4 filmy o Slovensku, ktoré sa o Slovensko ani len neobtreli

0
2361

Hollywood nepozná Slovensko, no už neraz ho lákalo urobiť o Slovensku film. Hollywodskí filmári prišli maximálne po Prahu alebo Viedeň pri mnohých filmoch, ktoré sa na Slovensku majú odohrávať a tak asi ťažko mohli presne vystihnúť náš kraj, miesta u nás a vôbec Slovensko ako krajinu, jej ľudí, zvyky, či čo i len nejaký akýkoľvek detail. Je niekoľko filmov, ktoré rozprávali o Slovensku. Akonáhle sa ale taký film dostane do pozornosti ozajstného Slováka, musí byť zhrozený…. a z tohto majú mať nevzdelaní a priveľmi obmedzení Američania predstavu o Slovensku? Ďakujeme filmári, také filmy si nechajte.

James Bond a srdečné pozdravy z Ruska:
James Bond v tomto príbehu stvárnený Timothym Daltonom sa dostáva na Slovensko do Bratislavy. S jeho tunajšou bondgirl Nastasiou Kinski, ako slovenskou čelistkou, sa prejdú na niektorých miestach akože Slovenska. Vtipné na tom je ale to, že na vytvorenie slovenských nápisov miest, ulíc, ceduliek v električke a podobne si museli zrejme pozvať Čecha, ktorý sa narodil v Amerike a len si myslel že vie po slovensky. Skomolenina slovenčiny, češtiny a nejakého iného slovanského jazyka vyznieva na niektorých miestach strašne, ba priam uráža slovenčinu ako jazyk. Ulicami Bratislavy prechádzajú vozidlá skôr priraditeľné Juhoslávii, električka tohto typu nikdy v Bratislave nebola a ani hranice s Rakúskom, či nebodaj so Švajčiarskom nemáme z kopca po krásnom bielom snehu v blízkosti nejakého jazera, ako sme to videli práve v scénke úniku Jamesa Bonda a čelistky.

Teror vo vlaku:
Absolútny filmový brak tiež pochádzal z americkej produkcie. V hlavnej úlohe Van Dam dorazil na Slovensko vo vlaku. Dej sa pohyboval okolo jadrovej hrozby a terorizmu. Scenár nula bodov, herecké výkony ešte niečo nižšie ako samotná nula a stvárnenie Slovenska? Niečo neuveriteľné. Všade ozbrojení vojaci, divák musí mať dojem, že sa u nás žije s krivými chrbticami od zhrbenia a strachu z výstrelov a zabitia. Vojaci nám hovoria po rusky a dokonca aj EVČ na autách máme nejaké divné. Skôr čierne poľské, alebo nebodaj nejaké cudzokrajné…

Eurotrip:
Partia mladých sa rozhodne precestovať Európu a ich cestu v strihu symbolizuje grafický stôl reštaurácie. Stôl má víno, jedlo, ale aj popolník plný smetí. Kým iné krajiny majú symbolizovať tie príjemnejšie veci na stole, Slovensku patrí tá halda popola a smetí. K nám sa však partia dostane len náhodou. Víta ich dostriekané sídlisko, špina, smrad a nechutné bizarnosti. Hlúpe až smutne trápne scénky sú o to viac smutné, že na stvárnení takto nechutného Slovenska sa podieľali aj českí filmári a českí herci. Kým v celej Európe sa nakrúcalo ako tak na úrovni, tým najväčším peklom na ich ceste bolo práve Slovensko. Vtipné ale je, že filmári na Slovensku asi ani nikdy neboli, keďže túto časť nakrúcali práve v Čechách. Čiže nie Slovensko, ale Čechy!

Hostel:
Ten najväčší podraz Hollywoodu voči Slovensku sa volá Hostel. Baseballovou pálkou dostane slovenská hrdosť niekoľko krát. Neuveriteľnou blbosťou ale je, že americkí turisti prichádzajúci do „Bratislavy“ vystupujú na vlakovej zastávke Pořičany. To je ale predsa pri Prahe! Rovnako tak sa film nakrúcal v Čechách a nie na Slovensku. Slovensko a naše hlavné mesto predstavuje ako mesto, v ktorom sa máte mať dôvod báť o vlastný život, u nás sa neuveriteľne pije, smilní a bohvie čo ešte. Hostel si dokonca vybojoval úspešný rebríček návštevnosti a patrí medzi tie tvrdšie horory. Sprevádzali ho však aj problémy, keďže filmári vo filme použili hudbu Paľa Haberu bez toho, aby o tom on sám niečo vedel.

A my sa divíme, že nás svet nepozná a tá časť čo pozná, má zmiešané pocity. Samozrejme, ak pre zahraničného filmového fanúšika sme krajina, kde je problém prežiť, každý náš krok stráži rusky hovoriaca armáda a každé dievča je u nás povoľné, potom sa ťažko zmení mienka len vierou, že raz príde nejaký lepší film. V zahraničí si ľudia mohli pozrieť Báthoryčku. V Čechách film neraz uvádzajú ako český film, takže niet sa čomu diviť, že niektorí českí fanúšikovia ani nevedia, že Čachtice naozaj boli a sú na Slovensku. Hoci je film z inej doby, dá sa považovať za lepší obraz o Slovensku ako sú tie vyššie spomenuté.

(obrázok na titulnej strane ilustračný)