MK SR: Slovenské múzeá budú zadarmo prvú nedeľu v mesiaci

0
2563

Ministerstvo kultúry zavádza novinku, ktorú nepochybne uvíta mnoho Slovákov, ale aj turistov. Múzeá, hrady a výstavy zadarmo? Už túto nedeľu si ako prvý deň bezplatného vstupu môžete užiť všetky miesta v pôsobnosti zriaďovateľa MK SR. Každú prvú nedeľu v konkrétnom mesiaci si tak budete môcť pozrieť viacero miest bezplatne. Ide pritom aj o žiadané múzeá. Nepochybne sa tak zvýši záujem o kultúru, historické dedičstvo a umenie, pretože táto zmena už teraz vyvoláva záujem ľudí.
Na zozname miest v správe ministerstva kultúry sú napríklad Spišský hrad, Červený kameň, zámok Bojnice, Betliar, a mnoho ďalších. Viaceré miesta tiež tento fakt čoskoro nepochybne uvedú aj na svojich stránkach, kde presne uvedú úpravy v otváracích hodinách. Širší zoznam miest, ktoré budete môcť navštíviť nájdete nižšie.

Kedy a kam
Prvá nedeľa v mesiaci vychádza na celkom pekné dni a dátumy. Tento rok to pripadá konkrétne na dni: 3. február, 3. marec, 7. apríl, 5. máj, 2. jún, 7. júl, 4. augusta, 1. septembra, 6. októbra, 3. novembra a 1. decembra. Určite si naplánujte nejaký zaujímavý výlet. Slovensko je predsa len krásna krajina, no niekto sa o tom musí najskôr presvedčiť, aby tomu veril.

Banská Bystrica: Múzeum SNP, ŠVK literárno hudobné múzeum
Bratislava: Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum a 18 ďalších múzeí, Múzeum dopravy a Múzeum divadelného ústavu
Betliar: Múzeum Betliar
Brodzany: SNK
Bojnice: Bojnický zámok a múzeum
Častá: Červený Kameň
Červený Kláštor: Múzeum ČK
Košice: Slovenské technické múzeum a ďalšie pracoviská
Levoča: Spišské múzeum
Martin: Slovenské národné literárne múzeum
Modra: Múzeum Ľudovíta Štúra
Pezinok: časť Slovenskej Národnej Galérie
Prešov: Solivar a múzeum ťažby soli v Prešove
Ružomberok: Slovenská Národná Galéria – Galéria Ľudovíta Fullu
Spišské Podhradie: Spišský hrad a múzeum
Stupava: ÚĽUV
Zvolen: Zvolenský zámok a pár ďalších.

Oficiálna správa ministerstva kultúry, za ktorú jej patrí veľká vďaka na stránkach ministerstva.