Nikon Coolpix P7100, kvalitný kompakt pripomínajúci zrkadlovku

0
2151

Nikon P7100Kompaktné digitálne fotoaparáty sú najpoužívanejšími fotoaparátmi obľúbenými pre nenáročnosť a rýchlu manipulovateľnosť. To, čo sa dostalo do našich rúk len nedávno, však popiera vlastnosti bežných kompaktov, pretože pojmu „kompakt“ dodáva trochu väčší rozmer. Nikon Coolpix P7100 nie je typický kompakt. Preto pokiaľ patríte skôr medzi nadšencov zrkadloviek, plnej nastaviteľnosti svetla, uzávierky, ďalších vlastností a nie je úplnou nutnosťou konkrétny objektív, dajte P7100 šancu.

Niekoľko podstatných parametrov:

  • trieda: vyššia trieda kompaktných fotoaparátov
  • interná pamäť 84 MB
  • použiteľné karty SD, SDHC
  • 10,1 miliónov pixelov
  • objektív so stabilizátorom 28-200mm
  • svetelnosť od slušných portrétových F/2.8 po F/5.6
  • 3 palcový TFT LCD displej s výbornými farbami a výklopný nahor aj nadol
  • cena 279 EUR na megafoto.sk

Nikon Coolpix P7100
Pekné detaily blízkej kvetiny, clona F/4, expozícia 1/200 s, ISO 200

Nikon Coolpix P7100
Pekné detaily blízkej kvetiny, clona F/3,5, expozícia 1/640 s, ISO 200

Vzhľad a od prvého dojmu k prvej fotografii
Celkom prvý dojem, ktorý u mňa fotoaparát vyvolal, bol prekvapenie z množstva tlačidiel a zdanlivej náročnosti. Dizajn a váha v ruke nesedela k ničomu, čo som pred tým držal a tak aj ohmatanie prístroja sa muselo pár krát zopakovať, aby si ruka samotná zvykla na to, ako a kam ho siahať. Pomerne rýchlo sa používanie tohto modelu dá naučiť, presnejšie naučí kam a kedy s prstami na jednotlivé tlačidlá. Postupne sa veľmi dobre na neho zvyká a dobre sa tiež drží. Ergonómia pre prsty a váhu fotoaparátu počítala s držaním fotoaparátu v pravej ruke a pre prst je tu pogumovaná plocha. Raritné ale praktické zároveň je vpredu otáčavé tlačidlo na ladenie clony. Zaujímavé je aj tlačidlo na zmenu a konkrétne nastavenia celkom na ľavo hore. Prepínanie rôznych nastavení medzi sebou (WB – vyrovnanie bielej, MyMenu, BKT, ISO a ďalšie) je nutné spraviť pootočením kolieskového výberu. Zdá sa trochu viac tuhé a prepínanie nie je tak jemné, ako by ste čakali. Určite je však veľké plus, že konkrétnu voľbu je možné kedykoľvek meniť stlačením tohto kolieskového výberu. Výber medzi možnosťami je možný hneď dvoma spôsobmi a je len na vás, ktoré ovládanie pohybu medzi položkami sa vám hodí viac. Stred tohto otáčavého výberu tvorí malé tlačidlo, ktoré opäť vyvoláva konkrétnu ponuku, ak ste medzi tým okno ponuky vypli. V nej je možné vyberať otáčavým tlačidlom na pravo na dosah palca pravej ruky. Fotoaparát má prepínateľné režimy, okrem automatického aj zo zrkadloviek známe manuálne režimy, ale aj užívateľské nastavenia. Práve na manuálnych nastaveniach reaguje fotoaparát citlivo. Zprvu som si zvykal trochu dlhšie na expozimeter (pre menej znalých, udáva správne nastavenie viacerých hodnôt ako je expozícia, clona a ISO pre správnu expozíciu fotky a ide o ukazovateľ vyrovnania hodnoty + a -.) umiestnený celkom dole na displeji s nie celkom dobre viditeľnými žltými hodnotami v mínuse či pluse. Mám dojem, že išlo len o nákazu zo zvyku z bežnej zrkadlovky, kde je expozimeter výraznejší. V každom prípade všetko na prístroji je zrozumiteľné. Po zoznámení s fotoaparátom boli celkom prvé fotografie rýchle testy. Fotoaparát si poradil s makro fotografiami na prvý šup. Zámerne šlo o text na obale potravín. Na makro sa pritom prepína typickým prepnutím na „kvietok“, ako pri bežných kompaktoch. Dá sa povedať, že všetky správne nastavené fotografie vznikli na dobrej úrovni. Presné obrysy predmetov, aj svetlo pri správnom vyvážení bielej v letmo osvetlenej miestnosti. Taktiež viacero fotografii v exteriéri počas dňa bolo hodnotiteľných na výbornú. Pri niektorých záberoch cez automatický režim aj v manuálnom režime v dobrých svetelných podmienkach fotoaparát môže fotografiu preexponovať / presvietiť o niečo viac napriek tomu, že tomu live view náhľad nenasvedčoval.

Nikon Coolpix P7100Nikon Coolpix P7100
Preexponovaná fotografia: expozícia 1/320 s, ISO 200, clona F/2,8, lepšia fotografia: F/2,8, expozícia 1/640 s, ISO 200

Na expozimetri treba preto ísť o niečo viac do mínusu, prípadne pokiaľ idete cez režim „P“, ktorý nastavuje clonu a uzávierku automaticky, je možné použiť aj špeciálnu ponuku otáčavého nastavenia, ktoré je na dosah špičky palca pravej ruky.

Fotoaparát potešil. V porovnaní so slabším kompaktom, ktorý radšej ani nebudem menovať, si počínal niekoľkonásobne lepšie. Pri rýchlej nutnej fotografii náhlych situácií, tak aj pri ostrených plánovaných záberoch. K dobrým vlastnostiam mu nahráva určite vysoké ISO 3200 a ešte nad ním hodnota H1. Pritom ani niektoré zrkadlovky nemajú ISO (citlivosť obrazového snímača) vyššie než 1600. Zvyšuje sa však aj šum. Ten je pozorovateľný už pri ISO 800 a tak to netreba určite preháňať, pokiaľ potrebujete ostrú snímku. Vysoké ISO je použiteľné pre nevyhnutné fotenie.

Nikon Coolpix P7100
Viditeľný šum pri vyššom ISO – fotografované v tmavej miestnosti s veľmi slabým osvetlením. Clona F/2,8, expozícia 1/8 s, ISO 1600

Prekvapením bol tiež kvalitný ZOOM, ktorý mi v prvých testoch dokázal vyhotoviť kvalitné fotografie napriek priblíženiu aj tam, kde by iné kompakty zlyhaly.

Nikon Coolpix P7100
Priblížené automatické fotenie počas pohybu koňa: cez automatiku F/7, expozícia 1/2000, ISO 400

Viac v jednom
Výhodou tohto fotoaparátu je najmä fakt, že je tak trochu balíkom viacerých v jednom. Poradí si s viacerými fukciami inak viacerých objektívov v jednom. Zvláda makro a zachováva detailnosť a ostrosť. Taktiež krajinky, portréty, aj rýchle fotografie. Samotné ovládanie je veľmi rýchle a tak zbytočne nezdržuje ani počas preview. Samozrejme nie celkom v ich kvalite, no pre užívateľov a nie celkom náročných fotografov ide o slušný fotoaparát, ktorý pôsobí dojmom už na pohľad pevného fotoaparátu, z ktorého ťažko budete niekedy počuť vŕzganie alebo zvuky uvoľnených častí. Celé telo fotoaparátu je vyrobené z tvrdého plastu, ktorý nezanecháva odtlačky. Zaujímavou funkciou je Filter ND, ktorý môžete použiť na predĺženie expozície pre získanie rozmazania pohyblivých objektov aj bez znižovania clony.

Nikon Coolpix P7100
Priblížená fotografia a detail na šišky F/3,5, expozícia 1/2000 s, ISO 200

Nikon Coolpix P7100
Rýchle automatické fotenie počas môjho pohybu: cez automatiku expozícia 1/1600, ISO 400

Nikon Coolpix P7100
Rýchly automat zo slnka do tieňa, bez veľkých nastavení – Clona F/2,8, expozícia 1/100 s, ISO 200

Nikon Coolpix P7100
Priblížená fotografia v miernom pohybe, clona F/6,3, expozícia 1/2000 s, ISO 200

Samozrejme na internete je možné nájsť tisíce lepších fotografii. Práve z nich má človek jasno, že pokiaľ ovláda nastavenia a nechce sa spoliehať čisto na automatiku, dokáže z tohto fotoaparátu získať veľa.

Filtre
Pri lepšom spoznávaní sa s možnosťami fotoaparátu narazíte aj na možnosti efektov do snímok, čím vlastne nahradíte aplikácie na úpravu fotografií, pokiaľ chcete už priamo pri záberoch konkrétne úpravy. Hodia sa napríklad, pokiaľ nedisponujete softwarom na úpravu efektov, selektívneho výberu konkrétnej farby pri fotení a stiahnutie zvyšných farieb do čiernobielej, alebo len selektívne vybratie oblasti so zachovaním svojej farebnosti. Tu sa však oplatí možno trochu obozretnosti. Nie každá takáto úprava a vlastne zásah do fotografie cez prednastavený filter môže zachovať krásu fotografie a daného objektu.

Video
Fotoaparát umožňuje aj nahrávať video vo formáte MOV. Pri nenahrávaní je zoom objektívu o niečo viac hlučný, ale rýchly. Počas nahrávania sa však pri ZOOMe nepohybuje tak rýchlo a tým je aj tichý, nevytvára do videa zvuky motorčeka, ako mnoho iných fotoaparátov s vysokým zoomom. Video v HD nahráva maximálne v 720p. Pri oddaľovaní ZOOMu sa môžu objaviť typické zmeny svetelnosti, no veľmi rýchlo si hodnoty upravuje do normálu. Ako malá ukážka nie príliš profesionálnej obsluhy kamery, ale skôr ako ukážka práce bežného užívateľa, nech spolúži video z posledného Historického festivalu.

Plusy

  • vynikajúca grafika a pekné fotky pri fotení makro, zoom, aj pri bežných
  • bohaté možnosti nastavení
  • pochopiteľné ovládania všetkých tlačidiel a v mnohom si drží podobnosť so zrkadlovkami
  • súčasťou balenia aj dizajnu fotoaparátu je popruh na zavesenie, čo taktiež odlišuje od bežných kompaktov s jednou šnúročkou
  • rýchlosť a bezproblémové fungovanie s veľkokapacitnými SDHC kartami
  • vlastná batéria typu EN-EL14 s dobrou výdržou
  • pomerne rýchlo navyknuteľné ovládanie aj napriek inému prvému dojmu
  • pripojiteľnosť klasických externých bleskov
  • drobnosť, no popruh sa na fotoaparát pripája na rotujúce úchyty, čím nehrozí jeho pretáčanie a zožmolenie
  • možnosť ukladať fotografie do formátu RAW
  • pripojiteľnosť externého mikrofónu pre lepší zvuk k nahrávanému videu

Mínusy

  • za mínus možno hodnotiť veľkosť. Je o niečo väčší a ťažší, než bežné kompakty
  • vysúvateľná obrazovka má možnosť len priameho sklonu pri fotení z dola, alebo z hora. Neumožňuje naklonenie obrazovky z boku, ani otočenie.
  • hľadáčik neobsahuje žiadne dáta a informácie o fotografii, čo je škoda pre preferujúcich klasické nazeranie do hľadáčika
  • niektoré otáčavé tlačidlá sa otáčajú s väčšou námahou, nedajú sa pootočiť jemným pootočením

Balenie – V balení fotoaparátu sa v našom prípade nachádzala nabíjačka s americkou koncovkou. Nechýbala samozrejme násadka pre konverziu na naše zásuvky. V škatuli je aj kabeláž k pripojeniu televízora a USB kábel pre spojenie s počítačom. Nechýba kvalitný popruh s typickými žltými lemami.

Verdikt a pre koho je určený?
Coolpix P7100 je model, ktorý je na trhu už niečo viac ako 3 roky a za tú dobu si získal dobré meno medzi používateľmi. V ponuke megafoto.sk sa fotoaparát ponúka za 279 EUR s DPH, čo je označené ako najlepšia cena v EU. Je to pokojne možné, keďže model sa cenovo od uvedenia pohyboval zväčša v číslach okolo 400 EUR a viac. Určený je predovšetkým všetkým, čo nechcú prechádzať ihneď z kompaktu na zrkadlovky, prípadne pre tých, čo chcú k zrkadlovke kompakt len kvôli manipulovateľnosti a rýchlosti, a zároveň nechcú stratiť bohaté možnosti nastavení a kvalitu snímkov. Kvalitovo ide o slušný prístroj, ktorý síce nemá typický kompaktový vzhľad a veľkosť, no pri nepožadovaní profesionálnych snímkov dokáže ponúknuť slušné výsledky.

Surové originály na stiahnutie
Surové fotografie v originálnej veľkosti nájdete aj tu (heslo: zaujimavosti):
http://uloz.to/xdEjcdNf/foto-nikon-coolpix-p7100-magazin-zaujimavosti-zip.