Kinopremiéra slovenského filmu KANDIDÁT (2013) – Skutočný príbeh, ktorý sa nestal!

0
1786

10. októbra 2013 sa do našich kín dostáva nový česko-slovenský film Kandidát, ktorý vznikol na motívy románu Maroša Hečka a Michala Havrana “Kandidát – denníky z odpočúvania”. Jeho dej sa odohráva v období kampane pred nekonkrétnymi prezidentskými voľbami v konkrétnej krajine. Dvaja najatí odpočúvači s prezývkami Jazva (Michal Dlouhý) a Blonďáčik (Michal Kubovčík) nevedia, pre koho pracujú. Ich hlavnou úlohou je sledovať majiteľa významnej reklamnej agentúry Adama Lamberta, ktorého presvedčivo zahral Marek Majeský. Ten dostáva príkaz, aby pomohol neznámemu prezidentskému kandidátovi s írečitým menom Peter Potôň získať vo voľbách dve až tri percentá. Má tým oslabiť pozície ostatných opozičných kandidátov.

Lambert je však až príliš ambiciózny na to, aby sa s takouto podradnou úlohou uspokojil a tak sa so svojím konkurentom z reklamnej branže Ivanom Müllerom (Ján Jackuliak) staví o celý svoj majetok, že z človeka z ľudu, teda z Petra Potôňa, urobí hlavu štátu. Vo vedľajších úlohách sa predstavili Pavel Nový v úlohe generála, Roman Luknár ako Bachratý – riaditeľ kancelárie premiéra, ale aj neherec Pavel Slabý, ktorý sa zhostil úlohy úlisného biskupa. Vo filme sa objavia aj obaja autori románu Kandidát – Michal Havran aj Maroš Hečko, ktorý stvárnil postavu nemocničného sanitára. Okrem nich sa v ňom mihne aj niekoľko verejnosti veľmi dobre známych tvárí, ktoré budú pre divákov asi nečakaným prekvapením. Film sa nakrúcal v roku 2012 prevažne v Bratislave, ale niekoľko exteriérových záberov vzniklo aj v Prahe.

„Celé dni odpočúvam. Rozhovory, banálne frázy, ktorými ľudia šifrujú svoje tajomstvá. Slová, ktoré používajú namiesto tmavých okuliarov v tejto odpornej pokrovej hre. Prepisujem, analyzujem, hľadám súvislosti. Pozorujem, pretože pravda sa poväčšine ukrýva v zamlčanom.“ (Blonďáčik)

Kandidát je politickou fraškou, smutno-smiešnym zobrazením toho, čo sa v tejto malej krajine udialo, deje a veľmi ľahko udiať môže. Je satirickou analýzou spoločnosti, ktorá sa nechá manipulovať bohatými a mocnými. Kandidát je manifestom proti tajomstvu. Aj keď ide o film skôr vážny, chvíľami až dramatický a plný napätia, tak v ňom nechýba humor a nadhľad nad súčasným stavom spoločnosti. Film je vyrozprávaný moderným jazykom, hovorí o téme, ktorá sa nás o krátky čas opäť dotkne.

Film kandidát

réžia: Jonáš Karásek
scenár: Maroš Hečko, Michal Havran a Peter Balko
na motívy románu Kandidát (denníky z odpočúvania)
kamera: Tomáš Juríček
strih: Matej Beneš
hudba: Matúš Široký
zvuk: Peter Kučera
kostýmy: Diana Strauszová
masky: Roman Haša
producent: Maroš Hečko
co-producenti: Kamil Kožíšek, Pavel Zvolenský
produkcia: Viliam Štrelinger
hrajú: Marek Majeský, Michal Kubovčík, Roman Luknár, Michal Dlouhý, Monika Hilmerová,
Pavel Nový, Milan Chalmovský, Ján Jackuliak, Pavel Slabý, Lukáš Pelč,
Dušan Vicen, Katarína Kurečková a ďalší

Viac informácií na oficiálnych stránkach www.FilmKandidat.sk