Najväčšími ničiteľmi techniky sú muži, za život zničia techniku za 2500 €

0
1368

Nikon ničiteliaKaždý z nás to zažil, alebo ešte len zažite. Spadnutý mobil v záchode, foťák rozmlátený na horách, či utopené hodinky a smartphone v bazéne. Pohromy, ktoré pripravia o život elektroniku a prístroje sú na dennom poriadku.  Čím viac techniky pri sebe nosíme, tým väčšie je riziko nárazu, pádu, namočenia či iného poškodenia, ktorému je vystavená. Rekordérmi v tomto smere sú pritom muži – v priemere vraj za život zničia zariadenia v hodnote viac ako 2 500 €!

Vo vrecku, v taške, ajna ruke, doma, v práci, v preplnenom autobuse či pri športe – nech ideme kamkoľvek, digitálna technika nás dnes sprevádza 24 hodín denne. Podľa štatistík to všakpre ňu je celkom rizikový džob– najmä, ak je majiteľom muž. Nový prieskum značky Nikon v spolupráci s agentúrou Opinium Research totiž odhalil, že takmer polovica mužov (43 %) za posledných päť rokov poškodila minimálne jedno svojezariadenie a ďalšia tretina dala prístrojom zabrať tak, že ich už nebolo možné opraviť.

Postrachom sú pád, deti a tekutiny
Priemerný Európan vlastní podľa prieskumu realizovanom v Británii, Francúzsku, Nemecku a Švédsku zariadenia v hodnote až 3 100 € – ide najmä o notebooky, smartfóny, fotoaparáty, tablety či e-čítačky, hodinky, DVD a mp3 prehrávače a podobne. Najväčšie riziko, ktorému technika čelí, je pritom pád –ten ako príčinu uvádzajú až štyria z desiatich (39 %) mužov, ktorí svoje „hračky“ v priebehu posledných piatich rokov poškodili.Druhým najbežnejším scenárom je zničenie v rukách dieťaťa (8 %) a rovnako 8 % chlapov pripúšťa, že svoje zariadenie oblialo alebo utopilo. Vzhľadom na množstvo telefónov v zadných vreckách je celkom prekvapivé, že iba 6 % si na svoju techniku omylom sadlo a len jeden z dvadsiatich poškodil svoje zariadenie tak, že ho hodil na stôl či priateľovi. Po prepočte škôd tak má priemerný muž za život na svedomí techniku v hodnote 2 675 €.

Prieskum ukázal aj milú kuriozitku – napriek tomu, že ženy vo všeobecnosti zaobchádzajú s technikou opatrnejšie, je dvakrát pravdepodobnejšie ako u mužov, že im ich zariadenie spadne do záchoda (6 % v porovnaní s 3 %)… J Mužom sa však častejšie stáva, že na zariadenia rozlejú alebo rozsypú jedlo (4 % v porovnaní s 3 %).

Prežijú len najsilnejší
Najčastejšie poškodzovanými zariadeniami sú medzi Európanmi podľa prieskumu notebooky (26 %), za nimi nasledujú smartfóny (21 %) a fotoaparáty (18 %). Trendy aj preto hovoria v prospech odolných zariadení, ktoré nástrahám aktívneho životného štýlu dokážu odolať. „Toto je cesta, ktorou sa vydávme aj pri mnohých našich fotoaparátoch. Náš najnovší robustný model s výmennými objektívmi Nikon 1 AW1 sme napríklad vystavili sérii testov práve v situáciách, ktorým čelia mužskí milovníci techniky. Je navrhnutý tak, aby ste ho mohli zabudnúť vonku v daždi, pustiť na podlahu, vymraziť na lyžovačke či utopiť na dovolenke pri mori a stále robil bezkonkurenčné obrázky,“ hovorí Jordi Brinkman, produktový manažér fotoaparátov Nikon 1 z Nikon Europe.

Ak teda vyznávate dobrodružný životný štýl, či žijete s pocitom dvoch ľavých rúk alebo z akéhokoľvek iného dôvodu má technika u vás doma zväčša krátku životnosť, investícia do odolných modelov moderných zariadení môže byť rozumnou voľbou. V končenom dôsledku vám totiž ušetrí nielen peniaze za servis a opakovanú kúpu, ale aj zbytočné „nervy“.

Priemerná ročná hodnota poškodených zariadení vlastnených 1 974 európskymi mužmi za posledných päť rokov.

Tablet  €     159
Smartfón  €     292
Prenosný počítač  €     585
Fotoaparát  €     322
Digitálny prehrávač zvuku (napríklad iPod)  €      84
Slúchadlá  €      74
Herná konzola  €     156
Stereo/prenosné reproduktory  €     140
Hodinky  €     298
Televízor  €     803
Prehrávač diskov DVD  €     193
Elektronická čítačka  €      39

Agentúra Opinium Research pre Nikon uskutočnila online prieskum 4 057 osôb (starších ako 18 rokov) medzi 15. a 21. augustom 2013. Krajiny, v ktorých sa prieskum uskutočnil: Spojené kráľovstvo (základňa: 1 004), Francúzsko (základňa: 1 016), Nemecko (základňa: 1 031) a Švédsko (základňa: 1 006).

zdroj: MCC.sk