Najsťahovanejším filmom je Birdman, umelo zvýšil počty intelektuálov

0
2313

BirdmanPo včerajšom udeľovaní Oscarov má každý, čo sťahuje filmy a hľadá inšpirácie na dobré filmy, jasno v tom, čo by mal vidieť. Najsťahovanejším filmom sa veľmi rýchlo stal Birdman, ktorý je príbehom o akčnom hrdinovi trochu inak. Už starší herec v ňom spomína na svoju životnú úlohu, ktorá ho sprevádza aj v neskoršom živote, kde si ho už nemusia všetci pamätať a pôvodnú slávu už späť nevrátil. Film, ktorý nazývajú aj psychologickým, ktorý nemusí každý pochopiť, sa tak stal megaúspešným vďaka mohutnej reklame. Prekvapivé sú však aj iné čísla, mimo počty Oscarov a počty sťahovaní.

Intelektuálov je dnes oveľa viac
Film dnes hodnotia aj ľudia, ktorí film v skutočnosti nepochopili, ba dokonca ani nevideli. V snahe nevyzerať hlúpo a ako niekto, čo pochopenie tohto filmu nedosiahol, zväčša mnohí len citujú názory iných, či myšlienky, ktoré majú vyjadriť múdrymi slovami jeho obsah. Jednoduchý divák zvyknutý na akciu a nejaký príbeh odrazu vo filme Birdman narazí na príbeh, v ktorom stále na niečo čaká. Čaká nejaké zásadné odhalenie, že má predsa len nejaké schopnosti, alebo že nastane obrovský zvrat. Namiesto toho neprichádza nič zásadné, len premýšľanie. Človek neovplyvnený recenziami a mediálnym oblakom, ktorý sa o Birdmanovi náhodou dozvie po prvý krát, až keď si film pozrie, môže prekvapiť úprimným názorom. Ale aj tí fanúšikovia filmu, ktorí dokázali oceniť filmy ako „čudný“ Sunset Limited (tiež tak trochu psychologický filmový počin), odrazu sledujú Birdmana a nedokážu sa čudovať. Naozaj je tak dobrý?

Film sa dotýka Hollywoodu a osudu mnohých hviezd. Možno práve tento fakt najviac zaujal novinárov, mnohé staršie a neúspešné hviezdy, ktoré mohli mať podiel na tom, že sa o filme hovorilo viac. Väčšie všímanie si dnes už neúspešných starších filmových hviezd, ktoré svoju slávu zažili roky dozadu, by im mohlo pomôcť. Určitý podiel má na tom aj ľútosť. Recenzia od recenzie potom vyzerá ako chvála. Problémom je, že prvé recenzie od znalcov filmového umenia udávajú pre ďalších smer. Napísať, že film je totálny brak je nemožné, ak pred tým o filme písali v superlatívoch všeznalci s titulom. Všetci tí, čo pojedli trochu filozofie a vedia múdro skladať zložité slová dohromady, aby vyzneli sami veľmi múdro, sa môžu pri recenzii na tento film poriadne vyzúriť. V snahe vyzerať naozaj zainteresovane sa totiž občas niektoré recenzie nedajú ani čítať. Už tie dávajú tušiť, že tak ako recenzia nie je pre jednoduchého človeka, nebude ani film. Tak ako vo svete bežných konzumentov a ich názorov chce každý vyzerať múdro, to isté badať medzi recenziami.

Otázne je, prečo je toľko recenzií písaných prehnane zložito a prečo mnohé dokonca používajú podobné myšlienky? Je však zarážajúce, koľko ľudí nemá svoj názor, pokiaľ ide o tento priveľmi mediálne vychvaľovaný film. K otázke, či je naozaj tak dobrý, ako píše kritika, nedávame odpoveď. Je na každom aký má názor. Podstatné je, aby názor bol naozaj jeho.