Azda tých 5 najzaujímavejších karnevalov na svete

0
5103

Keď sa povie Karneval, každý si predstaví Rio De Janeiro, alebo nejaké Gay Love Paradise s karnevalovou príchuťou. Viac svetobežní ľudia a ľudia s lepším prehľadom si spomenú na slávny Benátsky karneval, alebo niektorý zo škôlky našich ratolestí. Čo tak ale načrieť aj do nie celkom známych vôd a pri tom v rámci celosvetového prehľadu ani tak nejde o nič neznáme. Zväčša sa týkajú pohanských zvykov, alebo kresťanských tradícií. Tu je vybraných 5 najzaujímavejších karnevalov, ktoré je možno navštíviť.

Berlínsky Karneval kultúr
V neďalekom Nemecku sa koná výnimočná akcia už od roku 1996 kedy bol založený Karneval kultúr. Dôvodom jeho vzniku bola prítomnosť veľkého množstva rôznych národov, Indov, Tibeťanov, Číňanov, ale aj Turkov, príslušníkov rôznych afrických krajín a podobne. Každý z týchto národov má svoju tradíciu, svoje tance, slávnostné oblečenie a ojedinelé prvky. Tým pádom sa môžu predviesť svetu a tiež možno niekto príde na chuť dovtedy opovrhovanej krajine, len preto, že je z Ázie, alebo z Afriky, ktorú pritom vôbec nepoznáme. Táto výnimočná slávnosť je od roka stále väčšia a nepriláka vystupovať len kultúry, ktoré v Berlíne už žijú. Koncom jari mesto, ktoré si skôr spájame s múrom a II. svetovou vojnou, ožíva slávnosťou plnou ukážok jedál, kultúr, tancov a obliekania z celého sveta.

Zimná karneval v Quebecu
Kanaďania v ničom nezaostávajú. Quebec je mesto známe dlhou tvrdou zimou a preto niet divu, že si tamojší obyvatelia usporiadali vlastný karneval, ktorý im spríjemní toto zimné obdobie a v podstate pripraví aj trochu dôvod sa na zimu tešiť. Ako už názov napovedá, ide o zimný karneval, takže nechýbajú masky, ľadové sochy, súťaže v stavbe snehuliakov, kde tam možno naraziť na nejaké to iglu, ale hlavne tu je sprievod so šialenými vozmi a oblekmi. Na rozdiel od tých v Riu a v iných mestách teplých končín, tu minú na kostým viac látky a aj od toho sa odvíja fantázia… Maskotom karnevalu je veľký snehuliakom s červeným klobúkom menom Bonhomme Carnaval a objavuje sa aj na suveníroch a pohľadniciach. Verte, že hoci to zatiaľ v texte vyznie sucho, o zábavu je tam postarané a zahrať si môžete kopec hier a pochutiť na množstve jedla aj pitia.



Karneval v Benátkach
Napriek spomenutiu karnevalu v úvode ho nemožno neobsiahnuť. Koná sa na konci každej zimy a víta jar. Žijú ním celé Benátky, a v tej chvíli akoby aj celý svet. V Benátkach totiž každý deň možno nájsť ľudí azda naozaj z celého sveta. Podľa miestnych trochu absentujú len ľudia z Tichého oceánu, z niektorých krajín Afriky a južnej Ameriky. História karnevalu je úctyhodná. Najstaršie zmienky o ňom siahajú do 14. storočia a príliš sa od tej doby nezmenil. Práve to je na ňom to nádherné a jedinečné. Jedinečnosť karnevalu vždy spočívala aj v tom, že počas neho majú rôzne sociálne vrstvy na sebe rôzne masky. Každý je tu vtedy rovný všetkým. V Benátkach nájdete masky, klobúky a šaty na karneval aj mimo karnevalové obdobie, takže si možno rôzne zaujímavosti nakúpiť ako suveníry… V súčasnosti je s karnevalom spojená aj určitá noblesa, plesy pre zámožných ľudí z celého sveta sú miestom pre uzavretý okruh ľudí, keď sa na uliciach blížiacou sa nocou strácajú ľudia v kostýmoch a presúvajú sa do kaviarní, podnikov a na otvorené tanečné plochy… Večierky, výstavy a ponuky jedál, rovnako ako obsadenosť tých najlepších reštaurácií je potom pochopiteľná… Podobný na karneval v Benátkach je francúzsky karneval v meste Nice, kde však masky majú skôr karikatúrny vzhľad, šialenejšie farby a kostými naberajú rôzne tvary.


Mardi Gras
Keď sa povie Mardi Gras, väčšina Slovákov si povie, že to bude meno nejakej černošskej speváčky. Taká odpoveď naozaj prišla od troch opýtaných zhodne. Ide však o udalosť, ktorú v USA považujú za jednu z najzaujímavejších, pritom ide o americkú verziu slávneho karnevalu v Rio de Janiero. Jeho história sa však datuje do roku 1830 a miestom konania je záplavami sužované a ničivým hurikánom skúšané New Orleans. Den pred Popolcovou stredou sa oslavuje podobne ako na mnohých iných miestach, keďže potom nasleduje pôstne obdobie. A aby tá oslava stála za to, musí aj vyzerať. Mardi Gras je podobný iným karnevalom, no nemá žiadneprísne pravidlá ani podmienky kostýmov. Je to skrátka slobodná ukážka rôznych svetových kultúr. Slávnosť je spojená s množstvom zábavy, hier a tancov. Hlavnými farbami sú ružová symbolizujúca spravodlivosť, zlatá vyjadrujúca silu a zelená symbolizujúca vieru. Ako istotne viete, New Orleans je známe jazzom a černošskou hudbou. Tá nechýba ani na karnevale a tvorí dokonca jeho neoddeliteľnú súčasť.


Rio de Janiero
Ten najväčší a najznámejší je samozrejme Karneval Rio de Janiero. Každoročne priláka milióny turistov, obrovské množstvo ľudí, ktorí chcú na karnevale vystupovať, kostými si pripravujú rok a pokiaľ ho nevyužijú na rok ďalší, makajú na ďalšom. Celé veľké haly slúžia pre prípravu karnevalového sprievodu. V ňom sa objavuje všetko, prírodné, neprírodné, bežné aj neuveriteľné. Návštevníci sú oslnený nekončiacim sprievodom, ktorý sa presúva takmer celým mestom po hlavnej promenáde. Ženy odhalené, ako ich pán Boh stvoril, či v rôznych šialených kostýmoch dodávajú miestu atmosféru. Je to hlavne hudba a tanec, čo robia z tohto karnevalu a jeho účastníkov živú a v rámci svetových karnevalov ojedinelú vec. Stojí to majland, ale ďalší majland do mesta prichádza spolu s turistami. Štvordňové oslavy sa konajú štyri dni pred popolcovou stredou. Karneval je braný ako oslava pred pôstom. Jednotlivé skupiny, ktoré vystupujú sa predskakujú v kvalite predvádzanej samby, v zdobení a kvalite kostýmov…