PREHRAŤ, kde je tiež drobná ikona filmového pásu. Prekvapivo nejde o prvú voľbu.

Video s rôznymi vzdialenosťami bodov pre zaostrenie

Video nakrúcané objekty z blízka

Vodotesný, prachu odolný a pádu odolný
Zašli sme si ho otestovať na našej poslednej dovolenke pod vodou. Smolou bola kalná voda, ktorá sama o sebe nepriniesla dobré podmienky na test. Viditeľnosť sa však rovná viditeľnosti ako cez potápačské okuliare. Pri dobrom svetle zachytáva jednoduché 10 Mpx snímky, ktoré síce určite nebudú na billboardové plagáty, no pre rodinné fotoalbum ako stvorené. Nedovolili sme si vyskúšať žiadnym crash testom, do akej miery je odolný aj na pády na tvrdý povrch. Zväčša také pády zanechajú nejaký škrabanec, no funkcie a dáta vo fotoaparáte zostanú zachované.

Plusy prístroja:

  • praktický a veľmi jednoduchý, vhodný pre každého člena domácnosti, ktorý si nepotrpí na profesionálne prístroje
  • vodotesný a prachuvzdorný, taktiež nárazuvzdorný
  • rýchlo dostupné nahrávanie videa
  • jeho jednoduchosť je zároveň prednosťou pre pochopenie aj amatéra
  • slušná dlhá výdrž batérie, no pri jej vybití dôjde k vypnutiu prístroja. Nepostrehol som počas fotografovania, že by hlásilo pomalé vybíjanie, či dochádzanie batérie

Mínusy prístroja:

  • nižšia kvalita ostrosti snímkov pri nedokonalých podmienkach
  • neobvyklé ovládanie, do ktorého sa dostanete, no nakoniec vám príde, že mohlo byť riešené celkom inak
  • zaostrovanie neprebieha vždy podľa predstáv
  • live view a displej má nižšiu kvalitu zobrazenia (to samozrejme nemá dosah na snímky)

Rodinný fotoaparát S31 sa k nám dostal v poradí ako tretí v jednom väčšom balení fotoaparátov a tak medzi silnými prístrojmi vo vyšších cenách pôsobil dojmom nesmelého malého čuda. Ide o nenáročný prístroj, ktorý bude vyhovovať začínajúcim deťom fotografom. Nemožno ho používať ako hrkálku a loptičku na hádzanie. Odolnosť ako vždy počíta s náhodným pádom, no pre ovládanie deťmi, mládežou, prípadne mamičkami, ktoré často nesiahnu po fotoaparát je jednoduchý, praktický, priamy a jasný. Aj nastavenia sú riešené tak, aby ich nebolo veľa a boli jasné. Ostré snímky sme dosiahli pri dobrých svetelných podmienkach, vonku, pri slnku, alebo pri experimentovaní s fotografovaním na blízko. Pokiaľ nepotrebujete okamžité ostrenie a profesionalitu, užijete si krátku zábavu aj s režimami fotografovania, prípadne so zmäkčenými fotografiami, ktoré sú populárne napríklad na sociálnych sieťach a v aplikácií Instagram.

Fotografie:
Originálne fotografie nájdete na odkaze filehostingového serveru. Heslo pre otvorenie archívu je:  zaujimavosti.

V spolupráci s mcc.sk