Interview: Superstárista Petr Ševčík, plány, zážitky a CD

7
2590

Petr Ševčík je jedným z finalistov, ktorí to s hudbou myslia vážne. Celé mesiace sme o ňom vedeli ako o súťažiacom, ktorý to opäť skúsil, napriek nezdaru v minulom ročníku ČS Superstar. Vedeli sme, že postúpil aj do divadla, podobne ako pred tým, no prekonal divadlo, semifinále a objavil sa až vo finálových kolách. Česko Slovenská Superstar spájala dva národy a tak sa o Petrovi dozvedeli mnohí Slováci, rovnako si na Slovensku získal aj množstvo fanúšikov. Súťaž však skončila, Superstáristi sa venujú svojej hudbe, koncertovaniu a momentálne na chvíľu zamestnám aj Petra Ševčíka na krátky rozhovor.

1) Peter, povedal by si pred rokom, že to tentoraz dokážeš dotiahnuť ďalej ako v minulom ročníku? Neúspech na prvom ČS Superstar ťa neodradil, alebo posilnil?
Priznám, že po loňském „divadelním průšvihu“ jsem i na chvíli přemýšlel, jestli to má s tou mojí hudbou vůbec cenu, ale hudba je mocná čarodějka a tak jsem pochopil, že se nevzdám něčeho co mě vnitřně uspokojuje, ikdybych v tom neměl být nikdy úspěšný nebo ceněný. Letos jsem víceméně zkoušel štestí – byl jsem přesvědčen, asi jako všichni ostatní postupující, o tom, že vypadnu. Já však takový pocit neměl každé kolo, jak všichni říkají. Měl jsem celkově tři chvíle, kdy jsem to očekával. Prvním byl vůbec první casting – můj odhad byl, že mě buďto vyhodí mezi dveřma nebo mě nechají zazpívat a spíš pro „show“ mě pustí dál, což se stalo. Pak jsem očekával, že budu dlouho proplouvat až do posledního dne divadelního kola, kde jsem čekal, že vypadnu těsně před vstupem do „semifinálové 24“, čímž by se opakovala historie, znova už bych do takové soutěže pravděpodobně nešel, „poněvadž“ by se mi každý už leda tak vysmál. Nic z toho se však nestalo. Já postupoval. Ještě během semifinále, jsem vnitřně neměl problém a necítil jsem, že by se můj čas naplnil. Tento pocit jsem nabyl až zhruba od 3.finálového kola, kdy jsem si uvědomil, že tam pomalu nemám co dělat a že bych se měl klidit z cesty lepším, jak se nakonec stalo 🙂 Ovšem to, že se dostanu takhle daleko, nepředpokládali ani největší optimisté v mém okolí…

Flow of Voices a Petr Ševčík

2) Hoci si neskončil prvý, pre mnohých si bol víťaz aj tak. Možno sa zhodneme, že si bol lepší spevák než Michal Šeps, ale boli to diváci, čo rozhodli. Máš „veľký“ plán, ako sa odvďačiť všetkým tým, čo ti posielali hlasy? Mám na mysli koncertné šnúry, série koncertov, účasť na letných festivaloch atď… ?
Kouzlo je v tom, že za pojmem „Superstar“ se neskrývá nejtalentovanější zpěvák nebo zpěvačka, ale člověk, který dokáže „bořit davy“. Michal tím člověkem byl. Moji přátelé hodnotili situaci následovně :“ za rok až někdo bude mluvit o ČSS 2011, vzpomene si akorát na Šepse !!! O tom je Superstar !!!

Vystoupení už je v plánu docela dost, já osobně v současné době makám na písničkách na CD. Je toho hodně co realizovat, člověk jen musí najít ty „správné lidi“. Já věřím v to, že je na co se těšit.

3) S odstupom času, čo pokladáš za hlavný dôvod, že tvoj spev nebol tak dobrý vo finálových kolách ako v kolách pred tým?
Důvody z mého pohledu jsou zjevné – především pódium bylo větší, takže se člověk z odposlechů hůře slyšel, protože byli od něj najednou relativně daleko. Dalším důvod, podle mě bylo to, že celá kapela, na rozdíl od klavíru či smyčcového kvarteta, nadělá mnohem více hluku a tak se člověk opět hůře slyší. V neposlední řadě bych vinu dal sám sobě – dobrý zpěvák by se s tím vypořádal lépe a tak se nemohu odkazovat na okolní podmínky – „hledej chybu nejdřív v sobě až pak v ostatních“.

4) Vypadnúť pred spievaním Queen, to pre fanúšika Freddieho Mercuryho muselo byť sklamaním.
Pokud to pro fanouška Freddieho Mercuryho bylo zklamáním, tak to znamená, že věří, že bych to zazpíval dobře, což je pro mě kompliment. Ano, pochopitelně i pro mě to bylo velké zklamání. Kolo, na které jsem se tak těšil, mi ušlo o jediný vlásek. Ale tak už to bývá. Pro mě to byla taková ironie. Měl jsem zpívat píseň „Show must go on“, paradoxně šou pokračovala, ale beze mě…

5) Čo Flow of Voices? Počkalo na teba a malo pauzu kým si bol v Superstar? Nepochybne získalo na popularite vďaka tvojej účasti v súťaži, ale pokiaľ viem, o popularitu ste spoločne nemali núdzu ani pred tým.
Naše vokální skupina Flow OF Voices v době mého působení v ČSS 2011 nezahálela a zašla za mě náhradu – měli jsme naslibované nějaké akce dopředu a bylo potřeba najít někoho flexibilního, kdo by rychle učil. Místo mě přizvali hned dva další zpěváky a koncerty odzpívali, jak jsem slyšel, s nemalým úspěchem. Když jsem se ze Superstar vrátil, tito dva členové se stali externími spolupracovníky, se kterými, pokud potřebujeme, zpíváme třeba pěti- až šesti-hlasé skladby. Umožňuje nám to realizovat složitější a zajímavější projekty. Určitě mojím působením v mediálním kolotoči zvaném „Superstar“ se zájem o naši skupinu zvedl, čehož si nesmírně cením. Já mám totiž takové heslo : „ Dejte vokální hudbě šanci a uvidíte, že vás bude bavit stejně jako nás“. Dle zkušenosti kdokoli nás slyšel nebo viděl se dobře bavil. Přijďte dát šanci i vy !!! 🙂

6) Môžeš prezradiť niečo viac o najbližších plánoch, CD / obsah CD, alebo zahraničnom turné? Trúfaš si aj na niečo také, mimo ČR a SR, navštíviť zahraničných Čechov a Slovákov niekde mimo domov?
Mým cílem je natočit dvoj CD. První s klasickým kapelovými písněmi a druhé se skupinou Flow OF Voices. To na čem si já docela zakládám bude to, že písně budou odlišné, nebo dokonce takové, že nepoznáte, že jsou od stejného autora. Rozmanitost mě zkrátka baví. Na zahraniční turné bych jel rád, ale muselo by být dobře zorganizované, poněvadž nejsem si jistý, že by lidé třeba v takovém Německu toužili po tom, slyšet zpívat českého Superstáristu 😀

7) Čo škola? Veľa času na ňu asi nezostáva.
Studium mám přerušené. Dlouho jsem na tímto rozhodnutím váhal, ale nakonec si myslím, že jsem se rozhodl dobře, mám čas na to, na co jsem vždycky chtěl. Superstar byla tím pravým impulsem zdělat hudbu nějakou dobu „na plný úvazek“ 🙂

Flow of Voices a Petr Ševčík

8) Videl som ťa hrať na klavíry a do toho aj spievať. Prekvapenie. Na akých nástrojoch ešte dokážeš dobre zahrať a na koľkých by si vedel zahrať aspoň tak, že rozoznám, o čo ide za skladbu?
Původně jsem skutečně pianista, neboť od 6 let jsem chodil na ZUŠ v nás v Brně. Čili jsem standardně absolvoval 2 cykly, tzn. 11 let + 1 rok učení pro dospělé. Dále hraji na elektrickou kytaru 4 roky, troufám si říct, že na tak krátkou dobu velmi dobře. Od toho jsem přešel i na baskytaru, akustickou kytaru, ukulele, mandolínu. Poslední rok jsem se učil hrát na bicí, opět si troufám tvrdit, že hraji nepoměrně lépe než lidé s přibližně stejnou dobou tréninku, tedy 1 rok 🙂

9) Ak sa popularita človeka zásadne zmení, zmení to aj jeho priateľov. Prišiel si o niektorých?
Mezi náma Superstáristama se tradovalo: „ Superstár nemění lidi, pouze pohled na ně“ . My jsme se nezměnili, jen to co teď děláme vnímají lidé jako „masa“ odlišně než před pouhými pár měsíci. O přátele jsem nepřišel, mám takové, že se na ně mohu vždycky spolehnout. Taky je ale fakt, že málo koho považuji za člověka, kterému bych svěřil život do vlastních rukou, tedy považoval za pravého přítele.

10) Kde ťa budú môcť fanúšikovia navštíviť najbližšie? Na Slovensku aj v Čechách.
Nejbližší termín a místo je :
„ 14.7 v Brně, klub 14ctka“ CZ
„ 12.8 Bratislava“ SK

Častěji zatím vystupuji v ČR, organizovat vystoupení v SK je pro nás zatím trochu komplikovanější 🙂

11) Ak môžem aj na túto tému… nespôsobilo ti nejaké problémy, alebo zábavné chvíle to, ako ťa médiá spojili s Monikou Povýšilovou? Často si totiž spravia svoj záver, len nie vždy sa taký záver hodí, inokedy padne do rany…
Mně to od začátku upřímně lichotilo, že nás dávají dohromady, přece jenom Monika je nejen úžasná zpěvačka, ale také půvabná a okouzlující žena, jak jsem ji měl tu možnost poznat. Byli jsme výborní přátelé a stále jsme, je jedna z lidí, kterou po skončení soutěže chci i nadále vidět a o které mě bude zajímat, jak se její život vyvíjí dál. Ano, někdy bylo nepříjemné, když o nás napsali nějaký nevkusný článek, ale mě to i navzdory tomu bavilo 🙂

12) Je niečo, čo si médiá vymysleli a len ťažko sa dá dovolať pravdy, respektíve je niečo, čo si niekto vymyslel a možno touto cestou by si to chcel uviesť na správnu mieru?
Tak například si média vymyslela, že nezapadám do kolektivu. To byl z mojí strany úplný blábol. Vůbec jsem se tak necítil a spíše jsem se tomu smál. Ale i já jsem jednou vyplodil do médií kec. Řekl jsem v jednom rozhovoru na otázku : „prozraďte něco nelichotivého na porotce“ toto: „ Helena Zeťová vodí do haly psy a nechává je hlídat chlapíkovi z produkce“. Na první pohled neškodné, kdyby to byla pravda, ukázalo se že ti psi nebyli její a že byli skutečně toho chlapíka z produkce, což mi jaksi nedošlo. Tímto se jí ještě jednou omlouvám. Nešlo o úmyslné poškození něčího jména, pouze o nedopatření.

13) Keby si mal v krátkosti zhrnúť plusy a mínusy zmeny, aká u teba nastala po druhej ČS Superstar, čo by medzi nimi bolo?
+ nové vlasy, operace očí, možnost živit se tím, co mě baví
– přerušení studia, ztráta soukromí, showbyznys

Petr, ďakujeme za rozhovor, prajeme ti veľa úspechov v ďalšom fungovaní v hudobnom svete a hlavne vo zvyšovaní popularity žánru hudby, ktorý robíš. Používať za hudobný nástroj vlastný hlas nedokáže hocikto.

Děkuji za přání 🙂
Petr Ševčík

Comments are closed.