Mapa: Keď sa jedno miesto nachádza vo svete viackrát

0
2907

Briti, Holanďania, Španieli a kadekto ešte obsadzoval nové územia, zakladal mestá a dával im názvy často rovnaké ako miesta v rodnej krajine. Máme York, aj New York. Máme Birmingham v Alabame (USA) aj v Británii, rovnako ako Berlín v Nemecku aj v Kanade. Las Vegas, alebo názov Havana dokonca nájdeme vo viac ako desiatke krajinách a ostrovoch. Mesto Richmond sa nachádza vo Virgínií ako aj v Kalifornii. Napráíklad mesto Springfield sa nachádza v štátoch ako Ilinois, Virginia, Oregon, alebo Ohio. Pre rozlohu USA a Kanady sa nejaké to opakovanie miest skrátka toleruje. Nuž ale verili by ste, že niečo podobné sa nachádza aj u nás na Slovensku a v susedných Čechách? Žiadna kolonizácia nových území, len hra, náhoda, ši sťahovanie.
Možno sa pôvodní obyvatelia jedného miesta rozhodli založiť s rovnakým názvom aj miesto ďalšie. Inde len miesto bolo podobné, alebo náhodou sa skrátka podobá slovotvarom na miesto iné. Ktoré také miesta u nás možno nájsť?

Zahraničie na Slovensku, alebo slovenské miesta v cudzine?
Asi najznámejšou obcou na Slovensku s cudzím názvom je Havaj na východe Slovenska pri Medzilaborciach. Nie až tak ďaleko od Starej Ľubovne sa nachádza obec Kyjov. Rovnaký názov možno nájsť v Čechách a nesie ho známe české sklárske a vinárske mesto Kyjov. Rovnako v Čechách by sme našli aj väčšie mesto Opava. Zaujímavé však je, že na Slovensku máme Opavu tiež. Opäť v podobe malej dedinky neďaleko mesta Veľký Krtíš. Aj v Čechách majú Bystrice, len v tvare Bystřice. Jednu Bystřici majú hneď pri hraniciach s regiónom Kysúc, alebo Bystřice nad Hostýmem, Bystřice nad Lopeníkem alebo Bystřice nad Pernštejnem. V Čechách majú aj Trnavu. Nachádza sa k nej najbližšie mesto Valašské Meziříčí alebo Přerov. Nuž a nakoniec asi najznámejšie slovenské mesto, ktoré nájdeme aj na českej mape. Naše druhé najväčšie mesto Košice môžeme nájsť aj v Čechách na mape medzi mestom Tábor a mestom Soběslav. Na rozdiel od mesta ide len o dedinku, no žiaľ nevedno, ako k svojmu názvu prišla, pretože stránky obce sú na svoju históriu tak trochu strohé.

A čo Česko?
Ani Česko v tom nezostane „bez viny“. Aj tam sa nachádza niekoľko zaujímavostí, ktoré sú však už len slovotvarom. Oblasť České Švýcařsko síce Švajčiarskom v skutočnosti nie je, no pod týmto názvom je známa a ľudia tento pojem aj používajú. Mesto Kolín neďaleko Prahy je podobné len názvom na mesto Kolín nad Rýnom v Nemecku. Nuž a keď sa rozprávate s Čechom a on vám niekoľko krát za sebou povie, ako sa kalí v Benátkách a aká sranda môže byť na „Lodenici v Benátkách“ nepredstavujte si hneď námestie a baziliku sv. Marka, gondoliérov a haldu peňazí, čo by taká kalba tam mohla stáť. Určite mal na mysli obec Benátky nad Jizerou, nie tie Talianske. Miestni si to ani neuvedomujú, no komukoľvek ak o domovine rozprávajú a vopred o svojom pôvode neupozornia, môže pripadať ich rozprávanie za pozoruhodné a geograficky nesediace.

Nič to nemení na tom, že na Slovensku máme kúsok Čiech aj tichomorský Havaj. Len škoda že nie naozajstné more.