Najznámejšie filmové piesne a zvučky – druhých TOP 10

0
4457

rockyNedávno sme si priblížili jednu desiatku slávnych filmových hitov, no stále by to nebol ten správnych výber skutočne slávnych a nezabudnuteľných filmových pesničiek. Vždy sa dá totiž na niečo zabudnúť a nie každý má podobný vkus. Tu je výber ďalších desiatich, ktoré myslia viac aj na akčnú tému, ale zahráme aj tak trochu na city.

Terminátor II: Súdny deň
Skladba, ktorá nie je žiadnym svetaborným hudobným počinom a predsa je výrazná a charakteristická pre jeden film, ktorý bol kasovým trhákom a pokračovaním iného trháku. Arnold si ním len upevnil svoju pozíciu akčného herca a dokonca sa skladba dočkala aj pred pár rokmi svojej techno, či skôr disco verzie v rôznych remixoch.

Ghostbusters – Ray Parker Jr.
Krotitelia duchov sú nezabudnuteľným softhororovým filmom. Áno, sú tam duchovia a príšery, ale nejde o horor v pravom slova zmysle, ale skôr o komédiu. Jeho soundtrack je na toľko nezabudnuteľný a obľúbený aj dnes, že nikomu nepripadá ako klasické oldies. Skladba vďačí nesmrteľnosti zrejme práve kvôli filmu.

Vangelis – Conquest of Paradise
Film o objavení Ameriky Kryštofom Kolumbom (Gerard Depardieu a Sigourney Weaver) mal v skutku nezabudnuteľný soundtrack. Veď ho zložil Vangelis. Ide o jednu z najobľúbenejších skladieb, ktorú chcú vysokoškoláci na videozáznam z promócií. Občas sa objaví aj na svadobnom videu.

Titanic a My Hearth Will go on od Celine Dion
Filmové piesne nemôžu medzi sebou nemať aj titulnú skladbu k filmu Titanic. Celine Dion si vtedy na čas získala popularitu aj na miestach, kde nikdy nebodovala.

Star Wars od Johna Williamsa
Najznámejšia filmová skladba, ak chceme vesmírnu a futuristickú tématiku.

Indiana Jones
Nezabudnuteľná úloha Harrisona Forda, mimochodom séria taktiež od Lucas Arts ako Star Wars, kde si tiež Harrison Ford zahral svoju kapitána pašeráckej lode.

Tigrie oko a slávny boxer
Rocky, nezabudnuteľná postava Silvestra Stalloneho, by možno nikdy nebol tak slávny bez poriadnej skladby. Survivor a ich Eye of the Tiger je skladba, ktorá hneď ako začne v rádiu, má takmer každý v myšlienkach príbeh boxera, ktorý vyhral a preskákal v celkom piatich filmoch veľa.

Agent 007
Úplne prvá a originálna podoba hudobnej zvučky príbehov agenta jej veličenstva nesúceho označenie 007, Jamesa Bonda, je typická skladba pre všetky vydania Jamesa Bonda. V novších dieloch sme sa stretli s mierne upravenou skladbou, no našťastie to zostáva stále tá istá nezabudnuteľná zvučka. Často prerábaná a parodovaná do iných filmov. Tá rýchla gitara tam má skrátka určité čaro a keď ju počujeme v takto rozozvučnených strunách, čakáme tajného agenta s jeho hračkami a klamstvami.

Forrest Gump
Naozaj krásny soundtrack od Alana Silvestriho, ktorý je zložený z rôznych etáp a objavuje sa v rôznych častiach filmu je ten z Forresta Gumpa. Úvodná skladba 10 minútového soundtracku je tiež úvodnou skladbou filmu pri letiacom pierku, ktoré sa zastaví až v detskej knižke. To pierko, ktoré celý čas zostalo v knihe a opäť sa na svetlo dostane až na konci filmu sa zas pustí do sveta za hrania ďalšej skladby. Nesmrteľný film s neprekonateľným scenárom má aj neprekonateľnú hudbu.

Hriešny Tanec
Hriešny tanec, film, ktorý je celý plný hudby, ktorá je pre film typická a neodmysliteľne k nemu patrí, si nikto nedokáže predstaviť bez konkrétnych piesní. Povedzme, že ten najslávnejší song je ten záverečný Time of My Life